THEATER

Tournee..

Een reprise van Strindberg! Verkeer van een gek! van Erik-Ward Geerlings door Els Inc. Een schets van het levensverhaal van een geniale toneelschrijver. Vanavond in Roosendaal (De Kring), zaterdag in Oss (De Lievekamp), 2 februari in Zwolle (Odeon), 3 februari in Goes ('t Beest).

Gerrit Timmers maakte een bewerking van Shakespeare's Othello bij het Onafhankelijk Toneel. Bert Luppes is een 'witte' generaal die in de Arabische wereld een buitenstaander is en daar ten prooi valt aan een moorddadige jaloezie. Van 28 t/m 30 januari in Utrecht (Huis a/d Werf), 2 t/m 6 februari in Amsterdam (Cosmic).

J.J. Voskuil maakte i.s.m. drie acteurs van het voormalige Werkteater een bewerking van zijn romancyclus 'Het bureau'. Helmert Woudenberg, Marja Kok en Shireen Strooker spelen Maarten Koning, zijn vrouw Nicolien en haar oude moeder in Het Bureau Thuis. Vanavond in Laren (Singer Theater), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), dinsdag in Meppel (Ogterop), 3 februari in Helmond (Speelhuis), 4 en 5 februari in Arnhem (Schouwburg).

In Bloeddorst van Theatergroep Hollandia spelen Peter Paul Muller en Jeroen Willems twee vrienden die steeds weer in een broedertwist verzeild raken. Een grand guignol-voorstelling met bloederige taferelen. Rust en vrede brengen de madrigalen van Monteverdi die de mannen geregeld zingen. Van 1 t/m 5 februari in Amsterdam (De Brakke Grond), 9 februari in Maastricht (Toneelacademie).

KopGhana van Alex d'Electrique gaat over twee kleine criminelen die een bruid en haar moeder gijzelen en gevieren een wilde autotocht maken door Europa. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Roermond (CK Theater), woensdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Het Nationale Toneel speelt Het geheugen van water van Shelagh Stephenson. De reünie van drie dochters bij de dood van hun moeder. Met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma, Oda Spelbos, Edda Barends, Peter Tuinman en Paul Hoes. Vanavond in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 2 februari in Arnhem (Schouwburg), 3 t/m 5 februari weer in Den Haag.

Huisvrouw is een monoloog van een jonge vrouw die het wachten op haar man tot een levensvervulling heeft gemaakt. Gespeeld door Jantien Koenders. Tekst is van Esther Gerritsen, regie: Alexandra Koch. Vanavond in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 3 en 4 februari in Maastricht (Huis van Bourgondië).

Mooi weer vandaag van David Storey door Toneelgroep Amsterdam. Met Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur als de vier oude mensen die keuvelen over het verleden, het weer en de voorbijgangers. Vanavond in Wageningen (Junushoff), vrijdag in Veenendaal (De Lampegiet) en zaterdag in Doetinchem (Amphion).

Ingeborg Elzevier en Kees Coolen spelen Herfst in Riga van Alexej Arbusov. Zij is een patiënte in het sanatorium, waarvan hij de directeur is. Vanavond in Kerkrade (Wijngrachttheater), vrijdag in Dokkum (De IJsherberg), zaterdag in Bussum ('t Spant).

Zoonlief is een 'bitterzoet familiedrama', geschreven en geregisseerd door Natasja d'Armagnac i.s.m. Peer Wittenbols. Over een jong stel en hun baby en een schoonmoeder, die haar zoon niet kan loslaten. Een voorstelling van Productiehuis Brabant, vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 februari in Breda (Chassé Theater).

Het Toneelhuis met Lieve Arthur van Judith Herzberg. Drie zussen komen na jaren bijeen, één van hen is lang in Afrika geweest en is haar echtenoot verloren. De andere twee trekken zich daar weinig van aan. Op 1 en 2 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 10 februari in Maastricht (Toneelacademie).

Marlies Heuer regisseerde Vampirella bij Carrousel, een hoorspeltekst van Angela Carter over een verdwaalde fietser die het slachtoffer wordt van een bloeddorstige gravin. Met Dik Boutkan, Dic van Duin, Marlies Heuer e.a. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 3 t/m 12 februari in Amsterdam (Bellevue).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Vanavond t/m vrijdag in Amsterdam (Nieuwe la Mar), zaterdag in Venlo (De Maaspoort), dinsdag in Dordrecht (Kunstmin), woensdag in Gorinchem (Nieuwe Doelen).

Amsterdam

Hein van der Heijden (regie) en Oscar van Woensel (tekst) zijn de makers van Arkadia, een voorstelling waarin de klassieke mythologie op de korrel wordt genomen. Van 1 t/m 5 en 8 t/m 12 februari in het Transformatorhuis.

In het Nieuwe de la Mar Theater zaterdag de première van Kortsluiting, een 'black comedy' van Haye van der Heyden over een man die af en toe licht dementeert en daarmee voor verwarring zorgt in zijn gezin. Met Allard van der Scheer, Nelly Frijda, Rick Nicolet en Hymke de Vries.

Laten we flink zijn is een voorstelling van Sanne van Rijn, die eerder 'La Sylphide en James' maakte en Roy Peters, die o.a. 'Eeuwige Lente' maakte. Vanavond t/m 29 januari in Gasthuis (M.v.B. Bastiaansestraat 54).

De Trust speelt De laatsten van Gorki in regie van Theu Boermans. Een familiedrama tegen de achtergrond van de (mislukte) revolutie van 1905 - alles draait om geld, morele waarden bestaan nauwelijks. Met een bijna volledige Trust-cast: Anneke Blok, Jappe Claes, Marisa van Eyle, Sylvia Poorta, Bert Geurkink, Harry van Rijthoven e.a. Vanavond t/m 4 maart in het Trusttheater.

Arnhem

Jara Lucieer, Romana Vrede en Daphne de Winkel, afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool, spelen Kill Pussy Kill, Kill!, een op improvisaties gebaseerde werkplaatsvoorstelling over hun persoonlijke helden en andere fascinaties. Een voorstelling van InDependance, van 1 t/m 6 februari in de Oude Foyer van de Schouwburg.

Den Haag

In De Heilige Gregorius Waakt over U!, een tekst van Aus Greidanus jr en Vincent Linthorst, wacht de rooms-katholieke kerk op een wonder om zijn macht in volle glorie te herstellen. De telefonische hulplijn blijkt niet langer voldoende. Een voorstelling door Het Nationale Toneel, vanavond t/m 13 februari in de repetitielokaal, Schouwburgstraat 8.

Lodewijk de Boer schreef en regisseerde De Herinnering (Een Europeesche Komedie) bij De Appel. Met Sacha Bulthuis, Çanci Geraedts, Hugo Maerten, Carol Linssen en anderen. Vanavond t/m 29 januari in het Appeltheater.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel nodigde jonge theatermakers uit een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken'. Koos Terpstra koos vier cabaretiers voor zijn voorstelling Wachten op Godot van Beckett om de humor uit de tekst naar boven te halen. Vanavond t/m 29 januari in De Machinefabriek.

Haarlem

'De bejaarde medemens' is het uitgangspunt van Het Weer, de nieuwe productie van Carver, dat voor deze gelegenheid versterking heeft gekregen van Ria Eimers en Jim van der Woude. Vanavond t/m 5 februari in de Toneelschuur.

Maastricht

Donuts & Hot Dogs is een 'hysterische comedy over mooi, jong en gelukkig zijn' door Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert 'Jonge Gasten', vijf jonge acteurs die geen deel uitmaken van het ensemble. Vanavond t/m 12 februari in het Derlon Theater.

Meer over