THEATER

Tournee..

Een reprise van de Huis a/d Werftheaterproductie Todje door Harm van Geel en Co. Een tekst van Esther Pierik over een broer en een zus die naar een kleiner zusje verlangen en een meisje kidnappen. Vrijdag en zaterdag in in Rotterdam (Lantaren/Venster), 2 oktober in Tilburg (De Vorst), 9 oktober in Alkmaar (Provadja) en 14 oktober tot slot in Eindhoven (Plaza Futura).

Na een aantal voorstellingen op het theaterfestival in Edinburgh maakt het Zuidelijk Toneel een tournee met India Song, Ivo van Hove's interpretatie van het boek van Marguerite Duras met muziek van Harry de Wit. In de belangrijkste rollen Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen en Bart Slegers. Vanavond t/m zaterdag in Gent (Minard Schouwburg), 28 september in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 29 en 30 september in Utrecht (Stadsschouwburg), 1 en 2 oktober in Groningen (Stadsschouwburg).

Rick Engelkes en Vera Mann maken een tweede tournee met de relatiekomedie Twee op de wip. Vanavond in Nieuwegein (Theater de Kom), vrijdag en zaterdag in Breda (Chassé Theater), 1 oktober in Veldhoven (De Schalm).

Firma Rieks Swarte en Toneelproducties brengen een remake van De vertellingen van 1001 nacht, een tekst van Niek Barendsen. Met medewerking van Elsje de Wijn, Ali Çifteci, Rieks Swarte e.a. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 24 en 25 september in Leiden (LAKtheater), 28 en 29 september in Den Haag (Theater a/h Spui).

De Paardenkathedraal neemt De Burgermansbruiloft van Brecht in reprise, die in regie van Dirk Tanghe een bonte avond is geworden waarin heel wat illusies aan diggelen gaan. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet) en tot slot 25 september in Delft (De Veste).

Muziek is bewegende lucht, kunst is illusie, van dromen weet je tenminste dat ze echt zijn, althans voor de dromer. De vocale groep Intermezzo speelt Hardop Dromen. Première woensdag 29 september in de Leidse Schouwburg, daarna tournee.

Amsterdam

Na jaren van afwezigheid is het Footsbarn Travelling Theatre weer eens in Amsterdam. Op het terrein van de Westergasfabriek speelt het internationale gezelschap vanavond t/m zondag(middag) Don Juan van Molière.

In het programma 'Mooi toneel weer!' presenteert Toneelgroep Amsterdam een aantal succesvolle voorstellingen uit het afgelopen seizoen. Vanavond in de Stadsschouwburg Een ideale vrouw van Somerset Maugham met een onvergetelijke Marieke Heebink als Constance Middelton; van 7 t/m 11 oktober Angst en ellende in het rijk van Kok.

Simpele gesprekjes van huishoudelijke aard voeren de Harries (voorheen Kas & de Wolf) in Hygiène. Première vanavond om 22.00 uur in de Brakke Grond.

In Val van het Griftheater bouwen vijf spelers aan en in hun eigen omgeving. Maar hun bouwwerk biedt nauwelijks bescherming en dreigt zelfs in te storten. Première 29 september voormalige Storkfabriek, vanaf 23 september try-outs.

Eindelijk afgelopen is de afscheidsmonoloog van een zelfmoordenaar. De Oostenrijkse theaterschrijver Peter Turrini spreekt zich ermee uit over de huidige condition humaine. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt het stuk maandag 27 t/m woensdag 29 september in Bellevue.

Den Haag

Met Korzo op de Kaart viert het Korzo theater in Den Haag het vijftienjarig bestaan en de verwerving van een nieuwe studio. Drie dagen lang dans, nieuwe en niet-westerse muziek. Met Extra Dry van Emio Greco en een nieuwe choreografie van Beppie Blankert, LINK II, een World Wide Web voor dansers, die een relatie hebben of hebben gehad. Vandaag, morgen en overmorgen in het Korzo theater.

Enschede

The Exhibitionists toont een dag uit het leven van vier suppoosten in een galerie voor moderne kunst. De Noord-Ierse theatergroep Ridiculusmus treedt op in de Twentse Schouwburg op 28 september.

Gouda

Raadselrijmen, oogrijmen en stuntrijmen van Ivo de Wijs, nieuwe gezangen en gloedvol pianospel van Pieter Nieuwint. Literair Variété is een liefderijk en vreugdevol eerbewijs aan het gesproken en gezongen woord. In de Schouwburg.

Groningen

Kopenhagen is een stuk van Michael Frayn over de briljante geleerden Werner Heisenberg en Niels Bohr, die aan de wieg stonden van de atoombom. De één werkte voor de nazi's, de andere voor de geallieerden. Wijzigde een gesprekje van tien minuten tussen de twee de wereldgeschiedenis? Het Noord Nederlands Toneel, première zaterdagavond, de Machinefabriek.

Haarlem

Een man en een vrouw ontmoeten elkaar, schijnbaar willekeurig, in De Tocht van het Hart van Theater aan het Spui. Een modern sprookje over de liefde, op woensdag 29 en donderdag 30 september in de Toneelschuur.

Talkshow is volgens De Koe/Het Toneelhuis een 'exploderend totaalspektakel'. Het stuk van Peter van den Eede, Mark Uytterhoeven en Tom Lanoye is alleen op 29 en 30 september in Nederland te zien. Toneelschuur.

Maastricht

Het Vervolg herneemt Cocu Magnifique van Fernand Crommelynck. Over een man die in zijn allesoverheersend jaloezie de liefde vernietigt. Met Geert Jan Romeijn en Mieneke Bakker. Vanavond t/m 30 september in het Derlon Theater. 'Zo groeit deze farce uit tot een voorstelling waar je niet omheen kan. Want uiteindelijk gaat het over de allesverwoestende twijfel die ieder van ons kan bespringen.' (Marian Buijs)

Rotterdam

Cilia Erens (voormalig Tender) maakte i.s.m. Willem Jan Otten een geluidswandeling, Transit, die zich afspeelt op en rond het Centraal Station in Rotterdam. Het vertrekpunt is de Schouwburg, op 23, 24 en 25 september om 18.14 en 20.27 uur, op 26 september om 13.14 en 15.27 uur.

Oud Vel van Mechtild Prins is onder andere gebaseerd op gesprekken met ouderen. Schouwburg, van maandag 27 september t/m donderdag 30 september.

Joop Keesmaat vertelt samen met vijf musici in een intieme sfeer de tragische liefdesgeschiedenis van Dido en Aeneas. De Romeinse dichter Vergilius tekende het verhaal over oorlog op in 'Aeneïs'. Dido en Aeneas verteld, zaterdag in de Schouwburg.

De toeschouwers treffen in TOMI 3.1 /weinig mensen in levenden lijve. De meeste personages in deze theatrale installatie van Angelika Oei en R.A. Verouden doemen als lichtbeelden op uit de duisternis, heel dichtbij maar desondanks onaanraakbaar. Vanavond première, vrijdag en zaterdag, Schouwburg.

Scheveningen

Bewegingstheater Bewth maakte een voorstelling in het museum Beelden aan Zee, dat in een duin aan de Boulevard is gebouwd. Tot en met 26 september om 17.30 uur en 19.15 uur. Informatie tel. 020-6826650 (10-14 uur).

Utrecht

Bambie 6 gaat over drie jongens die wel willen opgroeien maar niet weten hoe. Ze zoeken inspiratie bij Elvis, oud-sovjet-generaal Lebed en bovenal hun bij hun eigen vaders. Mimetheater Bambie vrijdag en zaterdag in Huis a/d Werf.

Augusto Boal, de theatermaker uit Brazilië die in Nederland grote bekendheid verwierf met zijn 'forumtheater', een methode om de toeschouwer actief in het theater te betrekken, houdt op 23 en 26 september lezingen en workshops in Huis a/d Werf.

Meer over