THEATER

La Mamma van De Gebroeders Flint is muziektheater opgedragen aan het wezen dat ons van de wieg tot het graf achtervolgt: de moeder, de vrouw....

Ivo van Hove regisseert bij het Zuidelijk Toneel de Tennessee Williams-klassieker A streetcar named desire, die hier in de vertaling van Eric de Kuyper De tramlijn die verlangen heet is genoemd. Harry de Wit schreef voor deze produktie de muziek. De hoofdrollen worden gespeeld door Chris Nietvelt, Katelijne Damen, Bart Slegers en Johan Van Assche. Vanavond première in Stadsschouwburg Eindhoven, daarna op tournee.

Acteur Joop Keesmaat speelt in regie van Patrizia Filia de solo Holder naar het leven en werk van Friedrich Hölderlin. In De Melkweg Amsterdam op 20, 21 en 22 januari.

In de Toneelschuur Haarlem de werkplaats-produktie Ballingen naar James Joyce in regie van Moon Tummers. Daar te zien tot en met 28 januari.

Pinocchio, de familie-opera van het Ro-theater op muziek van Patricio Wang, nog vanavond in Amersfoort (de Flint), zaterdag en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 26 tot en met 29 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Het onspeelbare stuk Timon van Athene van Shakespeare wordt bij Toneelgroep Amsterdam gespeeld in regie van Pierre Audi. Twintig acteurs onder leiding van Mark Rietman (Timon) in een voorstelling over de macht van geld en de onmacht van vriendschap. Met Pierre Bokma, Joop Admiraal en Wim van der Grijn. In Transformatorhuis Amsterdam, tot en met 18 februari.

Joe Ortons The Ruffian on the stair wordt gespeeld in regie van Erik Koningsberger als eigen produktie van de Y-podia in Amsterdam-noord. Te zien in Theater Kampina, tot en met 29 januari.

Theater an der Ruhr is op 24 januari te gast in de Rotterdamse Schouwburg met Der Diener zweier Herren van Goldoni, in regie van Roberto Ciulli.

In het Theater Instituut in Amsterdam op 23 januari (18 uur) een gesprek over repertoiretoneel in Nederland in de periode 1950-1960. Met Elisabeth Andersen en Henk Rigters.

Maatschappij Discordia staat met de tweede serie voorstellingen onder de titel Traumata van 24 tot en met 28 januari in Felix Meritis Amsterdam. Gespeeld wordt Kleine Eyolf van Ibsen.

Cléo Dankert speelt Anne Frank in Het dagboek van Anne Frank, een theaterbewerking van Mies Bouhuys in regie van Arda Brokmann. Boudewijn de Groot en Josée Ruiter spelen Otto en Edith Frank. De voorstelling wordt in alle grote schouwburgen gespeeld vanwege vijftig jaar bevrijding. De première is zaterdag in Koninklijke Schouwburg Den Haag.

Film- en showster Shirley MacLaine komt voor een serie voorstellingen naar Nederland. Van 26 tot en met 29 januari staat ze in Carré Amsterdam, een extra voorstelling is gepland op 3 februari in Theater aan de Parade, Den Bosch.

Het Spaanse dansgezelschap Compañia Nacional de Danza uit Madrid komt voor twee exclusieve voorstellingen naar het AT & T Danstheater in Den Haag. Gedanst worden drie balletten van artistiek leider Nacho Duato, voorheen NDT. Vanavond en zaterdag.

Nog meer Spaanse dans, maar dan uit Catalonië: de Spaanse dansgroep Mal Pelo staat vrijdag en zaterdag in De Lantaren, Rotterdam met Dol en Miranda du Bubal.

Op 25 januari in de Stadsschouwburg Amsterdam de première van Waswax, de nieuwe produktie van Shusaku & Dormu Danstheater.

Narcissus is een voorstelling van Adéla van der Weide voor vier dansers. De ondertitel luidt Altijd een bruidsmeisje, nooit de bruid. Première op 26 januari in theater Korzo, Den Haag.

Meer over