Theater

Bloedbanden door De Noordelingen. Kinderen van gescheiden ouders spelen een scheiding na. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem, 28 januari in Bellevue in Amsterdam, 30 en 31 januari in Klein Carré in Amsterdam....

Bezet gebied door Alex d'Electrique: absurdistisch theater met 'een aantrekkelijk pakket leugens over echte dingen'. Met o.a. Ko van den Bosch, Martin Hofstra en Manuel Boutreur. Tot en met 31 januari in Frascati in Amsterdam.

N!ks van en door Peter de Graef. Monoloog van een man die opgesloten zit. Première vrijdag in de Toneelschuur in Haarlem.

DasArts Graduation Marathon 2002, presentatie van eindexamenprojecten van acht studenten van DasArts, de post-academische opleiding voor theater. Zaterdag vanaf 10.30 uur in de Kompaszaal van het Open Haven Museum en in de Bagagehal van Loods 6 (ingang Surinamekade 30), beide in Amsterdam.

Het vergeten dorp voorbij de bergen van Philippe Blasband door Dito-Dito/MONK. Over de machtsstrijd tussen opeenvolgende generaties in een vergeten dorp ergens in Perzië. Van 22 t/m 26 januari in de Brakke Grond in Amsterdam, première woensdag.

Come back van Hilary Fannin door De Theatercompanie/Het Groote Hoofd. Over de zangeres Memmie Brazil, die een comeback wil maken in de lichte muziek. Tot en met 9 februari in het Compagnietheater in Amsterdam.

Verhalen uit het Wienerwald van Ödön von Horváth door het Nationale Toneel. Antoine Uitdehaag regisseert o.a. Marie-Louise Stheins, Stefan de Walle en Lou Landré. Caleidoscoop van het leven in een Weense wijk van arbeiders en middenstanders. Vanavond en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in het Chassé Theater in Breda, 23 t/m 25 januari in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Decoding Dickinson door Ipso Facto. Concept van Margot Nies en Terence Roe. Liefdesverklaring aan de grote Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886). Tot en met 19 januari in Frascati in Amsterdam.

Dochters en zonen door Bonheur. Portret van een merkwaardige familie, naar het gelijknamige boek van Ivy Compton-Burnett. Tot en met 9 februari in het gerenoveerde theater van Bonheur aan de Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam. Tel. 010-4046716.

Koning Willem I of 'Het Verlies van België' door De Kern. Hollands koningsdrama, geregisseerd Dirk Laroy. Vrijdag in Stadsschouwburg Sittard, zaterdag in het Singer Theater in Laren, 23 januari in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Espr;t van Margaret Edson gaat over een professor in de Engelse letterkunde bij wie baarmoederhalskanker wordt geconstateerd. Door De Theatercompagnie; regie: Frans Strijaards. Nettie Blanken speelt de professor. Vrijdag in de Stadsschouwburg Arnhem, 22 januari in Theater a/d Parade in Den Bosch, 23 januari in De Kring in Roosendaal.

Leonce en Lena van Georg Büchner door het RO Theater. Geregisseerd door Alize Zandwijk die de klassieker verandert in een 'grimmig sprookje'. Vanavond in het Stadstheater in Zoetermeer, vrijdag in de Schouwburg in Amstelveen, maandag in de Stadsschouwburg Amsterdam, 23 en 24 januari in Stadsschouwburg Utrecht.

Aladdin en de Ayatollah door Growing Up in Public is een muzikale voorstelling van Paul Feld. Een islamitische broedertwist op Hollandse bodem. Vanavond in Schouwburg Arnhem, vrijdag in De Lawei in Drachten, 22 en 23 januari in de Toneelschuur in Haarlem.

Schijn bedriegt van Thomas Bernhard door De Tijd. Met Bob de Moor en Han Kerckhoffs als de twee gepensioneerde broers die met grote tegenzin elkaar blijven zien. Vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag en woensdag in Het Kruithuis in Groningen.

Conijn van Olland, een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte, gaat over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Tot en met 19 januari in Lantaren/Venster in Rotterdam, 22 en 23 januari in De Harmonie in Leeuwarden.

Slakkesporen, een productie van Hotel Modern waarin toneel en animatiefilm op magische wijze met elkaar worden vervlochten. Zaterdag in Theater Bis in Den Bosch.

Driekoningenavond van Shakespeare door Toneelgroep De Appel. Aus Greidanus regisseert vrijwel het volledige Appel-ensemble met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Geert de Jong en Mirjam Stolwijk. Alles en iedereen in dit poëtische muzikale stuk zindert van liefde en verlangen. Tot en met 30 maart in Appeltheater Den Haag.

Coriolanus van Shakespeare door Dood Paard in een nieuwe vertaling van Manja Topper en Kuno Bakker. Centraal staat generaal Coriolanus die in conflict komt met zijn eigen stad en zijn karakter. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag in het Chassé Theater in Breda, zaterdag in de Lieve Vrouw in Amersfoort.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Vanavond t/m zaterdag in Stadsschouwburg Groningen.

Übung van Josse de Pauw door Victoria. Winnaar van Theaterfestival 2001. In een geprojecteerde zwartwitfilm brengen twee echtparen samen een weekend door. Op de toneelvloer spreken zes piepjonge spelers de stemmen in. Vrijdag en zaterdag in Huis a/d Werf in Utrecht.

Pi, Po, Pu, Pa & Pé door Carver. Voor het eerst brengt Carver een reeks voorstellingen in feuilletonvorm. Elke twee weken een nieuwe aflevering over het wel en wee van een muizenfamilie. Idee en spel van Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Joke Tjalsma en Helmert Woudenberg. Tot en met 26 januari in Theater Bellevue in Amsterdam.

Meer over