THEATER

Voor Het Toneel Speelt maakte Benno Barnard een bewerking van Vondels 'Jephta', Jefta of Semitische liefdes. Het werd een eigentijds versdrama over liefde, dood en God....

Tournee

Agaath Witteman regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Eugene O'Neills Rouw past Elektra, in een vertaling van Ger Thijs. Een Griekse tragedie in het Amerika van vlak na de Burgeroorlog. Met Marie-Louise Stheins, Josée Ruiter, Carol van Herwijnen e.a. Vanavond in Baarn (De Speeldoos), maandag in Laren (Singer), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 28 oktober in Helmond ('t Speelhuis), 29 oktober in Delft (de Veste). 'De combinatie van Ruiter en Stheins als moeder en dochter bitch levert spetterend theater op.' (Marijn van der Jagt)

Dagboek van een gek, solo door Henk van Ulsen, naar een verhaal van Gogol. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 28 oktober in Tilburg (Schouwburg), 29 oktober in Zoetermeer (Stadstheater).

Mark Timmer regisseerde Margreet Blanken en Hugo Koolschijn in Strindbergs Dodendans 1 & 2 bij Theater van het Oosten. Over een echtpaar dat alleen nog maar kan ruziemaken en iedereen meetrekt in cynisme. Vanavond in Zwolle (Odeon), vrijdag in Culemborg (De Fransche School), 29 en 30 oktober in Nijmegen (O42), 31 oktober in Deventer (De Leeuwenbrug).

Johan Van Assche regisseerde o.a. Warre Borgmans, Elsie de Brauw en Jeroen Willems in Bérénice van Jean Racine door De Tijd. Maandag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Rotterdamse Schouwburg, 4 november in Zwolle (Odeon) en tot slot 7 november in Dordrecht (Kunstmin). 'Zelden zag ik de fonkeling en de pijn van de liefde aangrijpender verbeeld, puur door de taal. (...) een zeldzame emotionerende belevenis, een voorstelling die je als een symfonie ondergaat.' (Marian Buijs)

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), 27 en 28 oktober in Haarlem (Toneelschuur). 'Bezorgde ouders kirjgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (MvdJ)

Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel, vanavond oktober in Eindhoven (Plaza Futura), 23 en 24 oktober in Groningen (Grand Theater), 28 t/m 31 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Fact met Global Life, een klein docudrama, dat eerder als voorstudie te zien was op het Theaterfestival. Een Nederlandse vrouw en haar Turkse echtgenoot over de dilemma's van een multicultureel bestaan. Een regie van Mechteld Prins. Vanavond om 19 én 21 uur in Delft (de Veste), vrijdag in Deventer (Bouwkunde), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), zondagmiddag in Goes (Oude Stadhuis), dinsdag in Enschede (Twente Schouwburg), woensdag in Nijmegen (O42), 29 en 30 oktober in Tilburg (De Vorst), tot slot 31 oktober in Den Bosch (Bis).

Amsterdam

In Felix Meritis van 27 oktober t/m 7 november een retrospectief van het beroemde Franse Théâtre du Mouvement, dat wordt gepresenteerd in twee verschillende programma's. De oprichters, Claire Heggen en Yves Marc, tonen fragmenten uit negen bewegingsvoorstellingen die ze in de periode 1975-1996 maakten.

A bit over the top is een voorstelling over twee mensen die via internet met elkaar in contact komen. Door Vincent de Rooy en Csilla Lakatos, een productie van Het Veem Theater. Van 24 oktober t/m 1 november in Het Veem.

De koorts is, na 'Rouwklacht', het tweede stuk van Wallace Shawn bij de Trust. Een monoloog door Sylvia Poorta. Tot en met 25 oktober in het Trusttheater.

Courage brengt een locatievoorstelling in de Stadsschouwburg, Hart van Steen, een tekst van Renate Dorrestein over een gezin dat in een nachtmerrie terecht komt. Vanavond t/m 30 oktober.

Den Bosch

Roosendaal is een tweede voorstelling van Natasja d'Armagnac bij Productiehuis Brabant. Over twee vrouwen en een man en hun twijfels, vlak voordat ze het land dreigen te verlaten. Op 22, 23 en 24 oktober in Theater Bis.

Groningen

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in het paviljoen Coop Himmelb(l)au van het Groninger Museum. Coop in beweging, van 23 oktober t/m 6 december elke vrijdag, zaterdag en zondag om 12 en 14 uur.

Haarlem

In de serie 'Jonge Meesters' presenteert de Toneelschuur Schijn bedriegt van Thomas Bernhard in regie van Bart Danckaert. Tjebbo Gerritsma en Rogier in 't Hout spelen de oudere broers die mopperend de tijd proberen te verdrijven. Vanavond en vrijdag try-outs, zaterdag première, daarna 27 t/m 31 oktober.

Rotterdam

De Sleutel, van het RO Theater, is een multidisciplinaire voorstelling van regisseur Guy Cassiers waarin ook video en muziek wordt toegepast. Met Catherine ten Bruggencate en Joop Keesmaat als een echtpaar dat zijn liefde voor elkaar 'geheim' houdt. Naar een verhaal van Junichiro Tanizaki. Laatste voorstellingen vanavond, vrijdag en zaterdag in de Schouwburg. 'Als Cassiers zo doorgaat dient iedereen die bij wil blijven verplicht een paar keer per jaar naar Rotterdam te gaan.' (MvdJ)

Utrecht

Met the Waste Land brengt Toneelgezelschap 't Barre Land een serie kleine voorstellingen waarvan steeds twee of drie op één avond te zien zijn. Gespeeld worden stukken van Tsjechov, Topor, Canetti, maar ook 'Alaska' van Marijke Schermer en 'Revue' en 'Nappie' van Gillis Biesheuvel. Vanavond t/m 25 en 28 oktober t/m 1 november in gebouw A7, de voormalige snijzaal Diergeneeskunde in de Hoefijzerstraat.

Meer over