Theater

Orkater in Nieuwe de la Mar: Orakter bespeelt vier weken lang het Nieuwe de la Mar in Amsterdam met voorstellingen uit het repertoire: Valse Wals Bankstel Zucht (8 t/m 13 juni), Hagedissenhuid van Bodil de la Parra in een regie van Matthijs R(22 t/m 26 juni), Welkom in het Bos...

Storm, een bewerking van Shakespeare's The Tempest door Rob de Kuiper en Bob Ruijzendaal voor negen acteurs en drie muzikanten. Prospero is in deze eigentijdse versie een rancuneuze filmregisseur. Van 3 t/m 17 juni in Cosmic in Amsterdam, premi vrijdag.

Curie van InSauer door theatergroep Dimenzie. Montagevoorstelling over de wetenschapper en diens heilige geloof in de wetenschap. Op 3 (premi), 4 en 5 juni in Provadja in Alkmaar.

Ruim Zuid door Theatergroep Basalt. Theatrale roadmovie gebaseerd op teksten van Sam Shepard. Regie: Liesbeth Groot Nibbelink. Tot en met 5 juni in Theater Kikker in Utrecht.

Galleryplay van Willem de Wolf, gaat over de beeldend kunstenaar Cees Krijnen, die een kunstproject maakte over het doen en laten van zijn gescheiden moeder Greta Blok. Zowel De Wolf, als Krijnen en zijn moeder spelen mee in de voorstelling. Van 14 t/m 16 juni in Frascati in Amsterdam.

Oersonate, 'dwaas klankgedicht' van avantgarde-kunstenaar Kurt Schwitters, vertolkt door Antoinette Jelgersma van het Nationale Toneel.

Tot en met 12 juni in de Kon. Schouwburg (Guido de Moorzaal) in Den Haag.

Faust Inc. van Goethe, in een bewerking van schrijver Jan Veldman en regisseur Ben Smit. Faust is de verveling beu en roept de duivel aan voor wat amusement. Tot en met 13 juni op het Oude Avebe-terrein in Ter Apel. Tel. 0599-564349.

Wachten op Godot van Beckett door het Nationale Toneel met Mini & Maxi (Karel de Rooy en Peter de Jong) in de rol van twee zwervers die wachten op ene Godot. Regie: Jos Thie. Tot en met 26 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Bouwmeester Solness van Henrik Ibsen door het Onafhankelijk Toneel, waarmee het Rotterdamse gezelschap het nieuwe onderkomen in het Lloydkwartier inwijdt. Het verhaal van de bouwmeester die zijn kunstenaarsschap boven alles stelt en dat uiteindelijk met de dood moet bekopen. Regie: Mirjam Koen. Tot en met 13 juni in het OT-theater, 15 t/m 26 juni in de Toneelschuur in Haarlem.

Lysistrata van Aristophanes door de Theatercompagnie. Griekse komedie in een eigentijdse bewerking van Gustav Ernst. Dit keer gaat de oorlog om de olie. Theu Boermans regisseert o.a. Sabri Saad El Hamus en Marisa van Eyle. Tot en met 5 juni in het Compagnietheater in Amsterdam.

Naspel van Brian Friel naar Tsjechov door Het Nationale Toneel. Eric Vos regisseert Will van Kralingen en Eric Schneider. Tot en met 22 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De Getemde Feeks van Shakespeare door Het Vervolg, in een bewerking van Erik-Ward Geerlings. Regie: Matthijs R Tot en met 5 juni in het Derlon Theater in Maastricht.

Bitter Lemon door Theater Het Hof, 'bitterzoete' komedie van Dimitri Frenkel Frank. De huwelijksproblemen van een academisch echtpaar komen in een stroomversnelling als de vrouw een ongeschoolde arbeider mee naar huis neemt. Regie: Joop van der Linden. Tot en met 12 juni in Theater Het Hof in Arnhem.

Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus junior en Frank Lammers. Op 14 en 15 juni in Stadsschouwburg Eindhoven.

Demonen van Lars Nordoor Het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseert Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas. Vier mensen houden elkaar gevangen in het web van het huwelijk.Vanavond in de Twentse Schouwburg in Enschede, 5 juni in Stadsschouwburg Groningen, 7 en 8 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 9 en 10 juni in Stadsschouwburg Utrecht, 11 juni in de Leidse Schouwburg.

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Tot en met 5 juni in De Kleine Komedie in Amsterdam, 11 en 12 juni in Diligentia in Den Haag.

Meer over