THEATER

Trudy Labij, Peter Faber, Aly Bruinsma en Jan van Eijndthoven spelen Ja, Ja, de Liefde ('Things we do for love'), een komedie van Alan Ayckbourn....

Tournee

De Franse Compagnie Philippe Genty brengt Dedale, een beeldende voorstelling i.s.m. danseres en marionettenspeelster Mary Underwood. Met hallucinerende beelden, opgeroepen door een honderstaking. Dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), woensdag in Arnhem (Schouwburg), 14 en 15 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Jules Deelder schreef een toneeltekst over het leven van een jazzmuzikant, Angel Eyes, die wordt gespeeld door John Buysman, en muzikaal ondersteund door saxofonist Keimpe de Jong en gitarist Luut Buysman. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, woensdag in Sittard (KC 138), 13 november in Drachten (De Lawei).

Na de sobere regie van De Tijd - laatste voorstelling zaterdag in Dordrecht - een nieuwe versie van Bérénice van Racine door het Zuidelijk Toneel. Regisseur Pierre Audi legde het accent op de mis-en-scène. Vanavond in Roosendaal (de Kring), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg). 'Al die schoonheid blijft bloedeloos. In het zoeken naar de juiste vorm lijkt de passie verloren te zijn gegaan, terwijl het Racine daar toch om was begonnen.' (Marian Buijs)

In regie van Ignace Cornelissen speelt Het Gevolg Een Poppenhuis van Ibsen in een 'aangescherpte bewerking'. Vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg), 12, 13 en 14 november in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Voor Het Toneel Speelt maakte Benno Barnard een bewerking van Vondels 'Jephta', Jefta of Semitische liefdes. Het werd een eigentijds versdrama over liefde, dood en God. Met Hans Croiset, Alice Reys, Sieto Hoving en Lou Landré. Vanavond in Drachten (De Lawei), 6 en 7 november in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Hoogeveen (de Tamboer), woensdag in Lochem (Schouwburg). 'De Jefta is een aangename verrassing - hier is een ijzingwekkende familietragedie in heldere woorden samengevat.' (Hein Janssen)

Danny & Roberta door het Muztheater. Vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), vrijdag in Tholen (Theater Meulvliet), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), dinsdag in Zutphen (Hanzehof), woensdag in Winterswijk (Cultureel Centrum).

Comeback, een voorstelling van Catharina Haverkamp en Trudie Lute, handelt over het 'Hans en Grietje-gevoel', het gevoel van verdwaald zijn. Het is een sprookje dat niet goed afloopt, over vreemdelingen en asielzoekers. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Het Veem), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 13 november tot slot in Nijmegen (O42).

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Stadsschouwburg), maandag in Heerlen (Stadsschouwburg), dinsdag in Leeuwarden (de Harmonie). 'Bezorgde ouders krijgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (Marijn van der Jagt).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen). Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), dinsdag in Leeuwarden (de Harmonie).

Almere

Theater na Water speelt Savannah Bay van Marguerite Duras. Met Pia Douwes en Monique Lapidaire. In de Graansilo Hagevoort aan de Tjalkweg, t/m 22 november. Reserveren tel. 036-5334600.

Amsterdam

De Canadese poppenspeler Ronnie Burkett met Tinka's New Dress, een voorstelling over de Tsjechische poppenspelers tijdens de bezetting door de nazi's. Met een kleine veertig marionetten op bijna ware grootte. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue.

In het Griftheater (Oostelijke Handelskade 4) Parlez-moi d'amour, een multidisciplinaire voorstelling over de liefde, waarin 'alle zintuigen worden getart', door theatergroep Vendetta. Vanavond t/m zondag, 11 t/m 15 november om 21 uur.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 10 t/m 15 november het vierde Internationaal Improvisatiefestival met theatersportteams uit New York, München, Auckland en Amsterdam.

Marcel Musters en Marjan Luif spelen zoon en moeder, die verslaafd zijn aan het bakkie, waarop ze uitzendingen van Radio Blansjaar verzorgen. In de rui is een voorstelling van Mug met de Gouden Tand, vanavond t/m 14 november in de Brakke Grond. Op 7 en 14 november om 23 uur bovendien Pia & Roy in concert.

Toen gij naakt en bloot waart van Rudi van Dantzig door De Appel, op 6, 7 en 8 november in Carré.

Joppe. Joppe is een werkplaatsproductie van het Rotterdamse Lantaren/Venster. Over de liefde tussen een broer en zus en het huwelijk als verraad aan de liefde. Tekst en regie van Marijke Schermer. Vanavond t/m zaterdag in het Gasthuis.

Den Bosch

De Wetten van Kepler speelt Antigone van Jean Anouilh in regie van Dominique Hoste. Een jonge vrouw trotseert het gezag van een machtige vorst en bewijst haar broer de laatste eer. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Theater Bis.

Haarlem

De Toneelschuurproductie Het Misverstand is gebaseerd op een verhaal van Camus: een man dreigt het slachtoffer te worden van de snode plannen van zijn moeder en zus, die niet weten wie hij is. Een regie van Jan Peter Gerrits. Met Nina Deus, Maureen Teeuwen, Ronald Top en Loes Wouterson. Vanavond (try-out), vrijdag (première), 7, 10 en 11 november in de Toneelschuur.

Rotterdam

Ivar van Urk regisseerde Oom Wanja van Tsjechov bij Fact. 'Het grote gala van de gemiste kansen', volgens Van Urk. Met Annelies van der Bie, Truus Dekker, Joop Doderer, Maarten Wansink e.a. Vrijdag try-out in Delft (de Veste), dinsdag (try-out) en woensdag (première) in de Rotterdamse Schouwburg.

Het drama van de dochters van Lot is een tekst (en regie) van Robbert So naar een verhaal Federico Garçia Lorca waarin drie vrouwen hun verhaal doen na de dood van hun vader. Een productie van de Rotterdamse Schouwburg en daar te zien vanavond, zaterdag, op 11 t/m 14 en 18 t/m 21 november.

In Theater Zuidplein van 9 t/m 14 november een Marokkaanse culturele week met arabischtalige theatervoorstellingen, dans, workshops en muziek. Adelheid Roosen regisseerde een groep Marokkaanse vrouwen die elke avond om 22 uur een presentatie verzorgt.

Meer over