THEATER

Willibrord Keesen regisseert Sam Bogaerts, Monique Kuijpers, Tine Joustra en Ruud van der Pluijm in Eco-Romance, een tekst van Paul Pourveur....

Tournee

De Bitterzoet door Hollandia en Antigone is een tekst van Dennis Potter over de familie Broex, die zwaar lijdt onder de toestand van dochter Carrie die na een zwaar ongeluk leeft als een plant. Dan is er opeens een jongeman die zich als redder aanbiedt. Gespeeld door Frieda Pittoors, Fedja van Huet en Bert Luppes. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), 24 en 25 november in Groningen (Grand Theater), 26 november in Leiden (LAKtheater). 'Het regieduo Johan Simons/ Paul Koek heeft de spelers tot een overdreven, bijna karikaturale wijze van acteren aangezet en dat werkt hier fabuleus. (...) Al met al is De Bitterzoet de beste voorstelling van dit tot nu toe matige seizoen.' (Hein Janssen)

Closer van de jonge Britse auteur Patrick Marber door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Marc Nelissen en Gijs de Lange. Over drie dolende dertigers en een stripteasedanseres. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), maandag in de Rotterdamse Schouwburg, 27 en 28 november in Den Haag (Theater a/h Spui). 'Vaardig geschreven is het allemaal wel, en vlot geregisseerd ook, in een ingenieus decor vol schuivende panelen (...) Closer is ondanks alle stoere taal een in-burgerlijke komedie, en schrikbarend leeg.' (HJ)

Leonard Frank regisseerde bij Theater van het Oosten de muziektheaterproductie Een Golem. Door o.a. Sacha Bulthuis, Rudolf Lucieer en Hugo Maerten. Miny Dekkers speelt accordeon, Marjanne Kweksilber is de mezzosopraan. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), woensdag in Wageningen (Junushoff).

De Toneelschuurproductie Het Misverstand is gebaseerd op een verhaal van Camus: een man dreigt het slachtoffer te worden van de snode plannen van zijn moeder en zus, die niet weten wie hij is. Een regie van Jan Peter Gerrits. Met Nina Deus, Maureen Teeuwen, Ronald Top en Loes Wouterson. Vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Deventer (Theater Bouwkunde), 26 november in Eindhoven (Plaza Futura), 28 november in Den Bosch (Theater Bis).

Agaath Witteman regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Eugene O'Neills Rouw past Elektra, in een vertaling van Ger Thijs. Een Griekse tragedie in het Amerika van vlak na de Burgeroorlog. Met Marie-Louise Stheins, Josée Ruiter, Carol van Herwijnen e.a. Vanavond in Hoogezand ('t Kielzog), vrijdag in Drachten (De Lawei), zondag in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag in Weert (Munttheater), woensdag in Oss (De Lievekamp). 'De combinatie van Ruiter en Stheins als moeder en dochter bitch levert spetterend theater op.' (Marijn van der Jagt)

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond in Vlissingen (het Arsenaal), vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Zwolle (Odeon), 25 en 26 november in Utrecht (Blauwe Zaal). 'Bezorgde ouders krijgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (MvdJ).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (HJ). Vanavond en vrijdag in Alkmaar (De Vest), 21, 22 en 24 november in Zoetermeer (Stadstheater).

Amsterdam

In De Brakke Grond 23 t/m 28 november Verhandeling over de schoonheid 2, een 'werk voor een acteur (Gijs Schoneveld) en twee videofilms'. Een tekst en regie van Ruth Bachrach.

Een studiovoorstelling van De Daders/ Jan Langedijk op het adres De Ruyterkade 149. Kamerspelen, 23 t/m 28 november.

Golfbrakers van Art & Pro is een tekst en regie van Frans Strijards over een groep vrienden en 'de onverzettelijke vindingrijkheid waarmee overleven gepaard gaat'. Met Gusta Geleijnse, Titus Muizelaar, Betty Schuurman e.a. Vanavond (première) t/m 12 december in het Rozentheater.

Yardeen Roos speelt Eva Braun in de monoloog Eva, Hitlers Geliefde, een tekst van Stefan Kolditz. Een productie van WWdW-productie in het Gasthuis, vanavond (try-out), vrijdag (première), 21, 24 t/m 29 november.

Trow-oso is een voorstelling van Theatergroep Toetssteen en Theater Cosmic over een multiculturele bruiloft in een oer-Hollands buurtcentrum. Vanavond t/m 22 november in Theater Cosmic.

In Het Veem vanavond t/m 22 november Job Redelaar met de solo Casanova unplugged, dat gaat over de uitputtende zoektocht naar geluk.

Groningen

Theater te Water speelt De Hinkepoot van Inishmaan van Martin McDonagh. Op een klein Iers eiland ontstaat grote opwinding als bekend wordt dat een Hollywoodregisseur een film komt opnemen. De 18-kreupele Hinke Billy hoopt op een rolletje. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag ligt de boot aan de Oosterkade.

Maatschappij Discordia speelt in het Grand Theatre vanavond Silicone van Rijnders, én Shakespeare dringend gesucht van Kipphardt (ook zaterdag), vrijdag De Kersentuin van Tsjechov. Zaterdag een 'Republiekavond' met interviews, discussies en fragmenten.

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in het paviljoen Coop Himmelb(l)au van het Groninger Museum. Coop in beweging, t/m 6 december elke vrijdag, zaterdag en zondag om 12 en 14 uur.

Rotterdam

Eddy Geerlings bewerkte de roman Vrouw en Vriend van Anna Blaman tot een toneelstuk, waarmee het Bibliotheektheater zijn 15-jarig bestaan viert. Een productie van De Onderneming, 18 t/m 22 november in het Bibliotheektheater.

Het RO Theater speelt Nachtasiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven, helers en zwervers zoekt in een kelder vergetelheid in de drank. Vanavond t/m 18 december in de Schouwburg.

Made in da Shade met VOODO (de vent om of de opera), een theaterthriller over een vrouw die vermoord dreigt te worden en steeds wordt gered door het optreden van een dj/vj. Een tekst van Maarten van Hinte, vanavond en vrijdag om 14 én 20 uur in Hal 4.

Meer over