THEATER

Tournee..

De Wetten van Kepler speelt Everzwijn, een bewerking van 'Richard III' van Shakespeare door Hugo Claus. Over een sluwe man die niets en niemand ontziet op zijn weg naar de absolute macht. Een regie van Dominique Hoste. Tot en met zaterdag in Amsterdam (Brakke Grond), op 9 mei in Cuijk (Streekschouwburg), op 10 mei in Arnhem (Toneelschuur), op 11 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Over de 'dodelijke' verering voor een succesvolle schrijver gaat Misery van Stephen King, dat werd verfilmd met James Caan en Kathy Bates. Eric Schneider en Geert de Jong spelen de rollen van de zwaargewonde schrijver en zijn verzorgster bij Het Nationale Toneel. Lodewijk de Boer regisseerde. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag en zondag in Groningen (Stadsschouwburg), op 9 mei in Hoorn (Het Park), op 10 mei in Den Helder (De Kampanje).

Moniek Merx bewerkte De Tweeling van Tessa de Loo voor toneel. Over een tweeling die op jonge leeftijd wordt gescheiden en elkaar als volwassenen terugziet. Mette Bouhuijs regisseerde Yvonne van den Hurk, Els Ingeborg Smits, Trudy de Jong en Wivineke van Groningen. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Matin van Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Met Marlies Heuer, Dic van Duin, Maureen Teeuwen, Marcel Faber en Mijs Heesen. Op 10 mei in Den Bosch (Bis), van 11 t/m 13 mei en van 16 t/m 20 mei in Amsterdam (Bellevue).

Amsterdam

Vertrek/Terugkeer gaat over 'het vertrek van velen en de terugkomst van weinigen'. Het Toneel Speelt verzorgt vanavond in de Stadsschouwburg een avond in het kader van 4 mei. Met tekstlezingen dor Hans Croiset, Petra Laseur, Betty Schuurman en Marcel Ott. Aanvang 19.30 uur.

Mary Dresselhuys reikt zondag na afloop van de eenmalige herneming van 'Geen Lied' door Ramsey Nasr de Mary Dresselhuys Prijs 2000 uit aan deze acteur.

Mathieu Güthschmidt speelt Terugkeer, een tekst van Rob de Graaf. 'Een verhaal met de gloeiende logica van een koortsdroom, waarin het gaat over de geheimen en ontluisteringen van een jeugd'. Van 9 t/m 13 mei in De Balie.

Lente op het Leidseplein: Toneelgroep Amsterdam neemt in de Stadsschouwburg op veler verzoek vier stukken in reprise: Een ideale vrouw van William Sommerset Maugham, met Marieke Heebink als ideale vrouw in een regie van Gijs de Lange, nog op 5 en 6 mei; Mooi weer vandaag van David Storey met o.a. Kitty Courbois en Joop Admiraal, in een regie van Titus Muizelaar, van 7 t/m 9 mei; De Cid van Pierre Corneille, een regie van Gerardjan Rijnders, op 10 en 11 mei; Oom Wanja van Tsjechov, door o.a. Pierre Bokma en Hugo Koolschijn geregisseerd door Titus Muizelaar, op 12 en 13 mei.

De Trust speelt India in een regie van Peter de Graef. Een tragikomedie over twee eenzame mannen op leeftijd, die tot elkaar veroordeeld zijn in een lege wereld. Gebaseerd op het werk van Josef Hader & Alfred Dorfer, twee dertigers die in de jaren negentig Oostenrijks meest subversieve cabaretduo vormden. Met Jappe Claes, Harry van Rijthoven en Bert Geurkink. Tot en met 20 mei.

Lord of the Jungle is het verhaal van een tarzanfan. Een tekst van Mark Walraven en Rob Ruijzendaal. Tot en met 20 mei in het Plantage Dok Theater, Plantage Doklaan 8-12.

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Tot en met 10 juni in het Nieuwe de la Mar Theater.

Groningen

In de reeks 'MF2000' geeft het Noord Nederlands Toneel jonge theatermakers de gelegenheid een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken'. In aflevering 12 en 13 nodigden Theater Adhoc o.a. dominee Ter Linden, Eric van Leeuwen (persvoorlichter van Ajax) en viroloog Jaap Goudsmit uit om het Luciferprincipe uiteen te zeten: 'investigative theatre' over mediamanipulatie, informatieoorlogvoering en aanbevelingen voor de toekomst. Later op de avond vertolkt actrice Margôt Ros de rol van Lebbis in zijn 'Kingsize'. Van 4 t/m 6 mei en van 9 t/m 13 mei.

Rotterdam

't Barre Land met Tsjechovs jeugdstuk Platonov, van 4 t/m 6 mei in de Rotterdamse Schouwburg. Met Jacob Derwig in de rol van de dorpsonderwijzer die zichzelf en de vrouwen om hem heen ten gronde richt. Zaterdag speelt 't Barre Land ter afsluiting van de tournee op dezelfde avond ook Tsjechovs Langs de grote weg. Na de voorstelling een optreden van de tripjazzformatie Sfeq.

Ton Pompert en Cynthia Abma van Stichting Consorten presenteren Bedscènes twee, een bitterzoete komedie over twee alleenstaanden. Een tekst van Jurriën Rood. Van 3 t/m 14 mei (première vrijdag) in de Krijn Boon Studio in de Rotterdamse Schouwburg.

Sassenheim

Pens is een nieuw stuk van Judith de Rijke, die deze productie ook regisseert. Pens vertelt de geschiedenis van een familie die een bloeiend bollenbedrijf gaandeweg ziet aftakelen. Met Jacques Commandeur, Annelies van der Bie en Gusta Geleijnse. Tot en met 27 mei in Bollenschuur aan de Teylingerlaan.

Utrecht

Vanavond om 21 uur na afloop van de dodenherdenking lezen acteurs van De Paardenkathedraal 'De joodse vrouw' van Bertolt Brecht, en 'Jubileum' van George Tabori.

Meer over