THEATER

Tournee..

Het Zuidelijk Toneel herneemt De kus van de spinvrouw van Manuel Puig. Over een linkse verzetsstrijder die ter dood is veroordeeld en de cel moet delen met een homoseksueel. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 8 december in Almere (De Metropole).

Oude Mensen door Het Nationale Toneel, naar het boek van Louis Couperus, in regie van Ger Thijs. Met Elisabeth Andersen, Joop Doderer, Ton Kuyl, Rik Launspach, Anita Menist e.v.a. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (Schouwburg) en de laatste voorstellingen in Den Haag (Koninklijke Schouwburg): 6 t/m 10 en 15 t/m 19 december.

Twintig jaar na de wereldpremière van Er valt een traan op de tompoes, een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil, brengt impresariaat Gislebert Thierens het stuk opnieuw uit. Toen speelde Trudy Labij de dochter, nu de moeder. Jules Hamel is de vader. Voorts met Margo Dames, Peggy-Jane de Schepper en Vincent Croiset. De regie is van Peter Pluymaekers. Vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), vrijdag in Kerkrade (Wijn grachttheater), 7 december in Purme rend (De Purmaryn), 8 december in Schiedam (Theater a/d Schie), 10 t/m 12 december in Amstelveen (Schouwburg).

Teksten van Unica Zürn vormen de inspiratie voor City Life, de nieuwe voorstelling van Karina Holla. Over de dynamiek van de grote stad en het zoeken naar innerlijke rust. Door Jakop Ahlbom, Natasha Lushetich en Oerm Matern. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Alkmaar (Provadja), 8 december in Enschede (Concordia), 9 december in Arnhem (Schouwburg).

Agaath Witteman regisseerde De Kersentuin van Tsjechov bij Het Nationale Toneel. Een portret van mensen die in hun keuzes en beslissingen steeds te laat zijn en nooit geleerd hebben verantwoordelijkheid voor hun eigen leven te nemen. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Gouda (Schouwburg), woensdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Toneelgroep Amsterdam speelt De Cid van Corneille, een tragedie in verzen, waarin liefde tegenover eer staat. Rodrigo doodt de man die zijn vader een oorvijg heeft gegeven. Hij blijkt de vader van zijn geliefde blijkt te zijn. Zij is op haar beurt verplicht zich te wreken. Een regie van Gerardjan Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Breda (Chassé Theater), maandag in Leeuwarden (De Harmonie), 7 t/m 11 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

De Federatie met Erfdragers, Peer Wittenbols' portret van een typisch Hollandse familie, eigenaar van een 24-uursbedrijf, een wasserij van hotellinnen. Vader De Frel vreest dat zijn familiebedrijf ophoudt te bestaan als hij niet snel een erfgenaam krijgt. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), dinsdag in Leiden (LAKtheater), woensdag in Zwolle (Odeon), 9 december in Den Haag (Korzo), 10 en 11 december tot slot in Haarlem (Toneelschuur).

De Harries (v/h Kas & De Wolf) voeren simpele gesprekjes van huishoudelijke aard in Hygiëne. Op 8 en 9 december in Haarlem (Toneelschuur), 10 en 11 december in Den Haag (Theater a/h Spui).

Hildegard von Bingen, de voorstelling die Theatergroep De Kern vorig seizoen een nominatie voor Toneel Publieksprijs opleverde, wordt nog tot eind december gespeeld. Vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), vrijdag in Bergeijk (De Kattendans), woensdag in Doetinchem (Amphion).

Carla Mulder en Maureen Teeuwen brengen een reprise van Onbewaakte overgang. Over vriendschap in het leven van twee vrouwen van zekere leeftijd. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), woensdag in Tilburg (De Vorst), 9 december in Rotterdam (Theater Lantaren/Venster).

De Wetten van Kepler speelt Zand, een tragikomedie over twee broers, die na de dood van hun vader worden verjaagd uit hun boerderij. De een weet zich beter te redden dan de ander. Wim Berings regisseerde Herman van de Wijdevan en Gerton Zeilstra. Vanavond in Veghel (Blauwe Kei), 3 en 4 december in Leiden (LAKtheater), 7 t/m 11 december in Amsterdam (Frascati).

Black Box van Amos Oz speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond t/m 4 december in Amsterdam (Bellevue), 8 december tot slot in Utrecht (Stadsschouwburg).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Maarssen ('t Zand), zaterdag in Veenendaal (De Lampegiet), zondag in Kampen (Stadsgehoorzaal), 7 en 8 december in Leeuwarden (De Harmonie),

Amsterdam

KopGhana van Alex d'Electrique gaat over twee kleine criminelen die een bruid en haar moeder gijzelen en gevieren een wilde autotocht maken door Europa. Vanavond (première) t/m 17 december in Frascati.

Helen Kamperveen speelt de solo De koningin van Paramaribo, het levensverhaal van Maxi Linder, een Surinaamse prostituee die in de jaren dertig furore maakte. Naar het boek van Clark Accord. Vanavond, vrijdag (première), 4 t/m 12 december in Theater Cosmic.

In het Gasthuis vanavond, vrijdag en zaterdag Serial No, een 'bewegingsproject over kijken, zien en interpreteren' van Liesbeth Gritter. Op 8 en 9 december De verschrikkelijke geschiedenis van Xantippe van Maria Kraakman (actrice) en Marijke Schermer (schrijver, regisseur). Over de liefde voor de zee, opgroeien en afscheid nemen, 'een lichtvoetig drama met verse vis en zeemansliedjes'.

Het Engelstalige toneelgezelschap Inplayers speelt J.B. Priestleys thriller An Inspector Calls, vanavond t/m 12 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Trage kogels in concert is een muzikale voorstelling van de Vlaamse gezelschappen Antigone, Nieuwpoort & Zuidpool. Leidraad is een tekst van Voltaire over vooruitgang in de kunst. Met muziek van Peter Vermeersch. Zaterdag in De Brakke Grond.

Den Haag

De Haagse theatergroep Alba speelt Het huis Alba van Federico Garcia Lorca, in regie van Saskia Mees. Van 8 t/m 11 december in het Appeltheater.

Aus Greidanus regisseerde De knecht van twee meesters bij Toneelgroep De Appel. In deze komedie van Carlo Goldoni speelt hij zelf de hoofdrol, de gewiekste knecht, die van meester naar meester holt. Wegens succes verlengd t/m 18 december. In het Appeltheater.

Eindhoven

Het Zuidelijk Toneel maakte een voorstelling met studenten van de Fontys Academie voor Drama. De hemel mijn lief mijn stervende prooi, van Werner Schwab, werd geregisseerd door Mechtild Prins. Over Hermann Wurm en zijn slijmfiguren, en de keerzijde van het succes. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag, 9 en 10 december in Plaza Futura.

Groningen

Doodstil is een voorstelling van de Vooropleiding Theater Groningen, op basis van teksten en improvisaties van de spelers over geweld. Regie: Cora Broekhuizen. Vrijdag, zaterdag en zondag in het Grand Theatre.

Haarlem

Het Vlaamse gezelschap De Koe speelt Het jachtgezelschap van Thomas Bernhard. Op 8 en 9 december in de Toneelschuur.

Maastricht

Leibschreiben/Op het lijf geschreven is een programmaonderdeel van de culturele uitwisseling tussen Nederland en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (kunst.nrw.nl.). In de Toneelacademie vanmiddag om 16.30 uur een debat over de toekomst van het theater, en om 19.30 uur drie korte toneelstukken van jonge auteurs. In het Derlon Theater volgen vrijdag drie eenakters van Duitse auteurs.

In de 'toneeldocumentaire' Wisselwaarde ontvangt Het Huis van Bourgondië elke avond andere gasten, variërend van een europarlementariër en een burgemeester, tot een dominee en een hoogleraar sterrenkunde. Met de gasten wordt teruggeblikt op de afgelopen eeuw en vooruitgekeken naar de 21ste eeuw. Van 8 t/m 11, 15 t/m 18 december, 5 t/m 8 en 12 t/m 15 januari in het Huis van Bourgondië.

Utrecht

Een reprise van Closer van Patrick Marber door Toneelgroep Amsterdam. Over een schrijver, een geslaagde dertiger, en een impulsieve striptease-danseres die zijn zekerheden doorprikt. Met Hajo Bruins, Janni Goslinga, Kees Hulst en Lineke Rijxman. Vrijdag en zaterdag in de Stadsschouwburg.

Meer over