THEATER

De Bitterzoet door Hollandia en Antigone is een tekst van Dennis Potter over de familie Broex, die zwaar lijdt onder de toestand van dochter Carrie die na een zwaar ongeluk leeft als een plant....

Tournee

Willibrord Keesen regisseert Sam Bogaerts, Monique Kuijpers, Tine Joustra en Ruud van der Pluijm in Eco-Romance, een tekst van Paul Pourveur. De confrontatie tussen een man en een vrouw die elkaar eens liefhadden. Een productie van de Stichting Keesen & Co. Vanavond in Utrecht (Kikker), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Alkmaar (Provadja), op 3 december in Tilburg (De Vorst), op 5 december in Eindhoven (Plaza Futura).

Truus Melissen, componist en filmregisseur combineert in haar eerste theaterproductie Een Kooi van Licht film met muziek en poppenspel. Over de eenzaamheid van de vogel en van de mens die hem gevangen houdt. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 3 december in Arnhem (Schouwburg), 10 december in Nijmegen (O42).

Een nieuwe versie van Bérénice van Racine door het Zuidelijk Toneel. Regisseur Pierre Audi legde het accent op de mis-en-scène. Vanavond in Hoorn, vrijdag in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 8 t/m 12 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Voor Het Toneel Speelt maakte Benno Barnard een bewerking van Vondels 'Jephta', Jefta of Semitische liefdes. Het werd een eigentijds versdrama over liefde, dood en God. Met Hans Croiset, Alice Reys, Sieto Hoving en Lou Landré. Vanavond in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Leiden (Schouwburg), woensdag in Arnhem (Schouwburg). 'De Jefta is een aangename verrassing - hier is een ijzingwekkende familietragedie in heldere woorden samengevat.' (Hein Janssen)

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 1 december in Hoorn (Het Park), 2 december in Roermond (Oranjerie), 3 en 4 december in Den Haag (Theater a/h Spui).

Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel, vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 december in Enschede (Concordia), 4 en 5 december tot slot in Haarlem (Toneelschuur).

De Wetten van Kepler speelt Antigone van Jean Anouilh in regie van Dominique Hoste. Een jonge vrouw trotseert het gezag van een vorst en bewijst haar broer de laatste eer. Vanavond in Tilburg (de Vorst), vrijdag in Breda (Chassé Theater), 1 en 2 december in Leiden (LAKtheater).

Amsterdam

Twee vrouwen in de lobby van een hotel, waar ze tot rust hopen te komen. Wie is de jager, wie de prooi? Karina Holla en Barbara Duijfjes spelen De Scrupuleuzen, vanavond t/m 5 december in De Brakke Grond.

Tg Monk brengt Look back in anger van John Osborne, vanavond t/m 6 december om 21 uur in Het Veem.

Tot en met 26 december speelt Toneelgroep Amsterdam in het Transformatorhuis in de regie van Jürgen Gosch Bakchanten van Euripides. 'Gosch' strakke, gestileerde vorm geeft de mythische vertelling een heel eigen, beeldend karakter.' (Marian Buijs)

Stil spel is een toneelstuk in vijf bedrijven met vijf personages van Erwin Kokkelhoren, dat Les Enfants Terribles brengt in regie van Bert Oele. Over vijf vrienden op zoek naar geluk. Vanavond (première) t/m 6 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Golfbrakers van Art & Pro is een tekst en regie van Frans Strijards over een groep vrienden en 'de onverzettelijke vindingrijkheid waarmee overleven gepaard gaat'. Met Gusta Geleijnse, Titus Muizelaar, Betty Schuurman e.a. Vanavond (première) t/m 12 december in het Rozentheater.

Arnhem

Paul Feld schreef en regisseerde Zandkoorts bij Growing up in Public. Hij baseerde zich op het leven van Alexandrine Tinne, een avontuurlijke Haagse juffrouw uit de negentiende eeuw die vele reizen maakte. Vanavond t/m 5 december in de Schouwburg.

Den Haag

Carol Linssen bewerkte een novelle van Nicolaj Ljeskov, De Lady Macbeth uit het district Mtsensk. Twee vrouwen en een man kwellen zichzelf en elkaar - hun leven is een hel. Vrijdag en zaterdag première in het Appeltheater.

Tot en met zondag in het Appeltheater de laatste voorstellingen van Rudi van Dantzigs Toen gij naakt en bloot waart door De Appel.

Haarlem

Het Volk gaf Bouke Oldenhof ('Rolbrug', 'Hanebuurt', 'Abe') een schrijfopdracht, die resulteerde in Het Verjaardagsfeest, een tekst over de verjaardag van de pas gescheiden Brordus Kegge, waar iedereen zijn best doet gezellig te zijn. Een regie van Aike Dirkzwager. Met Bert Bunschoten, Elsje de Wijn e.a. Vanavond t/m zaterdag in de Toneelschuur.

Rotterdam

Het RO Theater speelt Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven, helers en zwervers zoekt in een kelder vergetelheid in de drank. Voorstellingen uitsluitend in het RO Theater, vanavond t/m 18 december.

In de Schouwburg vanavond t/m zaterdag de laatste voorstellingen van Krazy Krazy Kat door Bonheur, een 'handgemaakte multi-mediashow' op basis van de dagbladstrips van George Herriman. In de kleine zaal van de Schouwburg vanavond t/m zaterdag om 19.30 uur een bewerking van Shakespeare's Othello door de Tunesische groep El Teatro, met boventitels en tv-beelden.

Utrecht

Ine te Rietstap regisseerde Eric Koller in de solo Held, onder het motto 'zijn wij niet allen helden?' Vrijdag (try-out), zaterdag (première) en van 2 t/m 4 december in Huis a/d Werf.

Meer over