Theater

Dames & Heerlen door Het Vervolg en de Toneelacademie Maastricht. Een bewerking van Arie de Mol gebaseerd op Drie Zusters van Tsjechov....

De Parade, het theaterfestival met vijftig veelal nieuwe producties, staat t/m 27 juni in het Museumpark in Rotterdam. Daarna trekt het festival verder naar respectievelijk Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Met voorstellingen van o.a. Alex d'Electrique, De Paardenkathedraal, Suver Nuver, Teatro, Ashton Brothers, Saskia Temming, Conny Janssen Danst, Ellen ten Damme, Jules Deelder, Kamagurka, Ad Visser, Bill van Dijk, Jim van der Woude, Huub van der Lubbe en Bob Fosko (www.deparade.nl).

Oerol op Terschelling biedt t/m 20 juni locatie-, straat-en schuurtjestheater, dans, muziek en beeldende kunst met het thema Niemandsland. Dans is dit jaar speerpunt met voorstellingen van o.a. Elshout/Heler (Sirenade), Hans Hof Ensemble (Vrouwen in bad), DOX (Poldergasten), Club Guy & Roni (Barbie Q). Theatervoorstellingen komen van o.a. Suver Nuver (Au bain marie), Drie Naakte Mannen (Dubble), Dogtroep (Carwash), Growing Up in Public (Eva, this is my life), Orkater (Novecento, pianist der oceanen), Vis is (Nex), Servaes Nelissen (Ideale Omstandigheden), Golden Palace (Remboe Village), Het Huis van BourgondiWerktitel Pinokkio), Toneelgroep Oostpool (Het Behouden Huysch, 8+) en 't Barre Land (Eindspel). Muziek komt o.a. van Hasjee Royaal en Roy Paci. Tel. 0562-448448 (www.oerol.nl).

Proust 1, 2 en 3 door het RO Theater, de succesvolle reeks die Guy Gassiers maakte naar de romancyclus A la recherche du temps perdu van Marcel Proust, wordt deze week als marathon gespeeld. Proust 1 op 24 juni (20.15u) en 25 juni (17u) in de Rotterdamse Schouwburg, Proust 2 op 23 juni (20.30u) in het Ro Theater, 25 juni (22.30u) en 27 juni (15u) in het Ro Theater (beide uitverkocht), Proust 3 op 26 juni (16u) en 27 juni (19.30u) in de Rotterdamse Schouwburg.

Orkater in Nieuwe de la Mar, Orakter bespeelt vier weken lang het Nieuwe de la Mar in Amsterdam met stukken uit het repertoire: Hagedissenhuid van Bodil de la Parra in een regie van Matthijs R(22 t/m 26 juni), Welkom in het Bos van Alex van Warmerdam (t/m 19 juni en 29 juni t/m 3 juli). In verband met de EK-wedstrijden beginnen de voorstellingen op 19, 20, 23, 26, 27, 30 juni en 1 juli om 19 uur i.p.v. 20.15 uur.

Wortal Combat 2 door Pips:lab. Een gestoorde showmaster, een Russisch team van game-ontwerpers en een verwrongen verhaallijn, dat zijn de ingredien van deze voorstelling in de digitale wereld. Tot en met 19 juni (20 juni om 16u) in Het Veem Theater in Amsterdam.

Passie en professie, een nieuwe generatie theatermakers presenteert zich tijdens deze jaarlijkse theaterweek, georganiseerd door de Opleiding Theaterdocent Theaterschool Amsterdam. Tot en met 20 juni in de Engelenbak in Amsterdam.

Spoken van Ibsen door De Paardenkathedraal. Dirk Tanghe regisseert dit familiedrama over de verwoestende werking van leugens en goede bedoelingen. Tot en met 30 juni in de Manege van de Paardenkathedraal in Utrecht (www.paardenkathedraal.nl).

Storm, een bewerking van Shakespeare's The Tempest door Rob de Kuiper en Bob Ruijzendaal voor negen acteurs en drie muzikanten. Prospero is in deze eigentijdse versie een rancuneuze filmregisseur, t/m 17 juni in Cosmic in Amsterdam.

Wachten op Godot van Beckett door het Nationale Toneel met Mini & Maxi (Karel de Rooy en Peter de Jong) in de rol van twee zwervers die wachten op ene Godot. Regie: Jos Thie. Tot en met 26 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Bouwmeester Solness van Henrik Ibsen door het Onafhankelijk Toneel, waarmee het Rotterdamse gezelschap het nieuwe onderkomen in het Lloydkwartier heeft ingewijd. Het verhaal van de bouwmeester die zijn kunstenaarsschap boven alles stelt en dat uiteindelijk met de dood moet bekopen. Regie: Mirjam Koen. Tot en met 26 juni in de Toneelschuur in Haarlem.

Naspel van Brian Friel naar Tsjechov door Het Nationale Toneel. Eric Vos regisseert Will van Kralingen en Eric Schneider. Tot en met 22 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus jr en Frank Lammers. In Shakespeares oeuvre is Richard III hstuk over het ultieme kwaad. Vanavond en vrijdag in Stadsschouwburg Utrecht, 20 juni in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over