Theater

De aankondiging, deel 2 van het drieluik over passie, martelaarschap en angst voor verdoemenis, door Suver Nuver m.m.v. het Aankondigings Project Koor....

Koorts, indringende monoloog van Wallace Shawn door Sylvia Poorta, dat na enkele jaren nu in reprise gaat. Een dame uit een gegoed milieu maakt een reis door haar geweten. Vanavond, 1, 5 t/m 8 maart om 22 uur in het Compagnietheater, Amsterdam.

In de schaduw van mijn vader, een tekst van Paul Pouveur op basis van verhalen van de eerste generatie gastarbeiders. Regie: Saban Ol. Vanavond (première) t/m 2 maart in het Theater van het Volksbuurtmuseum, Hobbemastraat 120 in Den Haag.

Elektra van Sofokles door Productiehuis Rotterdam in regie van Peter Sonneveld. Met Marike van Weelden in de titelrol; Martine Crefcoeur speelt Klytaimnestra. Vanavond (première) t/m 22 maart in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg.

Dear Mrs. Steyn is een solo door de Zuid-Afrikaanse actrice Wilna Snyman, gebaseerd op een briefwisseling tussen de Engelse activiste Emily Hobhouse en Rachel Isabelle Steyn, echtgenote van de toenmalige president van de Republiek van Oranje Vrijstaat. Op 27 en 28 februari in het KIT Tropentheater, Amsterdam; met eventueel een diner met Zuid-Afrikaanse gerechten in het Tropenmuseum (tel. 020-5688500).

Ach en Wee-state 13 van Bouke Oldenhof, door Tryater, in regie van Geert Lageveen. Over de spanningen tussen Theo en Trees, een Fries cabaretduo. Vanavond (try-out), vrijdag (première) en zaterdag in De Harmonie, Leeuwarden.

Alles ontstaat in bed, een mimevoorstelling van Olivier Provily over 'duistere poetische emotie', en 'het dondert in het land, het dondert in bed'. Op 28 februari, 1, 2, 5 t/m 9 maart in Het Veem Theater

Angel Eyes is een liefdesverhaal in vier dimensies, d.i. met gebruikmaking van spel, dans, muziek en film. Callgirl Angela ziet in Vince haar grote liefde - hij wil zich alleen maar dooddrinken. Concept en script is van Tjepke Zylstra. Vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag in Melkweg Theater, Amsterdam.

Frank Lloyd Wright was een goede architect is een voorstelling over karakterloosheid, manipulatie, volgzaamheid, sampling. Met Hans Dagelet in de hoofdrol, naast tapdanser Peter Kuit en muzikant Joop van Brakel. Ruud van Megen schreef de tekst, Lodewijk de Boer regisseert. Vrijdag in Gouda (Schouwburg), zaterdag in Houten (Gemeentehuis), 4 en 5 maart in Rotterdamse Schouwburg.

Voorjaarsontwaken van Wedekind door de Haagse jongerengroep AlbA theaterhuis. Van 4 t/m 22 maart in Korzo, Den Haag.

Rom & Rem gaat over de innige vriendschap tussen twee broers die door de komst van een vrouw verstoord dreigt te worden. De eerste voorstelling in de kleine theaterzaal van de nieuwe Toneelschuur in Haarlem, geregisseerd door Karen Claes, die intensief gebruikmaakt van video. Ricardo Anemaet schreef de tekst. Van 28 februari t/m 13 maart; première op 5 maart.

Een Tuin vol Geheimen, over broers en zussen, dromerige liefdes, levende doden en dode levenden, gemaakt met zes Utrechtse jongeren (14-18 jaar) uit Marokkaanse gezinnen. Donna Risa regisseert deze STUT-productie. Op 5 en 6 maart in Rasa, Utrecht.

De Gelogen Gedachte van Sam Shepard door Theatergroep Oostpool. Jake slaat Beth het ziekenhuis in. Na haar herstel keren ze terug naar hun familie waar niemand elkaar verstaat. Regie: Rob Ligthert. Tot en met 1 maart in Schouwburg Arnhem; 8 maart in Schouwburg, Tilburg.

God slaapt vannacht in mijn bedje omdat de vreemdeling die ik nu ben eenzaam is, voorstelling gebaseerd op interviews met vijf autisten in puberleeftijd. Ragnba Aurich regisseert, John van Oostrum componeerde de muziek. Tot en met 1 maart in het Gasthuis in Amsterdam.

Onder vrouwen, reprise van muzikale NNT-voorstelling door Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra. Drie vrouwen rekenen keihard af met 'de man'. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag om 19.30 én 21.30 uur in Zoetermeer (Stadstheater); zaterdag om 19.30 én 21.30 uur in Goudse Schouwburg; van 4 t/m 6 maart in Alkmaar (De Vest).

Tamtam in Stadsschouwburg Amsterdam door Toneelgroep Amsterdam: vanavond om 18 uur Toneelbordeel, laatste voorstelling van Carmen, gevolgd door The Massacre Concert; vrijdag cultuurdebat en slotfeest met dj Marcello.

De Potvis, komisch gezinsdrama van Frank Houtappels met Ingeborg Elzevier, Raymonde de Kuyper, Liz Snoijink en Theo Pont. Vrijdag in Laren (Singer Theater), dinsdag in Hilversum (Gooiland).

Vogels van Haye van der Heijden door Joop van den Ende-producties. Relatiekomedie 'vol onverwachte wendingen', speciaal geschreven voor actrice Anne-Wil Blankers. Regie: Christiaan Nortier. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), vrijdag in Hilversum (Schouwburg Gooiland), zaterdag in Hengelo (Rabotheater), 4 t/m 9 maart in Amsterdam (Nieuwe de la Martheater).

The Shape of Things van Neil LaBute, werkhuisvoorstelling van het Nationale Toneel, waarin Evelyn haar nieuwe liefde Adam zo weet te manipuleren dat hij zelf gaat geloven in zijn succes. Regie: Ivar van Urk. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Paradijs Kon. Schouwburg), 4 t/m 8 maart in Amsterdam (Frascati).

Een Hechte Samenzwering van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen door Theatergroep De Kern. Over de zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell. Vanavond in Hoorn (Het Park), zaterdag in Ede (Cultura), 7 maart in Etten-Leur (De Nobelaer).

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zaterdag in Heerenveen (Posttheater), 5 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Klassiek drama over jaloezie met Hans Kesting als Othello en Roelant Fernhout als de intrigant Jago. Regie: Ivo van Hove. Vertaling: Hafid Bouazza. Op 4 maart in Apeldoorn (Orpheus), 5 en 6 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 maart in Schiedam (Theater a/d Schie).

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Hedda is ongelukkig in haar huwelijk en droomt van haar grote jeugdliefde. Met Tjitske Reidinga en Carice van Houten. Vanavond in Delft (de Veste), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Hoofddorp (De Meerse).

Meer over