THEATER

Theater Antigone speelt De drang van Kroetz. Het huwelijk van Greta en Hubert komt zwaar onder druk te staan door de komst van Greta's broer die wegens een zedenmisdrijf in de gevangenis heeft gezeten....

Tournee

Het publiek dat Koppen van het Zuidelijk Toneel gaat zien, kan plaatsnemen op een van de tientallen tweepersoonsbedden waarmee de zaal is gevuld. Het stuk, naar 'Faces', een filmscenario van John Cassavetes, beschrijft een dag uit het leven van een echtpaar dat het failliet van zijn huwelijk onder ogen moet zien. Een regie van Ivo van Hove. De voorstelling ging tijdens het Holland Festival in juni van dit jaar in première. Op 20, 21 en 22 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg), 23, 24 en 25 oktober in Amsterdam (de Brakke Grond).

Het Vlaamse Theater De Korre met Het Luizengevecht, vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond), 23 oktober in Veenendaal (de Lampegiet), 24 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van 'The Family' van Lodewijk de Boer. Een regie van Moniek Merkx. '(. . .), de manier waarop de spelers elkaar en hun slachtoffers rondzeulen of beschutting zoeken bij elkaar, het is allemaal zo perfect van ritme, timing en beeld, dat deze bewerking zich in alle opzichten kan meten met het origineel.' (Marian Buijs) Vanavond, vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 21 en 22 oktober in Leeuwarden (de Harmonie), 23 oktober in Arnhem (Schouwburg).

De Federatie met Noordeloos, een benauwend huwelijksdrama van Peer Wittenbols. Met Juul Vrijdag, Han Römer en Joke Tjalsma. Vanavond in Gouda (Schouwburg), zaterdag in Alkmaar (de Vest), dinsdag in Helmond ('t Speelhuis), 23 oktober in Hoorn (Het Park), 24 oktober in Roosendaal (De Kring), laatste voorstelling 25 oktober in Breda (Chassé Theater).

Het Nationale Toneel met De nacht van de pauw van Willem Jan Otten. Geert de Jong en Rik van Uffelen spelen de hoofdrollen in dit eigentijdse gezinsdrama. De regie is van Ger Thijs. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag in Hoogeveen (de Tamboer), 21 oktober in Drachten (de Lawei), 22 oktober in Leeuwarden (de Harmonie).

Marietje Kessels, door gezelschap Ons, is in reprise genomen. Over de verkrachting en dood van een 11-jarig meisje in 1900 in Tilburg. Met muziek van Jacques Palinckx en Tjerk van der Ham. Vanavond in Uden (Markant), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Oss (de Lievekamp), 21 oktober in Emmen (Muzeval), 24 oktober in Zevenaar (Bommersheuf).

Het RO Theater brengt Bruckners De ziekte die jeugd heet. Over een aantal studenten dat opgroeit in Europa na de Eerste Wereldoorlog waar alle illusies verdwenen lijken. Vanavond in Arnhem (Stadsschouwburg), vrijdag en zaterdag in Rotterdam (RO Theater), maandag in Meppel (Ogterop), 21 t/m 25 oktober in Amsterdam (Bellevue).

Op 28 maart 1941 liep Virginia Woolf, de jaszakken volgestouwd met stenen, de vloed tegemoet van de zee waaruit ze niet meer terug zou keren. Josée Ruiter speelt de schrijfster in The drowning of Mrs. Woolf. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), 20 oktober in Venlo (de Maaspoort), 21 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 22 oktober in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Het Nationale Toneel met Anthony Burgess' A Clockwork Orange, een regie van Lodewijk de Boer met Victor Löw in de hoofdrol. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 21 t/m 25 oktober in Amsterdam (de Brakke Grond).

Lucas Vandervorst van De Tijd speelt de voorstelling Tityrus. Het verhaal van een man die zijn door een aardbeving getroffen geboorteplaats te hulp schiet. Vanavond in Goes ('t Beest), 17 en 18 oktober in Haarlem (de Toneelschuur), laatste voorstelling op 5 december in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Lorca, een afscheid is een liefdesverklaring van regisseur Annemarie Prins aan de grote Spaanse dichter Federico García Lorca. Een Nes-productie, die vanavond in première gaat in Frascati. Daar t/m 25 oktober.

Het Amsterdam Chamber Theatre brengt A ball shaped symphony, een absurdistische komedie, gebaseerd op het werk van de Russische auteurs Charms en Vedenski. Van 21 t/m 26 oktober in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

De Maastrichtse groep Het Vervolg herneemt De Avonden, een bewerking van het boek van Gerard Reve met Mieneke Bakker en Hans Trentelman als de ouders en Erik de Visser als zoon Frits. Een overtuigende voorstelling, vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue.

Arnhem

Theater van het Oosten brengt de Nederlandse première van Als de bladeren in Vallombrosa van Lars Norén, in de regie van Leonard Frank. Een familie komt bijeen in een zomerhuis, dat verkocht zal worden. Een grimmige komedie over succesvolle mensen die ontevreden zijn. Met Edda Barends, Margreet Blanken, Ton Kuyl, Rudolf Lucieer e.a. Vanavond, vrijdag en zaterdag (première) in de Schouwburg.

Den Haag

Aus Greidanus regisseert bij Toneelgroep De Appel De mensenhater van Molière in een vertaling van Laurens Spoor. Met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Lou Landré. De première is op 17 en 18 oktober in het Appeltheater.

Eindhoven

Laatste voorstellingen van Trojaanse Vrouwen door het Zuidelijk Toneel, vrijdag en zaterdag in de Stadsschouwburg. Met Frieda Pittoors als Hekabe, Chris Nietvelt als Andromache en Elsie de Brauw als Kassandra.

Haarlem

In de Stadsschouwburg zaterdag de Nederlandse première van Vrijdag van Hugo Claus door Theater Malpertuis, in de regie van Sam Bogaerts.

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf spelen Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' heren die gefascineerd zijn door het Wilde Westen. Op 21, 22, 23 (première), 24 en 25 oktober in de Toneelschuur.

Leiden

Werkteater-actrices Marja Kok en Shireen Strooker speelden in 1978 'Mar en Sien op Kattengat 10'. In de Leidse Schouwburg vanavond, vrijdag, zaterdag en van 21 t/m 25 oktober het vervolg, Mar & Sien naar 2010.

Rotterdam

In Lantaren/Venster vrijdag en zaterdag de première van O,o,o, een bewerking van 'De Mensenhater' van Molière door De Onderneming. An De Donder, Waas Gramse en Kris van Trier nemen alle elf rollen voor hun rekening.

't Barre Land, wiens 'Torquato Tasso' werd geselecteerd voor het Theaterfestival, speelt een aanstekelijke Henry IV van Shakespeare in de regie van Waas Gramser en Kris van Trier. Laatste voorstellingen op 17 en 18 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Ruigoord

In het kerkje speelt Theatergroep Hollandia Ach Deken! Deken ach! mijn waarde Wolff, een regie van Jeroen Willems. Henriëtte Koch en Robijn Wendelaar spelen de vrijgevochten brievenschrijfsters uit de achttiende eeuw. Vanavond t/m zondag 19 oktober. Reserveren tel. 075-6310231.

Zaandam

In Hal 4 van Bruynzeel aan de Zaanse Pieter Ghyssenlaan speelt Hollandia De drie mannen van Ypsilanti, een tekst van Peter De Graef over 'drie dolende zielen in een verlaten landschap'. Een regie van De Graef i.s.m. Arne Lievens. Vanavond t/m zondag, 22 t/m 26 oktober.

Meer over