Theater

Bloedbanden door De Noordelingen, een voorstelling over gescheiden ouders, nieuwe partners, halfbroers en stiefrelaties. Regie: Cora Broekhuizen. Tot en met 28 november in het Grand Theatre in Groningen, première vanavond....

Aladdin en de Ayatollah door Growing up in Public is een muzikale voorstelling van Paul Feld. Een islamitische broedertwist op Hollandse bodem. Tot en met 24 november in Huis a/d Werf in Utrecht (première vrijdag), dinsdag in Odeon in Zwolle.

Troilus en Cressida van Shakespeare door Keesen & Co. Twee mensen verliefd ten tijde van de uitzichtsloze oorlog tussen de Trojanen en de Grieken. Een bewerking en regie van Willibrord Keesen. Tot en met zaterdag (première) in de Schouwburg in Arnhem, op 28 en 29 november in het Laktheater in Leiden.

Orestes van Euripides door het Nationale Toneel. Een regie van Agaath Witteman, vertaling van Gerard Koolschijn. Over Orestes die zijn moeder vermoordt en zich de toorn van de wraakgodinnen op de hals haalt. Met Michel Sluysmans als Orestes. Première zaterdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, voorstellingen t/m 15 december.

Trocadero door Jan Taken Joëlke Sanderse. Een vroeg oude man en een norse, jonge blom, beiden gekluisterd aan een rolstoel, delen een leven van ledigheid en obsessie. Tot en met 2 december, première zaterdag in Het Veemtheater in Amsterdam.

Eva, Hitlers lief van Stefan Kolditz door Theater Malpertuis, vertaald en geregisseerd door Sam Bogaerts. Over de laatste levensdagen van Eva Braun en haar geliefde Hitler, die beide zelfmoord pleegden in de Führerbunker in 1945. Zaterdag in 't Beest in Goes.

Übung van Josse de Pauw door Vidoria. Winnaar van Theaterfestival 2001. In een geprojecteerde zwartwitfilm brengen twee echtparen samen een weekend door. Op de toneelvloer spreken zes piepjonge spelers de stemmen in. Op 23 en 24 november in de Toneelschuur in Haarlem.

Mind the Gap van Stefan Hertmans door Toneelgroep Amsterdam/Kaaitheater. De drie Griekse mythische vrouwen Antigone, Ktytaemnestra en Medea klagen de Man aan. Een regie van Gerardjan Rijnders. Op 26 november in Stadsschouwburg Eindhoven, 27 november in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, op 28 november in Schouwburg Arnhem.

Conijn van Olland, een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte, is in reprise genomen. Regie van Gijs de Lange. Over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem, 23 en 24 november in Theater Bis in Den Bosch, 27 november in de Schouwburg van Amstelveen, 28 november t/m 1 december in Bellevue, Amsterdam.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Tot en met 24 november in de Utrechtse Stadsschouwburg.

Nu even niet, lunchvoorstelling van Maria Goos. Met Arie Kant, Bart Klever, Har Smeets en Nico de Vries in een stuk over een speciale mannenvriendschap. Tot en met 25 november in Theater Bellevue in Amsterdam.

Van muizen en mensen van John Steinbeck door Het Vervolg. Regisseur Léon van der Sanden bewerkte deze wereldberoemde roman, waarin het recht van de sterkste geldt, voor theater. Tot en met 1 december in het Derlon Theater in Maastricht.

Maria Stuart van Friedrich Schiller door De Theatercompagnie en Het Groote Hoofd. Met Tamar van den Dop en Ariane Schluter als de koninginnen Maria en Elisabeth, verwikkeld in een machtsstrijd. Op 23 november in Schouwburg Amstelveen.

De Expeditie door Theater Oostpool. Het gezelschap bivakkeert nog t/m 24 november in de Arnhemse Schouwburg en speelt 'Het kind van de smid', een tekst van Josse de Pauw (regie Rob Ligthert) en 'Eierdans' van Peer Wittenbols (regie Ignace Cornelissen).

Varkens/Boeren door Zuidelijk Toneel Hollandia, twee stukken over de Brabantse varkensboeren: 'Varkens/Boeren: Nageslacht' van Kamiel Vanhole en Josse de Pauw gaat over een boerin en haar varken. 'Varkens/Boeren: Truus en Connie' is een theatertekst gebaseerd op interviews van Lex Bohlmeijer met varkensboerinnen. Tot en met 16 december in de Verkadefabriek aan de Tramkade in Den Bosch.

De Vagina Monologen, dertig bekende Nederlandse vrouwen vertolken de monologen van de Amerikaanse Eve Ensler. Elke avond drie andere vrouwen, onder wie Noraly Beyer, Annemarie Oster en Loes Luca. (www.devaginamonologen.nl). Tot en met 24 november in het Chassé Theater in Breda, 28 t/m 30 november in de Stadsschouwburg Eindhoven.

Meer over