Theater

Oerol op Terschelling biedt van 11 t/m 20 juni op speciale locaties, op straat en in schuren, theater, dans, muziek en beeldende kunst met het thema Niemandsland....

Brandend Geduld, vertaling van het toneelstuk Ardiente Paciencia van Antonio Sketa, waarop de film Il postino is gebaseerd. Het verhaal van de ontmoeting tussen schrijver/dichter Pablo Neruda en de simpele postbode Mario. Regie: Karim Traidia. Premi zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem.

Se Dice de Mi van en door Kris Niklison is een multimedia one womanshow waarin gebruikt wordt gemaakt van onder meer video, luchtvaarttechniek, dans en theater. Vanavond t/m 12 juni in Frascati in Anmsterdam.

Wortal Combat 2 door Pips:lab. Een gestoorde showmaster, een Russisch team van game-ontwerpers en een verwrongen verhaallijn, dat zijn de ingredienten van deze voorstelling in een digitale wereld. Van 16 t/m 19 juni en 20 juni (16u) in Het Veemtheater in Amsterdam.

Passie en professie, een nieuwe generatie theatermakers presenteert zich tijdens deze jaarlijkse theaterweek, georganiseerd door de Opleiding Theaterdocent Theaterschool Amsterdam. Van 16 t/m 20 juni in de Engelenbak in Amsterdam.

Spoken van Henrik Ibsen door De Paardenkathedraal. Dirk Tanghe regisseert dit intiem familiedrama over hoe leugens en goede bedoelingen mensen verwoesten. Tot en met 30 juni in de Manege van de Paardenkathedraal in Utrecht (www.paardenkathedraal.nl).

Stad 2 door Jonghollandia is het tweede deel van het tweeluik Stad door Jonghollandia. Het eerste deel ging over de-idee-stad. Het tweede deel gaat over de reality-stad. Van 10 t/m 13 juni op de 11de verdieping van de Rabotoren achter het Centraal Station in Almere-Stad. Tel. 036-5215929 (www.jonghollandia.nl).

Spartacus van Rob de Graaf door Nieuw-West. In een denkbeeldig IJsselmeerstadje regeert Kees Veerman als een provinciekeizer. Hij heeft alles te zeggen over lichaam en geest van een schare van volgers. Concept en regie: Marien Jongewaard. Met o.a. Bambieleden Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter, Jakop Ahlbom en Mohammed Azaay. Tot en met 12 juni in Frascati in Amsterdam.

Orkater in Nieuwe de la Mar, Orakter bespeelt tot eind juni het Nieuwe de la Mar in Amsterdam met stukken uit het repertoire: Valse Wals Bankstel Zucht (t/m 13 juni), Hagedissenhuid van Bodil de la Parra in een regie van Matthijs R(22 t/m 26 juni), Welkom in het Bos van Alex van Warmerdam (16 t/m 19 juni en 29 juni t/m 3 juli). Op 20, 21, 27 en 28 juni speelt Orkater samen met het Mondriaan Kwartet een theatraal concert in drie delen: Kiss of Fire van Chiel Meijering, Bovary Chante van Carel Alphenaar en Klaas ten Holt, en Faust's Light van Guus Janssen en Friso Haverkamp (met sopraan Claron McFadden, Gijs Scholten van Aschat en op cymbalon Michiel Weidner. In verband met de EK-wedstrijden beginnen de

op 19, 20, 23, 26, 27, 30 juni en 1 juli om 19 uur i.p.v. 20.15 uur.

Storm, een bewerking van Shakespeare's The Tempest door Rob de Kuiper en Bob Ruijzendaal voor negen acteurs en drie muzikanten. Prospero is in deze eigentijdse versie een rancuneuze filmregisseur, t/m 17 juni in Cosmic in Amsterdam.

Galleryplay van Willem de Wolf, stuk over beeldend kunstenaar Cees Krijnen, die een kunstproject maakte over het doen en laten van zijn gescheiden moeder Greta Blok. Zowel De Wolf, als Krijnen en zijn moeder spelen mee in de voorstelling. Van 14 t/m 16 juni in Frascati in Amsterdam.

Oersonate, 'dwaas klankgedicht'

van avantgarde-kunstenaar Kurt Schwitters, vertolkt door Antoinette Jelgersma van het Nationale Toneel.

Tot en met 12 juni in de Kon. Schouwburg (Guido de Moorzaal) in Den Haag.

Wachten op Godot van Beckett door het Nationale Toneel met Mini & Maxi (Karel de Rooy en Peter de Jong) in de rol van twee zwervers die wachten op ene Godot. Regie: Jos Thie. Tot en met 26 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Bouwmeester Solness van Henrik Ibsen door het Onafhankelijk Toneel, waarmee het Rotterdamse gezelschap het nieuwe onderkomen in het Lloydkwartier inwijdt. Het verhaal van de bouwmeester die zijn kunstenaarsschap boven alles stelt en dat uiteindelijk met de dood moet bekopen. Regie: Mirjam Koen. Tot en met 13 juni in het OT-theater, 15 t/m 26 juni in de Toneelschuur in Haarlem.

Naspel van Brian Friel naar Tsjechov door Het Nationale Toneel. Eric Vos regisseert Will van Kralingen en Eric Schneider. Tot en met 22 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus junior en Frank Lammers. In Shakespeares oeuvre is Richard III hstuk over het ultieme kwaad. Op 14 en 15 juni in Stadsschouwburg Eindhoven, 17 en 18 juni in Stadsschouwburg Utrecht, 20 juni in de Rotterdamse Schouwburg.

Demonen van Lars Nordoor Het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseert Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas. Vier mensen houden elkaar gevangen in het web van het huvoorstellingenwelijk. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, 11 juni in de Leidse Schouwburg, 13 juni in de Kampanje in Den Helder, 14 en 15 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Op 11 en 12 juni in Diligentia in Den Haag.

Meer over