Theater

Ensemble Leporello is een Vlaamse theatergroep waarvoor Stadsschouwburg Utrecht een minifestival heeft georganiseerd. De groep brengt heldere, flitsende en muzikale bewerkingen van toneelklassiekers....

Kraamtranen naar 'Woyzeck' van Büchner door De Appel, een caleidoscoop van verbeeldingen van twee mannen op zoek naar hún waarheid. Regie en spel: David Geysen en Marcel Ott. Tot en met 27 april in het Appeltheater in Den Haag, première zaterdag.

Hamlet van Shakespeare door De Theatercompagnie. Reprise van de succesvolle voorstelling uit 1997 met Jacob Derwig als prins Hamlet. Vertaling en regie: Theu Boermans. Van 22 t/m 24 april in de Stadsschouwburg in Amsterdam, aanvang 19.30 uur.

Dubbelbeeld van Karina Holla is gebaseerd op het tragische leven van de Amerikaanse dichteres Anne Sexton, die een verhouding begon met haar dochter. Première woensdag in de Toneelschuur in Haarlem.

Holland Xperience door MGA/de Kazerne, 3D-show over 'de tweede generatie' Surinamers. Concept: Anil Jagdewsing. Regie: Lidy Six. Van 23 t/m 26 april in Frascati in Amsterdam, première woensdag.

Misdaad en Straf van Dostojevski door het Barre Land, vijfde stuk in de serie 2x2=5, waarin de groep het werk van de Russische schrijver onder de loep neemt. Vanavond in de Brakke Grond in Amsterdam; vrijdag en zaterdag speelt het Barre Land daar Dostojevski's 'Het Ondergrondse' en 'Hondehart'.

M/V terug naar af door Mugmetdegoudentand. Jeroen Willems begeleidt Marcel Musters en Maureen Teeuwen in een voorstelling over het verlangen de ander te doorgronden. Vanavond in de Toneelschuur, Haarlem.

Madeleine, herinneringen III van Jan Langedijk door mimetheatergezelschap De Daders/Jan Langedijk. Derde deel in een drieluik over geluid en geheugen; t/m 20 april in Frascati in Amsterdam.

Kopkisten door Warner & Consorten, voorstelling waarin performance, beeldende kunst, muziek en dans samenkomen. Tot en met 27 april op de NDSM-werf (Neveritaweg 15) in Amsterdam-Noord. Tel. 020-6632656.

MF Revisited: actuele voorstellingen van toneelklassiekers door het Noord Nederlands Toneel. Van 18 t/m 21 april speelt NNT 'As you like it' van Shakespeare in disco The Palace (Gelkingestraat 1) in Groningen; t/m 27 april 'Oeboe of een hommage aan de frituur' naar 'Ubu Roi' van Alfred Jarry in de Machinefabriek in Groningen. Meer informatie tel. 050-3113388 (www.nnt.nl).

De Vrek van Molière door het Nationale Toneel. Komedie met Gees Linnebank als de oude Harpagon, die als een havik waakt over zijn geld. Regie: Karst Woudstra. Vanavond in de Twentse Schouwburg in Deventer, vrijdag in De Naald in Naaldwijk, zaterdag in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, 23 april in Odeon in Zwolle, 24 april in het Rabo Theater in Hengelo.

Thyestes van Hugo Claus door De Wetten van Kepler. Regie: Wim Berings en Dominique Hoste. Naar de tragedie van Seneca, waarin Atreus zijn broer diens kinderen laat verorberen. Vanavond in De Vorst in Tilburg, vrijdag in het Kruithuis in Groningen.

Kleine luiden van Maxim Gorki door Toneelgroep Oostpool, een voorstelling over de botsingen in huize Bessemjónov. Regie: Rob Ligthert. Tot en met 25 mei in Huis Goes in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Tel. 026-4459625.

Wereldverbeteraars door Suver Nuver. Dette Glashouwer, Peer van den Berg en Henk Zwart drijvend op hun innerlijk compas. Vanavond t/m 27 april in Frascati, Amsterdam.

De Koopman van Venetië van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. In de regie van Ola Mafaalani gaat het stuk over de moderne, dolgedraaide economie. Vanavond in de Twentse Schouwburg, vrijdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, zaterdag in De Lawei in Drachten.

Drie zusters van Tsjechov door Stan en de Koe. Drama in vier bedrijven. Vanavond en vrijdag in De Brakke Grond in Amsterdam.

Vrouwen van eer van Paul Haenen. Haenen schreef deze tragikomedie speciaal voor Linda van Dyck, Ingeborg Elzevier en Nelly Frijda. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag in de Hofnar in Valkenswaard, 23 april in de Junushoff in Wageningen, 24 april in het Parktheater in Heerlen.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Met Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw. Vanavond in Stadsschouwburg Velsen, vrijdag in de Kampanje, Den Helder, 23 en 24 april in de Goudse Schouwburg.

Bezet gebied door Alex d'Electrique: absurdistisch theater met 'een aantrekkelijk pakket leugens over echte dingen'. Vanavond in het Witte Theater in IJmuiden, vrijdag in het Scheldetheater in Terneuzen, 20 april in de Kunstmin in Dordrecht, 23 april in Stadsschouwburg Utrecht.

Meer over