THEATER

Mon Chéri van Peter Gorissen en Felix Troch is een voorstelling over de perfecte liefdesscène. Deze produktie van het Grand Theatre in Groningen gaat zaterdag in première in theaterboerderij 't Hek van de Dam in Ekehaar en reist daarna langs een aantal zalen en zaaltjes in de provincie Groningen....

In Leiden zaterdag de eerste VSB Theatermarathon met Blok & Steel, Toneelgroep het Volk, Hans Teeuwen en Mathilde Santing in onder meer de Leidse Schouwburg en het LAK-theater.

Toneelgroep Amsterdam begint het seizoen met twee grote premières. Zaterdag in het Transformatorhuis Homerus' Ilias in een bewerking van Gerard Koolschijn, in regie van Titus Muizelaar en Gijs de Lange. Hajo Bruins speelt Achilles in dit gedetailleerde verslag van de grote oorlog tussen de Grieken en Trojanen. Woensdag in de Stadsschouwburg Amsterdam de première van Klaagliederen. Gerardjan Rijnders bewerkte en regisseert de bijbelteksten van Jeremia. Met Kitty Courbois, Marieke Heebink en Joop Admiraal.

Rovers van jeugdtheatergroep Stella gaat over een rovershoofdman en zijn familie. Zaterdag en zondag in Theater aan het Spui, Den Haag.

Stichting Lucifer speelt zondagmiddag De Grens, een jeugdvoorstelling van Cees Brandt, Chris Bolczek, Wilfred Snellens en Kees van der Vooren. In Toneelschuur Haarlem.

Theatergroep Hollandia speelt De Perzen van Aischylos in regie van Johan Simons en Paul Koek. Ook hier de grote vraag: wat is het dat mensen ertoe brengt een oorlog te beginnen? Jeroen Willems en Elsie de Brauw spelen in de autosloperij van Jan Smit in Westzaan. Van 17 november tot en met 23 december.

Cabaretier Marcel Verreck geeft op 16 november de première van zijn nieuwe solo Verreck! In Bellevue Amsterdam.

De nieuwe show van De Berini's, Almondestraat 53a, is een muzikale komedie rond het echtpaar Annie en Harrie. Op 16 november de première in Theater Zuidplein in Rotterdam.

Wies Bloemen maakte Al 1, 'een choreografie vol tegenstellingen'. Première op 16 november in Frascati, Amsterdam.

Voor het eerst presenteren alle drie groepen van het Nederlands Dans Theater binnen één week een premièreprogramma. Het NDT 2 bijt vanavond het spits af in het AT & T Danstheater in Den Haag met vier choreografieën waaronder de wereldpremière Son Chemin van Patrick Delcroix. Het NDT 3 danst zondag in het Muziektheater in Amsterdam de nieuwe balletten So Sorry van Paul Lightfoot, Vague à L'Ame van Lionel Hoche en Double You van Jiri Kylian. Het NDT 1 presenteert zich donderdag in het AT & T Danstheater met Sechs Tänze, No More Play en Petite Mort van Kylian en de première van Softly, as I leave you van Lightfoot.

Gumboot Dance heet de ritmische performance die het Zuidafrikaanse dansgezelschap Rishile Traditional Dancers donderdag in Lantaren/Venster in Rotterdam presenteert.

Vivaldi van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen is een gevarieerd balletprogramma op muziek van Tsjaikovski, Stravinsky en Vivaldi. Vanavond in Sittard.

In het Haagse CaDance Festival nieuwe voorstellingen van Itzik Galili, Thom Stuart, Feri de Geus, Rinus Sprong, Mati Elias, Paul Selwyn Norton, Arthur Rosenfeld en Ana Teixido. In Korzo en Theater aan het Spui in Den Haag.

Het Nationale Ballet met werk van Van Manen, Balanchine, Van Dantzig en Pastor. Vanavond in Arnhem, zaterdag in Maastricht, maandag in Groningen, dinsdag in Leeuwarden, woensdag in Enschede en donderdag in Eindhoven.

Introdans met balletten van Debrock, Diedrich, Christe en Taylor, donderdag in het Zuidlandtheater in Terneuzen.

Meer over