Theater

Redde wie zich redden kan door het Antwerpse STAN naar 'dramolette' van Thomas Bernhard. Met Jolente de Keersemaeker, Sara de Roo en Damiaan de Schrijver....

Simon door Theatergroep de Kern. Bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Frederiksson door Kjell Sundstedt, vertaling Karst Woudstra. Regie: Elisabeth Karlsson. Dinsdag(première) in Gouda (Schouwburg), 25 februari in Heerenveen (Het Posthuis Theater), 26 februari in Deventer Schouwburg, 1 maart in Capelle a/d IJssel (Isala).

Zonde! door Bellevue Lunchtheater. Betoog voor de liefde waarbij zeven acteurs de slechtste eigenschappen van de mens aan de hand van de zeven hoofdzonden belichten. Zondag (première) t/m 13 maart (behalve za/ma) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Blind date 2005: Idealen, Toneelgroep Amsterdam geeft publiek de kans tien minuten van gedachten te wisselen met bekende Nederlanders, wetenschappers en acteurs als Adelheid Roosen, Mient Jan Faber, Gerard Spong, Nazmiye Oral over idealen, liefde en verlaten. Ook lezingen van o.a. Hans Aarsman en interviews. Afsluiting van Tamtam. Zaterdag in Stadsschouwburg in Amsterdam.

De Methode Ribadier van Georges Feydeau (1862-1921) door het Nationale Toneel. Virtuoze komedie over ontrouw met Arian Schluter, Gijs Scholten van Aschat, Stefan de Walle, Jeroen Spitzenberger en Vincent Linthorst. Regie: Frans Strijards. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), 19 februari in Veenendaal (Theater de Lampegiet), 21 en 22 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 24 februari in Den Bosch (Theater a/d Parade), 25 februari in Meppel (Schouwburg Ogterop).

Max Havelaar in een toneelbewerking van Ger Thijs. In regie van Ignace Cornelissen met Thom Hoffman als Max Havelaar/ Sjaalman en Kees Hulst als Droogstoppel. Vanavond in Roermond (De Oranjerie), 22 februari in Drachten (De Lawei), 23 februari in Oss (De Lievekamp), 1 maart in Zwolle (Odeon).

Bedrog door Toneelgroep Amsterdam van Harold Pinter uit 1978. Regie: Peter van Kraaij. Het stuk laat zien hoe de verhouding onstaat en het bedrog zich voltrekt. Met Barry Atsma, Marieke Heebink en Han Kerckhoffs. Op 23 februari in Rotterdamse Schouwburg, 24 februari in Dordrecht (Schouwburg Kunstmin).

Klam door Schudden. Fysiek, visueel, bizar en humoristisch theater door Emiel de Jong en Noël van Santen. Vanavond in Oisterwijk (De Tiliander), 18 februari in Emmeloord ('t Voorhuys), 19 februari in Amstelveen (Schouwburg), 24 februari in Heesch (De Pas), 25 februari in IJsselstein (Fulcotheater), 26 februari in Emmen (De Muzeval), 3 maart in Barendrecht (Het Kruispunt).

Kasimir en Karoline door Els inc. In een wereld waar het draait om vermaak en geld wil de liefde tussen de werkeloze chauffeur Kasimir en zijn verloofde niet bloeien. Met deels gezongen toneeltekst en liederen. Regie: Arie de Mol. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 18 en 19 februari in Haarlem (Toneelschuur), 22 februari in Groningen (Het Kruithuis), 24 februari in Eindhoven (Plaza Futura), 25 februari in Heemskerk (De Cirkel).

Scènes uit een huwelijk door Toneelgroep Amsterdam. Hoofdpersonen Johan en Marianne lijken het perfecte koppel, maar scène na scène wordt dit mooie beeld ontmanteld. Regie: Ivo van Hove. Op 23 februari in Amstelveen (Schouwburg), 24 en 25 februari in Rotterdamse Schouwburg.

Een aantal van de Britse toneelschrijfster Caryl Churchill waarin ze een toekomstbeeld schetst, vertaald door Laurens de Spoor. Zoon Bernard komt erachter dat hij is gekloond en confronteert zijn vader hiermee. Eric Schneider en Marcel Hensema spelen vader en zoon. Regie: Ursul de Geer. Op 19 en 20 februari in Rotterdamse Schouwburg, 23 februari in Alkmaar (De Vest), 1 t/m 3 maart in Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Dood van en door ZDWZK (Ze Doen Wat Ze Kunnen). Voorstelling over een jaloerse homo op leeftijd - die zijn einde voelt naderen - zijn veel jongere partner en een dandy-achtige thuishulp. Met Joop Admiraal, Dik Botkan en Martin van Poppel. Vrijdag in Lösstheater in Maastricht, 24 februari in Goes (Podium 't Beest), 26 februari in Hilversum (Achterom).

Vrouwen van Tsjechov door Josée Ruiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei op hun manier verbonden voelen met Tsjechov. Op 19 februari in Zeist (Figi Theater), 20 februari in Venray (De Beejekurf), 25 februari in cultureel centrum Heerde.

Nijinsky & Diaghilev, gek van dans vertelt het verhaal van de driehoeksverhouding tussen de legendarische danser Vaslav Nijinsky, Serge Diaghilev en Romola. Geschreven door Pieter van de Waterbeemd. Choreografie, kostuums en decor van Toer van Schaik. Met Vincent Croiset, Saskia Temmink en danser Benito Marcelino. Vanavond in Weert (Munttheater), 18 februari in Sittard (Stadsschouwburg), 19 februari in Roermond (De Oranjerie), 22 februari in Zwolle (Odeon), 23 februari in Middelburg (Stadsschouwburg), 24 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 25 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn, besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse in de hoofdrol, naast Annick Boer. Op 19 februari in Naaldwijk (De Naald), 22 februari in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), 24 februari in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 25 februari in Venray (Schouwburg), 27 februari in Amsterdam (De Meervaart).

De Gelukkige Mandarijn van Frank Houtappels is een komedie waarin vijf vrouwen elkaar ontmoeten in het inmiddels gesloten Chinees-Indisch restaurant De Gelukkige Mandarijn. Vrijdag in Hardenberg (De Voorvegter), 18 februari in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), 19 februari in Apeldoorn (Schouwburg Orpheus), 22 februari in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, 23 februari in Stadsschouwburg in Utrecht, 24 februari in Den Helder (Schouwburg De Kampanje), 1 maart in Veenendaal (De Lampegiet).

The Price van Arthur Miller gaat over twee broers die de spullen van hun overleden ouders proberen te slijten aan een oude sjacheraar - een mooie rol voor John Kraaijkamp. Victor Löw en Hans Ligtvoet spelen de broers. Op 20 februari in Amersfoort (De Flint), 25 en 26 februari in Apeldoorn (Orpheus).

Meer over