THEATER

Na tien jaar regisseert Frans Strijards opnieuw zijn eigen stuk Hitchcock's Driesprong, een familietragedie in de vorm van een thriller....

Tournee

Een studie van humor. Zo luidt de ondertitel van de productie De slag van Glottis van het Vlaamse gezelschap Cie. de Koe. Frank Focketyn regisseerde. Op 29 mei in Breda (Chassé Theater) en tot slot 30 mei in Eindhoven (Plaza Futura).

Veldschmerz gaat over een jonge, vereenzaamde vrouw en haar stugge vader, op een afgelegen boerderij in Zuid-Afrika. De komst van een nieuwe voorman en zijn wulpse kindvrouwtje leidt tot onrustbarende ontwikkelingen. Door De Wetten van Kepler, donderdag in IJmuiden (Witte Theater), 22 en 23 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 27 mei in Arnhem (Schouwburg).

Jan Ritsema regisseerde De Doden van James Joyce bij Het Nationale Toneel. Over een familiefeest in Dublin tijdens de kerst en een geheim uit het verleden. Met Marjon Brandsma, Frieda Pittoors en Ger Thijs. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), donderdag in Alkmaar (De Vest), vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater) en tot slot van 26 t/m 30 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Zes personages op zoek van Toneelgroep Amsterdam is gebaseerd op een verhaal van Pirandello over personages die door hun schrijver in de steek zijn gelaten. 'Met Zes personages op zoek laten Rijnders en zijn spelers zien hoe er theater wordt gemaakt, wat de twijfels daarbij zijn en hoe irritant maar ook hoe schitterend acteurs kunnen zijn.' (Hein Janssen). Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg) en tot slot 25 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Jeroen van den Berg regisseert De Mensenhater van Molière bij Het Oranjehotel, in een nieuwe vertaling van Michiel van den Berg. Donderdag in Den Bosch (Theater Bis), op 22 en 23 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Ook de Vlaamse theatergoep Stan speelt Molière's Misantroop, 22 en 23 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster) en tot slot 27 t/m 30 mei in Gent (Minard). 'Hoe ze hun spel ook aanzetten, nooit wordt het een maskerade. Ze laten zien: dit is theater.' (Marian Buijs)

Rieks Swarte regisseerde en ensceneerde Alice, Eva Meskers bewerking van Lewis Carolls beroemde boek over de wonderlijke dromen van een bijdehand meisje van zeven. 'De sterkste troef van deze voorstelling is niet de tekst of de soms tegen het melige aanzittende enscenering. Het is de hoofdpersoon Lies Vischedijk. Zij is de gedroomde Alice.' (Roy van de Graaf). Op 28 mei in Den Bosch (Theater Bis) en tot slot 29 en 30 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Brand! van de Els Inc/ Arie de Mol, is geïnspireerd door 'De bezetenen' van Albert Camus, waarin de moderne mens niet opgewassen blijkt te zijn tegen zijn grote, persoonlijke vrijheid. Vanavond in Tilburg (De Vorst), 21 mei in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 22 en 23 mei in Rotterdam (Schouwburg).

In De Nieuwe Tijd komen vier vertegenwoordigers van het Nederlandse sociaal-culturele leven van deze eeuw samen: Herman Heijermans, architect/stedenbouwer H.P. Berlage, actrice Esther de Boer van Rijk ('Kniertje') en schrijfster Henriëtte Roland Holst. Een lunchpauze-voorstelling door Het Oranjehotel met Dries Smits, Els Ingeborg Smits, Huib Rooymans en Agaath Meulenbroek, t/m 24 mei om 12.30 uur in Amsterdam (Bellevue), 27 t/m 30 mei in Arnhem (Theater a/d Rijn), eveneens om 12.30 uur.

Dood Paard brengt een eigentijdse versie van de Medea-mythe. MedEia is een tekst van Oscar van Woensel, over 'liefde en de vele waarheden en leugens die daarmee gepaard gaan'. Vanavond in het Rotterdam (Schouwburg), 27 en 28 mei in Leiden (LAKtheater) en tot slot 30 mei in Arnhem (Schouwburg).

Amsterdam

De Trust speelt t/m 6 juni in het Trusttheater Shopping & Fucking van Mark Ravenhill. Over drie jongeren die alleen geloven in geweld, geld en sex. . Zaterdag- en zondagmiddag in het Trusttheater theatrale lezingen van toneelstukken van de Britse schrijvers David Harrower, Simon Block en Sarah Kane, gevolgd door nabesprekingen met deze auteurs; zaterdag in Perdu (Kloveniersburgwal) Two voices, een Engelstalige versie van 'Twee stemmen' door Jeroen Willems van Hollandia.

Una donna passionata is een vierluik van Dacia Maraini, bestaande uit Spelbederf, Twee vrouwen uit de provincie, Dialoog van een prostituee met haar klant en Maria Stuart, geregisseerd door respectievelijk Porgy Franssen, Hilde Mulder, Aad Spee en Shireen Strooker. Van 26 t/m 30 mei, 2 t/m 6 juni in De Engelenbak.

Henri van Zanten regisseerde Publieksbeschimping van Peter Handke bij De Gasten Komen. Op 22, 23 en 24 mei in het Veem Theater.

De Anglo American Theatre Group brengt Electra van Sofokles, voorafgegaan door Mauser van Heiner Müller. Regie: John Kearey. Van 21 t/m 23 mei in de Melkweg.

Memoires uit de rijpingsjaren is een solo door Waas Gramser van De Onderneming. Een tekst van Gombrowicz waarin een schrijver voorleest uit zijn jeugdwerk. Donderdag, vrijdag en zaterdag in De Brakke Grond.

Beppie Melissen, René van 't Hof, Ton Kas en René Groothof vormen de spelersgroep van De verbouwing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Carver. Vanavond t/m 6 juni in Theater Bellevue.

Carrousel speelt Ibsens vrouwendrama Hedda Gabler, met in de titelrol Marlies Heuer. Een regie van Matin van Veldhuizen. 'Als een regisseur en haar spelers in de zo ongeveer 154ste opvoering van dit stuk Hedda toch weer in een nieuw daglicht plaatsen, dan is dat een knappe prestatie. Dat de toeschouwer daarbij een gevecht moet leveren, maakt dit theater nog belangwekkender. (Hein Janssen) Vanavond t/m 30 mei in Frascati.

Juana is de nieuwe titel voor de voorstelling 'Als Shakespeare een zuster had' van Rense Royaards. Over de ontmoeting tussen Virginia Woolf en Juana Inés de la Cruz, een vrijgevochten dichteres uit Mexico uit de achttiende eeuw, die werd beschuldigd van ketterij. Met Kathenka Woudenberg, Marijke Beversluis en Walter Crommelin. In Felix Meritis, van 21 t/m 25 en 28 t/m 31 mei.

Het dikke schrift is een voorstelling van De Onderneming op basis van een roman van Agota Kristof over een tweeling die zich, om zich staande te houden, al jong oefent in niets horen, niets zien en niets voelen. Van 26 t/m 28 mei in De Brakke Grond.

Vergif is een tekst van Bart Meuleman op basis van een idee van actrice Caroline Olde Rikkert: twee vrouwen, die net een ton hebben gekregen, fantaseren over heldendaden die ze kunnen verrichten. Ze durven er alleen niet mee naar buiten te komen. Marja Kok regisseerde. Vanavond t/m 30 mei om 21 uur in het Gasthuis.

Laatste voorstellingen van Molière's Tartuffe door Art & Pro in de regie van Frances Sanders, vanavond t/m zaterdag in het Rozentheater.

Den Haag

In het Volksbuurtmuseum vanavond t/m 13 juni De Koopman, een eigentijdse bewerking van Shakespeares 'Merchant of Venice' door Toneelgroep Drang in regie van Lucienne van Amelsfort.

In het Atrium van het Haagse stadhuis speelt Hollandia Ifigeneia in Aulis van Euripides. Een regie van Paul Koek en Johan Simons. Met Betty Schuurmans, Ariane Schluter, Peter Paul Muller en Daniël Boissevain. Tot en met 29 mei. 'In tegenstelling tot eerdere Griekse tragedies van Hollandia (...) is deze regie ijzingwekkend kil en gestileerd. (Hein Janssen)

Groningen

De Hongaarse theatergroep Mozgó Ház speelt The Cherry Orchard, een vrije bewerking van Tsjechovs 'Kersentuin'. Het is een internationale productie die in het Hongaars wordt gesproken en Duits boventiteld. Op 21 en 22 mei in het Grand Theatre.

Maastricht

De Toneelfabriek van Toneelgroep Amsterdam staat van 25 t/m 29 mei in Maastricht. Dagelijks voorstellingen in het Theater a/h Vrijthof en in Het Vervolg, waaronder Wiplala, Zes personages op zoek, Ashes to Ashes, Kroonjaar, Vertraagd afscheid en Herakles. Er zijn nagesprekken, lezingen, videopresentaties, workshops en een slotfeest (29 mei) met de TgA-band Mook'm.

Rotterdam

De Londense theatergroep Desperate Optimists brengt Stalking Realness, een (korte) voorstelling over hedendaagse obsessies met gebruikmaking van video- en geluidstechnieken. Op 27 en 28 mei in de Schouwburg.

Het Fascisme & Het Calvinisme is het derde en vierde deel van de serie 'De Erfenis' van Eveline Ketterings i.s.m. Sheep Entertainment. Het is een performance over macht en een film over noodlot en religie. Van 21 t/m 24 mei in Lantaren/Venster.

Sanatorium Clepydra is voorstelling in voortdurende gisting. Grenzen in tijd, theater, beeldende kunst, leven en dood worden constant afgetast in het stuk gebaseerd op het boek van de Poolse schrijver Bruno Schulz. Door Theater Bonheur, in het eigen theater aan de Eendrachtsstraat 81. Vanavond t/m zaterdag en van 27 t/m 30 mei.

Utrecht

Dirk Tanghe regisseerde Tartuffe, een van de scherpste stukken van Molière. Burgeroorlog in familiekring is het resultaat als huisvader Orgon in blinde verering valt voor Tartuffe, een door hem uit de goot opgeraapte geloofsfanaticus. In De Paardenkathedraal, nog t/m 30 mei.

Meer over