Theater

De Gelogen Gedachte van Sam Shepard door Theatergroep Oostpool. Jake slaat Beth het ziekenhuis in. Eenmaal thuis worden ze weer geconfonteerd met een verleden van ongelukkige familiebanden....

God slaapt vannacht in mijn bedje omdat de vreemdeling die ik nu ben eenzaam is, voorstelling gebaseerd op interviews met vijf autisten in puberleeftijd. Ragnba Aurich regisseert, John van Oostrum componeerde de muziek. Van 22 februari t/m 1 maart in het Gasthuis in Amsterdam.

Vogels van Haye van der Heijden door Joop van den Ende Producties. Relatiekomedie 'vol onverwachte wendingen', speciaal geschreven voor actrice Anne-Wil Blankers. Regie: Christiaan Nortier. Zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht, 24 en 25 februari in De Meerse in Hoofddorp.

The Shape of Things van Neil LaBute, werkhuisvoorstelling van het Nationale Toneel. Evelyn weet haar nieuwe liefde Adam zo te manipuleren dat hij zelf gaat geloven in zijn succes. Regie: Ivar van Urk. Tot en met 1 maart in het Paradijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

T'nl (Trouw en de Liefde) van Birgitta Hacham, een stuk over trouw en liefde, geschreven op basis van interviews van Hacham met vijftien mannen. Ze won er de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs 2001 mee. Regie: Karim Traïdia. Van 21 t/m 23 februari in Stadsschouwburg Utrecht.

Twee stemmen, de bejubelde voorstelling door Jeroen Willems van ZT Hollandia maakt een reprisetournee. Aan een rijk gedekte dis speelt Willems zes topindustriëlen. Naar teksten van Pier Paolo Pasolini en in een regie van Johan Simons. Tot en met zondag in Theater Bellevue in Amsterdam.

Tuin der Onschuldigen, naar de roman van Kristien Hemmerechts, in een bewerking en regie van Annechien Koerselman. Nora keert met haar twee zussen terug naar hun geboortedorp. Tot en met 23 februari in Literair Theater Branoul in Den Haag.

De Tweede Stem, luchtheaterproductie van en door Het Volksoperahuis. Over Greet die in haar huwelijk met Herman letterlijk en figuurlijk de tweede stem zingt. Met o.a. Kathenka Woudenberg en Jef Hofmeister. Regie: Rogier Schippers. Tot en met 28 februari om 12.30 uur in Theater Bellevue in Amsterdam.

Tamtam, Toneelgroep Amsterdam houdt tot eind februari huis in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In aansluiting op het thema uit Othello, dat daar eerder speelde, op 22 februari monologen, lezingen en muziek over jaloezie, bovendien kan de bezoeker worden verleid tot een blind date. Tijdens het Toneelbordeel op 20, 26 en 27 februari (steeds om 18 uur) 'ontvangen' TA-acteurs publiek individueel in hun kleedkamer om daar een monoloog of dialoog te houden.

Schicklgruber alias Adolf Hitler van Neville Tranter door Stuffed Puppet Theatre. De laatste uren van Hitler en consorten, verbeeld door virtuoos poppenspel. Vanavond in het Posthuistheater in Heerenveen, zaterdag in De Lawei in Drachten.

Vraagzucht van Jolente De Keersmaeker door Toneelspelersgezelschap Stan. Voorstelling gebaseerd op de dagboekaantekeningen van de Zwitserse schrijver Max Frisch (1911-1991). Op 22 en 23 februari in Theater Kikker in Utrecht.

90ste minuut, debuut van Tarkan Köroglu door thEAter EA, nu gepresenteerd in de serie Nieuwe Theatermakers. Over het leven en werk van topvoetballer Gabriël. Vanavond in het Chassé Theater in Breda, dinsdag in het Witte Theater in IJmuiden, woensdag in het Laktheater in Leiden.

Onder vrouwen van en door het Noord Nederlands Toneel. Na de veelgeprezen voorstelling Onder mannen, komt het gezelschap nu met een vrouwelijke variant, waarin de man 'keihard' wordt teruggepakt. Tot en met 22 februari in de Machinefabriek in Groningen, 26 en 27 februari in de Toneelschuur in Haarlem.

Blue Remembered Hills van Dennis Potter door De Roovers. Toneelversie naar de gelijknamige BBC-productie. Potter geloofde niet in kinderlijke onschuld. Daarom schreef hij voor, dat de zeven kinderrollen door volwassenen moeten worden gespeeld. Tot en met zaterdag in de Brakke Grond in Amsterdam.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Over Hedda die moppert op haar man, een pantoffelheld, terwijl ze heimelijk droomt over de held uit haar jonge jaren. Met Tjitske Reidinga en Carice van Houten. Vrijdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, zaterdag in Parkstad in Heerlen, 26 februari in Stadsschouwburg Utrecht.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Stadsschouwburg Groningen, dinsdag in Theater aan de Schie in Schiedam, woensdag in De Storm in Winterswijk.

Caravaggio van Jeroen van den Berg door Els Inc. Een voorstelling over ambitie, roem, jaloezie en verraad - 'Leve het conformisme!'. Regie: Arie de Mol. Vrijdag in de Cirkel in Heemskerk, zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag.

Meer over