THEATER

Tournee..

Toneelgroep Stan en Rosas brengen Quartett in coproductie, een tekst van Heiner Müller, die hij baseerde op de briefroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Van 1 t/m 3 april in Amsterdam (Frascati), 9 en 10 april in Groningen (Grand Theatre), 14 april in Haarlem (Toneelschuur), 28 en 29 april tot slot in Rotterdam (Lantaren/Venster). 'Acteur en danseres, woord en gebaar - geleidelijk vallen ze samen, (...). Waarmee de De Keersmaekers alsnog hebben aangetoond dat tekst en dans heel goed samen kunnen gaan, en dat Müllers Quartett een voorbeeldig voertuig van hun bedoelingen is.' (Ariejan Korteweg)

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond en vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 7 april in Leeuwarden (de Harmonie), 8 april in Culemborg (De Fransche School).

Compagnie de Koe speelt, in regie van Peter van Kraaij, Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard, op 2 en 3 april in Groningen (Grand Theatre), 14 t/m 17 april in Amsterdam (de Brakke Grond).

Voor Het Nationale Toneel vertaalde en bewerkte Ger Thijs de novelle Het Jachtgeweer van de Japanner Yasushi Inouë. Over de verwoestende gevolgen van overspel. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Vanavond t/m 3 april in Amsterdam (Bellevue), 6 april in Roosendaal (De Kring), 8 april in Den Bosch (Theater a/d Parade), 9 april in Arnhem (Schouwburg).

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), dinsdag in Wageningen (Junushoff), 7 april in Zwolle (Stadsschouwburg), 8 april in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), zaterdag in Breda (Chassé Theater), 7 t/m 9 april in Utrecht (Stadsschouwburg) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Voor De kale huurder nam Suver Nuver de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'. Een voorstelling over schuldig voelen, schuldig zijn, schuldig gemaakt worden. Vrijdag in Zaandam (Zaantheater), 3 april in Purmerend (De Verbeelding), 7 t/m 10 april in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Donderdag, van Lidwien Roothaan, gaat over een zus en twee broers die tot elkaar veroordeeld zijn. Een vierde persoon maakt primitieve emoties los. Met Lieke-Rosa Altink, Anke van 't Hof, Han Kerckhoffs en Paul R. Kooij. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Alpen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Utrecht (Blauwe Zaal), 7 april in Tilburg (De Vorst).

Figuranten van Arnon Grunberg gaat over een groep mensen in een restaurant die het leven wil ontvluchten. Judith de Rijke regisseerde Els Ingeborg Smits, Theo Pont, Alice Reys e.a. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Nieuwe de la Martheater), dinsdag in Gouda (Schouwburg). 'Het sterke acteren en de soms erg grappige dialogen kunnen echter niet verbloemen dat er van enig verhaal of ontwikkeling in de karakters in deze toneel-Figuranten geen sprake is.' (HJ)

Het Nationale Toneel met Hamlet van Shakespeare, zaterdag in Amersfoort (De Flint), dinsdag in Alkmaar (de Vest), 7 april in Amstelveen (Schouwburg), 13 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 14 april in Venlo (de Maaspoort), 16 en 17 april tot slot in Breda (Chassé Theater) 'Hoe fraai en vindingrijk de mise-en-scène ook is, de troef van deze voorstelling is Gijs Scholten van Aschat. Hij zet een diep wanhopige Hamlet neer. (. . .) En zonder voorbehoud voel je met hem mee.' (Marian Buijs)

De eerste striptease-act in Parijs, ruim honderd jaar geleden, was getiteld Le Coucher d'Yvette. Paul Pourveur schreef een drieluik onder die titel waarin lingerie, en met name de beha, een belangrijke rol speelt. Willibrord Keesen regisseerde het stuk bij Keesen & Co. Vanavond in Groningen (Kruithuis), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui), woensdag in Den Bosch (Theater Bis), 8 en 9 april in Doetinchem (Gruitpoort).

Rick Engelkes en Vera Mann spelen Twee op de wip, een 'relatiekomedie' over twee dertigers die elkaar en zichzelf proberen te leren kennen. Vanavond in Bergen op Zoom (De Maagd), zaterdag in Rijswijk (Schouwburg), 6 t/m 11 april in Amsterdadm (Nieuwe de la Martheater). 'Het zinderende spel van Mann, de brutale tekst van Van Doesburgh de snelle montage van regisseur Dick Hauser, de hartverscheurende popmuziek bij iedere scènewisseling. Het is voldoende om ook de toeschouwers die geen fan zijn van Rick Engelkes naar huis te sturen met een brok in de keel over het menselijke onvermogen.' (Marijn van der Jagt)

Amsterdam

Shuna is een mimevoorstelling van Jeannette van Steen, uitgevoerd door Jaap Flier, Irene Schaltegger en Elfi Stubbe. Een confrontatie tussen oud en jong. Van 1 t/m 4 en 8 t/m 11 april in Het Veem Theater om 21 uur.

De afgelopen tien jaar was Jim van der Woude gastacteur bij verschillende gezelschappen en was hij te zien in een aantal speelfilms. Nu is hij terug met een nieuw soloprogramma, Nadorst. Van 4 t/m 12 april in Theater Bellevue.

Würz speelt De Vader van Strindberg, een 'herkenbare en genante vertoning over voortdurende liefde, onmacht en verloren vertrouwen', geregisseerd door Jules Terlingen. Vanavond t/m 10 april om 21 uur in de Schram Studio's aan Grasweg nr 35. Reserveren tel. 020-6201250.

In de Studio Courage van de Stadsschouwburg speelt Courage vanavond t/m 1 mei, in regie van Margrith Vrenegoor, Berlin Alexanderplaz naar het boek van Alfred Döblin. Met Har Smeets, Kathenka Woudenberg, Wivineke van Groningen en Arie Kant.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m zondag 4 april Hans Man in 't Veld en Guido Kleene in Zoals de amoebe naar het licht staart, naar de roman 'A single man' van Isherwood.

Den Haag

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols. Een klassieke liefdesgeschiedenis als eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. In De Regentes, t/m 11 april.

Haarlem

In Vroeger van Harold Pinter treffen drie oude vrienden elkaar in een buitenhuis. Ze raken verwikkeld in een gevecht over de waarheid van bepaalde herinneringen. Jacqueline Blom, Frieda Pittoors en Jeroen Willems van Theatergroep Hollandia spelen het stuk in het Oliehuis van de Lichtfabriek aan de Minckelersweg. Vanavond (première) t/m 8 mei. Reserveren tel. 075-6310231.

Warre Borgmans bewerkte Misalliance van George Bernard Shaw tot een toneeltekst en regisseerde deze bij Het Toneelhuis. Over vaders en zonen, ouders en kinderen, onmogelijke liefdesverhoudingen en een Engelse tuin als reservaat. Op 6 en 7 april in de Toneelschuur.

Maastricht

Het Zuidelijk Toneel produceert met de Toneelacademie Maastricht de voorstelling Hebriana, een tekst van Lars Norén in regie van Peter De Graef. Over een wanhopige familiereünie waar het autistische kind Hebriana een eiland van rust en schoonheid is. Op 6, 7 en 8 april in de Toneelacademie.

Rotterdam

Tg Monk maakte in samenwerking met Marien Jongewaard de werkplaatsproductie Globe Citizens Incorporated. Over twee vrouwen en een man in 'de wereld van netwerk-personalities, carrière-desperado's, duofobie en salonsoberheid'. Van 1 t/m 3, 6 en 7 april in Theater Lantaren/Venster.

Mark Rietman en Herman Gilis van het RO Theater spelen De moed om te doden van Lars Norén in regie van Alize Zandwijk. Een gevecht tussen vader en zoon in een lange nacht vol drank. Vanavond t/m 10 april in de Schouwburg. 'In dat abstracte decor krijgen de acteurs alle ruimte, maar ze missen ook het houvast van handelingen om tegenwicht te bieden aan de tekst. (...) Pas als de acteurs loskomen van de tafel, slaat de beklemming toe. Meedogenloos.' (MB)

Meer over