THEATER

Tournee..

Amsterdam

In de Stadsschouwburg vanavond de Berlijnse Schaubühne am Lehniner Platz met Stella van Goethe. 'Ein Schauspiel für Liebende', waarin de hoofdpersoon, Fernando Sommer, moet kiezen tussen zijn vrouw en zijn minnares. Met onder meer de Duitse steractrice Jutta Lampe en verder met Jana Becker, Michael Koning en Deborah Schubert.

Toneelschool Amsterdam studeert af met de komedie Drie Koningenavond van Shakespeare, in regie van Gijs de Lange. Vanavond t/m zaterdag in het Gasthuis.

Op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek presenteren Maatschappij Discordia en 't Barre Land t/m 18 juli een fin de saison-programma. Vanavond onder meer Pick Up, vrijdag Der Theatermacher, zaterdag en zondag Zoals de amoebe naar het licht staart door Hans Man in 't Veld en Guido Kleene, zaterdag ook Een hoofd zonder wereld naar Canetti.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg presenteert Studio 5 vanavond t/m zondag Dik met Rietje (regie: Helmert Woudenberg), en van 22 t/m 27 juni De man, de vrouw, het meisje (regie: Wim Ruijsendaal).

Arnhem

De Reis is een project van InDependance, waarbij maximaal dertig mensen mee mogen op een reis 'naar een plek waar de geest van de aarde zich openbaart'. Vereist zijn goede schoenen. Vanavond en vrijdag om 19.30 uur bij de Schouwburg.

Den Haag

De Haagse Toneelgroep Drang maakte een voorstelling in een verlaten supermarkt in de Grote Marktstraat. Vier regisseurs/acteurs spelen, en regisseren elkaar, onder het motto Het ergste is dat het erg is en dat dat niet erg is (een citaat van Bert Schierbeek). Vanavond t/m 27 juni om 21 uur in de Dagmarkt. Reserveren tel. 070-3638022.

Guusje Eybers regisseerde De Nachtportier, een bewerking van de film van Liliana Cavani over een voormalige SS-officier die ruim tien jaar na de oorlog de vrouw terugziet met wie hij in het concentratiekamp een sm-relatie had. Met Thom Hoffman en Saskia Temmink, vanavond t/m 3 juli in de Julianakerk, hoek Schalk Burgerstraat en Kempstraat.

Doetinchem

Het straattheaterfestival Buitengewoon begint vrijdag met een 'Magische nacht' met veel vuurwerk, 'wilde stieren en duivelse wezens', op de parkeerplaats achter het stadhuis, vanaf 23 uur. Zaterdag en zondag zowel overdag als 's avonds voorstellingen, met zaterdagmiddag een grote nadruk op kindertheater.

Dordrecht

Nog tot en met zondag het Internationaal Micro Festival met figuren- en poppentheaterproducties, voor kinderen, maar ook voor volwassenen, zoals de Franse voorstelling Macbêtes, Het Venster door Théâtre Espace en de Duitse producties Exit, een Hamletfantasie door Figurentheater Wilde & Vogel en Falle, Fälle door Städtisch Puppentheater Magdeburg. Reserveren tel. 078-6132800.

Goes

Vanaf 't Beest zijn routes uitgezet langs een achttal huiskamers waar korte voorstellingen worden gegeven. Berichten van de straat is een huiskamertheaterproject van het Productiehuis Brabant, vanavond t/m zaterdag, vertrektijd 20.00 uur.

Haarlem

Het Onafhankelijk Toneel brengt een reprise van De Vrouw van de Zee van Ibsen, een voorstelling waarmee de groep vorig seizoen groot succes had. Een regie van Mirjam Koen. Met o.a. Bert Luppes, José Kuijpers, Joke Tjalsma en Pauline Kalker. Vanavond t/m 26 juni in de Toneelschuur. 'In deze voorstelling scharrelt iedereen een beetje met zichzelf rond en schippert met zijn zekerheden. Dat maakt Ibsen erg menselijk en herkenbaar.' (Hein Janssen)

Hoorn

Ab Gietelink en theatergroep De Heeren Zeventien brengen een aantal voorstellingen in het Westfries Museum, waar het publiek van zaal naar zaal wordt geleid. Gespeeld wordt een historisch moment uit de geschiedenis van de Vereenigde Oostindische Compagnie, die bij haar 125-jarig bestaan besloot een koffiehandel via Batavia op te zetten. Vanavond t/m 27 juni. Reserveren tel. 0229-280022.

Maastricht

Het Vervolg met Hunker, het laatste toneelstuk dat de Engelse toneelschrijfster Sarah Kane schreef. Een intiem drama voor vier stemmen, waarin het geweld minder expliciet is dan in 'Blasted', maar de mensheid staat er geen haar beter voor. Een regie van Hans Trentelman. Tot en met 28 juni in het Derlontheater.

Utrecht

Tekeningen van Peter van Straaten vormden de aanleiding voor de voorstelling Tobben, een idee en regie van Mirjam de Bont. In een rijtjeshuis worden een aantal momentopnamen getoond van het 'huiselijk geluk' van twee echtparen en een kind. Door Dominique Hoste, Has Drijver e.a. Van 23 t/m 26 juni, om 20 en 21 uur. Verzamelen bij Theater Kikker om 19.45 uur.

Dirk Tanghe van De Paardenkathedraal regisseerde studenten van de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in Oom Wanja van Tsjechov. Vanavond t/m 26 juni in het theater van de Paardenkathedraal in de Veeartsenijstraat. 'Het heeft wel wat, al die personages van jong tot oud te zien spelen door louter jongeren. Tsjechovs melancholie is van alle tijden en leeftijden, dat blijkt meer dan eens.' (Hein Janssen)

Meer over