theater

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van de wanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, Axel Loopbaan....

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van dewanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, AxelLoopbaan. Met waanbeelden en fantasieën over de dochter van de directeur.Helmert Woudenberg regisseerde. Vrijdag in Schoonhoven (Artotheater),zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater).

Einde oefening is een bewegingsvoorstelling over 'het besef van voorbijzijn' van Roy Peters. Vanavond en vrijdag (première) in de RotterdamseSchouwburg, 17 t/m 20 januari in Amsterdam (Frascati).

Cold Case gaat over herinnering en identiteit. Hans Dagelet en JudaGoslinga gaan op zoek naar de verloren tijd. Regie: Jan Boiten; tekst enmuziek: Jacob ter Veldhuis; choreografie: Nanine Linning. Vanavond(première) t/m zondag in de Melkweg, Amsterdam.

Denne, solo van Barry Atsema, geïnspireerd op zijn mongoloïde broer.Vanavond in Den Bosch (Verkade Fabriek), zaterdag in Den Haag (Theater a/hSpui), 17 t/m 19 januari in Utrecht (Theater Kikker), 20 en 21 januari inHaarlem (Toneelschuur) en tot slot 31 januari t/m 4 februari in Amsterdam(Theater Frascati).

Onze jongens, een muzikale productie van theatergroep Toetssteen overdrie zangeressen die vertier willen brengen bij VN-militairen. De tekst isvan Ger Beukenkamp. Reprise, t/m 5 februari in het Werkteater inAmsterdam.

Hokwerda's kind door Productiehuis Brabant is gebaseerd op de roman vanOek de Jong. Een zinnelijk sprookje over een onverwoestbaar meisje.Reprise. Vrijdag in Maastricht (Toneelacademie), 17 januari in Tiel(Agnietenhof) en 19 januari in Oss (Lievekamp).

Soul is de muzikale eindejaarsvoorstelling van het RO Theater, in regievan Pieter Kramer. Ton Kas schreef de tekst. Wat zoekt de moderne mens?Zichzelf? Extase? Een 'soulhappening'met muziek van Milly Jackson, TheDrifters en andere soulvedettes. Op 17 januari in Maastricht (Theater a/hVrijthof), 19 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Slangenvel van Orkater gaat over 'vriendschap, verlies en verval'. WimieWilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen van bovende zeventig die weinig meer hebben dan elkaar. Vanavond t/m zaterdag inAmsterdam (Bellevue), 18 t/m 21 januari in Leiden (LAKtheater), 25 t/m 28januari in Den Bosche (Verkade Fabriek).

Fragmenten van Olivier Provily toont een kaleidoscoop van menselijkegedragingen, portretten van mensen die het geluk zoeken. Door Het ZuidelijkToneel, vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, maandag in Den Haag (Kon.Schouwburg), 19 januari in Hoorn (Het Park).

De bamboesnijder, een sprookje voor volwassenen door ToneelgroepOostpool. Een tekst van Peer Wittenbols op basis van een oud Japanssprookje over liefde en vergankelijkheid. Vanavond t/m 4 februari in HuisOostpool, Arnhem.

The Pillowman, van Martin McDonagh, in reprise genomen door deTheatercompagnie. Regie: Maaike van Langen. Vanavond t/m 24 januari in hetCompagnietheater, Amsterdam.

Bambie 10, van mimetheatergroep Bambie, wil een 'hoopvolle voorstellingover cynisme' zijn. Vanavond in Breda (Chassé Theater), zaterdag inTilburg (Studio), 17 januari in Groningen (Stadsschouwburg), 19 januari inArnhem (Schouwburg).

Herfstsonate van Ingmar Bergman, met Linda van Dyck en Camilla Siegertszals moeder en dochter die na jaren de confrontatie aangaan. Vrijdag inEmmeloord ('t Voorhuys), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag inMiddelburg (Schouwburg), 19 januari in Amersfoort (De Flint), 20 januariin Delft (de Veste).

Phèdre van Racine door het Nationale Toneel, met Ariane Schluter alsde wanhopige vrouw die door haar verliefdheid een groot onheil over haargezin uitroept. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), zaterdag inEindhoven (Stadsschouwburg), maandag in Tilburg (Schouwburg), dinsdag inGoudse Schouwburg, 19 januari in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Tirannie van de tijd door Het Zuidelijk Toneel in regie van MatthijsRümke. Associatief relaas van negen reizigers op een perron na een heftigeontploffing. Vanavond t/m 14 januari in Kerkrade (Parkstad Theater), 18 t/m21 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg). Aanvang steeds 19.30 uur.

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisavan Eyle) is een bloedig familiedrama. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg),13 en 14 januari in Apeldoorn (Orpheus), 17 en 18 januari in Amersfoort (DeFlint), 20 en 21 januari in Leeuwarden (De Harmonie).

Dorst, een tragikomedie van Tjeerd Bischoff over drie vrouwen en grotegevoelens op het Drentse platteland. Door Petra Laseur, Elsje de Wijn,Trudy de Jong en Theo de Groot, die samen met regisseur Ad van Kempen, deToneelgroep Dorst vormen. Vanavond in Zoetermeer (Stadsstheater), vrijdagin Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Hoorn (Het Park), zondag inEnschede (Concordia), 17 januari in Drachten (De Lawei), 18 januari inRijswijk (Schouwburg), 19 januari in Zwijndrecht (De Uitstek).

Extase, onderzoek van Suver Nuver naar de verschillen tussen deNederlandse en Arabische cultuur. Vanavond in Enschede (Podium Twente),vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), dinsdag in Gouda (Schouwburg), 18januari in Arnhem (Schouwburg), 20 januari in Hoorn (Het Park), 21 januariin Amstelveen (Schouwburg).

Bruid in de morgen van Hugo Claus door het Nationale Toneel, in regievan Maaike van Langen. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag inHeerenveen (Posthuis Theater), zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer) en totslot op 22 januari in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. In regie van LidwienRoothaan. Vanavond in Deventer Schouwburg, vrijdag in Zaandam(Zaantheater), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), dinsdag in Zutphen(De Hanzehof), 18 t/m 21 januari in Nijmegen (Lux).dans

White Dreams, winterprogramma van Introdans met White van Lin Hwai-min,White Streams van Ed Wubbe (op muziek van Arvo Pärt) en Geen Zwanen Meervan Adriaan Luteijn, op muziek van Theo Sieben. Vrijdag in DeventerSchouwburg, 18 januari in Venlo (De Maaspoort), 19 januari in Arnhem(Schouwburg), 20 januari in Amstelveen (Schouwburg).

E2 7SD, van choreograaf Rafael Bonachella, en twee nieuwe werken van TonSimons, Four Trios en (P)art-Trap/Time Remix, door Dance Works Rotterdam.Maandag in Zutphen (De Hanzehof), dinsdag in Purmerend (De Purmaryn),woensdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 19 januari in Middelburg(Schouwburg) en tot slot op 23 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Membrane door Galili Dance met twee wereldpremières van Itzik Galili.Gebaseerd op John Adams compositie 'Shaker Loops'. Laatste voorstelling op18 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Föld (reprise) door dansgroep Krisztina de Châtel. Als metafoor voorde strijd tegen de materie en om het bestaan ploegen de dansers eenaardewal om. Op muziek van Philip Glass. Vanavond in Hoorn (Het Park),zaterdag in Breda (Chassé Theater), 18 januari in IJmuiden (Witte Theater)en tot slot 20 januari in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over