THEATER

Na 'Moeders' (1991) van René Eljon speelt het Belgische gezelschap Dito Dito nu zijn De Vaders (1993), een 'sleutelkomedie over toneelvaders en de cultuurnota'....

Tournee

Ivar van Urk regisseert in een coproductie van het RO Theater en Het Oranjehotel Shakespeare's liefdestragedie Antonius & Cleopatra. Het liefdeskoppel wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere en Catherine ten Bruggencate. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), dinsdag in Gouda (Goudse Schouwburg). 'Van Urk hoort bij een generatie die is opgegroeid met televisie en strips en zijn theatertaal heeft daar alle kenmerken van. De personages doen denken aan striphelden.' (Marian Buijs)

Zinsbegoocheling (L'Illusion Comique) van Corneille van Toneelgroep Amsterdam is een regie van Gerardjan Rijnders. Een vader op zoek naar zijn zoon die hij tien jaar geleden heeft verstoten. Met Jacques Commandeur, Pierre Bokma en Sigrid Koetse. 'Een adembenemend schouwspel' en 'een vermakelijke en superieure toneelavond', volgens Hein Janssen. Achtereenvolgens in de Stadsschouwburgen van Amsterdam (12 t/m 15 november), Utrecht (18 en 19 november), Groningen (21 en 22 november) en wederom Amsterdam (26 t/m 29 november).

Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Oscar Wilde's beroemde komedie Het belang van Ernst. Met Pleuni Touw als Lady Bracknell. Een 'hilarische, perfect gespeelde voorstelling', volgens Marijn van der Jagt. Vrijdag in Heerenveen (Posthuis Theater), zaterdag in Spijkenisse (de Stoep), maandag in Hoogeveen (de Tamboer), dinsdag in Arnhem (Stadsschouwburg), op 12 november in Veenendaal (de Lampegiet).

Trijntje Cornelis van Constantijn Huygens door Het Toneel Speelt. Een jonge, pas getrouwde Zaanse schippersvrouw wordt in Antwerpen dronken gevoerd en raakt haar geld en kleren kwijt. Met Alice Reys, Pim Lambeau en Jules Croiset. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag en zondag (matinee) in de Rotterdamse Schouwburg, op 12 november in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Anne Wil Blankers en Bram van der Vlugt spelen de hoofdrollen in Hooikoorts van Noël Coward. Een bohémien-achtige gezin ontvangt vier gasten in het familielandhuis. Een ontspannen weekend ontaardt in een typische Coward-chaos van misverstanden. Op 7 november in Heerlen (Stadsschouwburg), op 8 en 10 november in Arnhem (Schouwburg).

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van 'The Family' van Lodewijk de Boer. Een regie van Moniek Merkx. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), op 8 november in Zoetermeer (Stadstheater), op 12 november in Gouda (Schouwburg). '(. . .), de manier waarop de spelers elkaar en hun slachtoffers rondzeulen of beschutting zoeken bij elkaar, het is allemaal zo perfect van ritme, timing en beeld, dat deze bewerking zich in alle opzichten kan meten met het origineel.' (Marian Buijs)

Kingcorn of zogezegd en alles is een monoloog door Bert Luppes van Hollandia over de laatste arbeider van een meelfabriek. Hij houdt de boel schoon en vertelt over de 48 jaar dat hij er heeft gewerkt. Op 6, 7 en 8 november in Leiden, op de zolder van de voormalige Universiteitsbibliotheek (Rapenburg 70-74), op 12 en 13 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Op 28 maart 1941 liep Virginia Woolf, de jaszakken volgestouwd met stenen, de vloed tegemoet van de zee waaruit ze niet meer terug zou keren. Josée Ruiter speelt de schrijfster in The drowning of Mrs. Woolf, een tekst en regie van Peter Verburgt. Laatste voorstellingen: vrijdag in Purmerend (de Verbeelding), woensdag in Heemstede (het Oude Slot), op 13 november in Vlissingen (Vestzak Theater), op 14 november in Apeldoorn (Orpheus), op 15 november tot slot in Zoetermeer (Stadstheater). 'Elke opsmuk laat ze achterwege, het enige expressiemiddel is haar stem.' (Marian Buijs)

Theater van het Oosten met Als de bladeren in Vallombrosa van Lars Norén, in de regie van Leonard Frank. Een familie komt bijeen in een zomerhuis, dat verkocht zal worden. Met Edda Barends, Margreet Blanken, Ton Kuyl, Rudolf Lucieer e.a. Vrijdag in Veenendaal (de Lampegiet), dinsdag in Meppel (Schouwburg).

Amsterdam

In Theater Bellevue op drie achtereenvolgende zondagen het Festival van het ongespeelde stuk. Op 9, 16 en 23 november lezen professionele acteurs een aantal nog niet eerder opgevoerde stukken voor, geselecteerd door de stichting Schrijverstoneel. Op 23 november wordt de winnaar voor het beste ongespeelde stuk met 10.000 gulden verblijd. Genomineerd zijn o.a. 'De Javakampioene' van Rick Schoonenberg Kegel, 'Een schelpendoosje uit Bakkum' van Jan de Groot, 'B & O' van Ada Bouman en 'Lenny B.' van Johan Timmers.

Het DNA LAB, de derde fase van de opleiding van De Nieuw Amsterdam, presenteert Shango: een mengeling van Afrikaans theater en klassieke Griekse tragedie. Een tekst van Gabriel Gbadamosi in een regie van Tone Brulin. Op 6, 7, 8 november, 14, 15, 28, 29 november, in Gebouw de Windbreker, Grote Bickerssraat 2.

Cox Habbema heeft de regie in handen van Om het meer gelopen, een co-productie van theatergroep Delta en Teater Kubur uit Jakarta. Een Nederlandse jongen en een Indonesische jongen zijn bevriend maar als ze elkaar na jaren in Indonesië weerzien, komt de vriendschap behoorlijk onder druk te staan. Première vanavond in de Brakke Grond, daar ook op 7 en 8 november.

Het Veemtheater geeft in de serie 'Los werk' theatermakers de gelegenheid om op hele korte termijn een voorstelling te maken. Van 12 t/m 16 presenteert het theater de theatersolo Utopia van Ine Leytens en Taumel, een danssolo van Franka van Hoof.

Haar leven, haar doden is een gastregie van Falk Richter bij Toneelgroep Amsterdam op basis van 'Attempts On Her Life' van de Britse auteur Martin Crimp. Tot en met 15 november in het Transformatorhuis.

In Bellevue de lunchvoorstelling Lunch, een eenakter van Steven Berkoff uit 1983. Met Elisa van Riessen en Xander Straat als de vrouw en man die een heftige lunchpauze-ontmoeting hebben in een strandcafé. Voorstellingen t/m 23 november, steeds om 12.30 uur.

La Lengua is een solo door Henriëtte Brouwers over Malinche, de Mexicaanse minnares van de vijftiende-eeuwse Spaanse veroveraar Hernando Cortés die door haar volk als een verraadster wordt gezien. Tot en met 9 november in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Voor Theatergroep Toetssteen schreef Dick van den Heuvel De Zaak L.A. Ries, over mr Leopold Abraham Ries, een briljante, hoge ambtenaar op het ministerie van Financiën die eind jaren dertig werd beschuldigd van ontucht met minderjarigen. In De Engelenbak, t/m 8 november.

De New-Yorkse toneelgroep Victory Banner speelt Great Indian Meals, 6, 7 en 8 november in Het Gasthuis (v/h Amphitheater).

Den Haag

Het Nationale Toneel heeft voor Lulu van Frank Wedekind tijdelijk zijn intrek genomen in zwembad de Regentes. 'Lulu' wordt geregisseerd door Johan Doesburg. Met in de titelrol Angelique de Bruijne. Voorstellingen t/m 11 december.

Drang is een Haagse toneelgroep die op bijzondere locaties speelt. Tot en met 15 november is dat de voormalige Haagse Raadzaal op de Groenmarkt. Gespeeld wordt Zwervers van Ton Theo Smit in de regie van Jaap Postma en Wim Meuwissen. Over 'de dolende mens in een bizar en absurd bestaan'.

Toneelgroep De Appel met De mensenhater van Molière in een vertaling van Laurens Spoor. Met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Lou Landré. Tot half december in het Appeltheater. 'Een heerlijke komedie, juist omdat het tussen de haat en de liefde zo wringt. In regie van Aus Greidanus zijn beide elementen in perfect evenwicht.' (Hein Janssen)

Maastricht

Sabeltijger/Botvlees is een tweeluik door Het Kruis van Bourgondië. 'Sabeltijger' is een tekst van Wim Kuipers over een eenzame boer die zich een dichter voelt, een co-productie met Muziektheater-ensemble Contraint (regie: Els Boonen). 'Botvlees' is een montagevoorstelling over een gewelddadige liefde, in de regie van Désirée van der Heijden. Tot en met 8 november, 11 t/m 15 november in het eigen theater.

Rotterdam

De theaterdocumentaire Undesirable Elements van Piong Chong en Dave Schwab is na de VS, Canada en Japan in Rotterdam aan gekomen en wordt op 7 en 22 november in een Nederlandstalige versie gespeeld in de Studio van de Rotterdamse Schouwburg. In deze multiculturele voorstelling vertellen acteurs anecdotes uit hun leven, in een omlijsting van poëzie en diaprojecties.

Utrecht

Marlies Hautvast van Stut Theater vroeg ouders naar hun ervaringen met het opvoeden van hun kinderen, en maakte daar een toneelstuk van. Tranen in de regen wordt gespeeld door Nederlandse, Turkse en Marrokaanse ouders. Vrijdag, zaterdag (20.30 uur) en zondag (14 uur) in Rasa.

Zaandam

Theatergroep Hollandia speelt Menuet, naar Louis Paul Boon, een regie van Johan Simons. Met Frieda Pittoors als het 13-jarig hulpje in de huishouding dat verwarring sticht bij een jong echtpaar. In de Bruynzeelfabriek aan de Pieter Ghijsenlaan, met een Vlaams driegangendiner vooraf. Tot en met 15 november. Reserveren tel. 075-6310231.

Meer over