Theater

n Woyzeck door Lantaren/Venster Productie in regie van Chaouki El Ofir. In deze bewerking van George Büchners verhaal ziet een militair in oorlogsgebied zich voor het eerst geconfronteerd met de dood....

n Geluk door het Poldertheater. In regie van Janwillem Slort. Stuk van Anouk Saleming en Enver Husicic over geluk anno 2005. Over een man en een hond die elkaar geen ruimte gunnen en een moeder en zoon die een verschrikkelijk geheim delen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Frascati in Amsterdam.

n Meiskes en jongens door het Ro theater in de regie van Alize Zandwijk en Arne Sierens. Familieperikelen op een afgelegen landgoed in een bizar sprookje dat het midden houdt tussen een surrealistische keukenmeidenroman en een Tsjechov-drama. Vanavond t/m zondag en van 26 t/m 28 april in Rotterdam (Schouwburg).

n Echt iets om naartoe te leven door Toneelgroep Amsterdam in regie van Gerardjan Rijnders. Op haar ziekbed stemt de schrijfster van de bestsellerserie Pinkeloentje toe nog een laatste boek te schrijven. In ruil daarvoor eist ze de publicatie van haar niets verhullende memoires, met schokkende details. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 26 april in Amstelveen (Schouwburg), 27 april in Arnhem (Schouwburg), 28 april in Schiedam (Fortis Theater a/d Schie), 1 mei in Hoorn (Het Park).

n Wie is er bang voor Virginia Woolf? door het Onafhankelijk Toneel. In regie van Mirjam Koen. Het beroemde stuk van Edward Albee in de vertaling van Coot van Doesburgh. De twee echtelieden Martha en George maken elkaar door de drank en gemene, psychologische spelletjes langzaam kapot. Ze slepen het jonge stel Nick en Honey hierin mee. Met Bert Luppes en Ria Eimers als Martha en George. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in Rotterdam (O.T. Theater), 26 april t/m 1 mei in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 3 t/m 8 mei in Amsterdam (Bellevue).

n Bloedbruiloft door ALBA Theaterhuis in regie van Mees. Een meisje probeert in een dorp met een verstandshuwelijk haar eer en die van de familie te redden. Maar een oude liefde laat haar niet los en de wraak wordt noodlottig voor alle betrokkenen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in het Theater a/h Spui in Den Haag, 25 t/m 27 april Amsterdam (Frascati), 28 april in Rotterdam (Lantaren).

n De Vader door De Paardenkathedraal in regie van Paula Bangels. Beroemde stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg waarin een huwelijkscrisis uitloopt op een genadeloze veldslag. Tot en met 18 juni in Utrecht (De Paardenkathedraal).

n Mensch, durf te leven! door Het Vervolg. Stuk van Gerben Hellinga over decabaretier Jean Louis Pisuisse in regie van gastregisseur Arie Mol. Over het Nederlandse cabaretleven in de jaren twintig van de vorig eeuw en de laatste maanden uit het leven van Pisuisse. Met onder anderen Paul Hoes, Jim de Groot, Heidi Arts en Hans van Leipsig. Tot en met 7 mei elke avond (m.u.v. maandag en zondag) in Maastricht (Derlon Theater).

n Brunhilde 40+ door Mugmetdegoudentand. Joan Nederlof en Marcel Musters in amusante parodie op hettheaterbedrijf. Vrijdag in Enschede (Concordia), zaterdag in Nijmegen (Lux), 28 april in Maastricht (Toneelacademie), 6 mei in Eindhoven (Plaza Futura), 7 mei in Den Bosch (Verkadefabriek)..

n De Redenaar, solovoorstelling van Victor Löw in regie van Porgy Franssen. Een man met een obsessie voor historische toespraken gaat zelf in het openbaar spreken en geeft zijn leven een andere wending. Vanavond in Roosendaal (De Kring), zaterdag in Zeist (Figi), zondag in Oss (De Lievekamp), 26 april in Baarn (De Speeldoos), 27 april in Delft (De Veste), 28 april in Drachten (De Lawei), 29 april in Leidschendam (Theater Camuz), 3 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal), 6 mei in Sassenheim ('t Onderdak).

n Beest door Theater Cosmic in regie van Bart Kiene. Bewerking van Shirley Gast (winnaar Toneelschrijfprijs 2003) van het klassieke verhaal van Homerus. Klytemnestra zint op wraak voor het offeren van hun dochter als Agamemnon na jaren terugkeert uit de strijd. Zijn nieuwe geliefde Kassandra weet van haar plannen en wordt verscheurd door twijfels. Kiezen voor het noodlot of de strijd aangaan? Vrijdag en zaterdag in Den Haag (Zcala).

n Tr o u w door het Nationale Toneel. Tekst van Joanna Murray-Smith uit 1995 over eens schijnbaar gelukkig huwelijk dat plotseling instort. Over de gevolgen van een radicale verandering in een mensenleven. Regie: Gijs de Lange. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), vrijdag, zaterdag en zondag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 27 april in Tiel (Agnietenhof), 28 april in Bergen op Zoom (De Maagd), 29 april in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 30 april en 1 mei in Utrechtse Stadsschouwburg.

n Raak me aan door Het Toneel Speelt. Tekst en regie van Ger Thijs met Mark Rietman en Carine Crutzen. Broer en zus hebben een prachtige, unieke relatie maar ze mogen elkaar niet aanraken. Gloednieuw en emotioneel stuk. Vanavond in de Lochemse Schouwburg, vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 27 april in Hoofddorp (De Meerse), 29 april in Breda (Chassé), 3 mei in Capelle a/d IJssel (Isala), 6 mei in Almaar (De Vest).

n Naar Moskou, Moskou door Bostheaterproducties van Elmer Schönberger. Komedie over drie vrouwen die hun mooiste toneelherinnering delen van dertig jaar terug en elkaar nog geregeld zien. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in de Rijswijkse Schouwburg, 26 april in Apeldoorn (Orpheus), 3 en 4 mei in Rotterdamse Schouwburg.

n Offertorium door ZTHollandia. Echtpaar beproeft de liefde voor elkaar door twee nietsvermoedende gasten bij hun spel te betrekken. Over het ultieme offer dat voor de liefde moet worden gebracht. Tekst: Erik-Ward Geerlings, in regie van Gerardjan Rijnders. Vrijdag en zaterdag in de Eindhovense Stadsschouwburg.

n Simon door Theatergroep de Kern. Bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Frederiksson door Kjell Sundstedt, vertaling Karst Woudstra. Regie: Elisabeth Karlsson. Vanavond in Meppel (Ogterop), 26 april in de Rijswijkse Schouwburg, 3 mei in Drachten (De Lawei).

n Max Havelaar in een toneelbewerking van Ger Thijs. In regie van Ignace Cornelissen met Thom Hoffman als Max Havelaar/Sjaalman en Kees Hulst als Droogstoppel. Vanavond in Den Haag (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), 25 en 26 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 27 april in Barendrecht (Het Kruispunt), 28 en 29 april in Arnhem (Schouwburg), 3 mei in Uden (Markant).

n Klam door Schudden. Fysiek, visueel, bizar en humoristisch theater door Emiel de Jong en Noël van Santen. Vanavond in Wijchen ('t Mozaïk), vrijdag in Nijmegen (Lux), zaterdag in Bladel (Den Herd), 28 april in Nuenen (Het Klooster), 6 mei in Enschede (Twentse Schouwburg).

n Bloedlink! van en door Sjaak Bral. Een man komt na zes jaar uit de gevangenis en merkt hoezeer Nederland in zes jaar tijd veranderd is. Regie: Fred Delfgaauw. Vrijdag in IJsselstein (Fulco), 23 en 24 april in Den Haag (De Regentes), 26 april in IJmuiden (Thalia), 10 mei in Bergen op Zoom (De Maagd).

n Dolf Brouwers, ben ik dat? is het portret van een Haagse herenkapper die uitgroeide tot een cultfiguur. Manou Kersting speelt Dolf Brouwers, muzikant Clous van Mechelen speelt zichzelf. Op 27 april in Spijkenisse (de Stoep), 14 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Meer over