THEATER

Nog tot en met 27 mei in Utrecht het Festival aan de Werf, met meer dan dertig theater- en beeldende kunstprodukties op diverse locaties in de stad....

In De Brakke Grond in Amsterdam tot en met 27 mei Moffert en de Zwarte zee, geschreven door Paul Feld en in de regie van Jeroen Kriek.

Zaterdag speelt Theater Zuidpool in de Stadsschouwburg in Amsterdam Thuis van Hugo Claus. Regie Ignace Cornelissen.

Reize door het Aapenland werd in 1788 geschreven door Dr. Schasz als komisch noodlotsdrama. Grand Crux speelt het stuk in het Grand Theatre in Groningen, tot en met 27 mei.

In de Meervaart in Amsterdam zondag de première van de musical Christiane F, een semi-professionele produktie naar het gelijknamige boek over het drugsverslaafde meisje in Berlijn. Tekst, muziek en regie: Fred Schröder.

Na de onfortuinlijke val van René van 't Hof heeft Theatergroep Carver de voorstelling De Witte Hal dusdanig aangepast dat Van 't Hof - met been in gips - er tóch een bijdrage aan kan leveren. Vanavond en zaterdag try outs in De Blauwe Zaal in Utrecht en van 23 mei tot en met 3 juni in Theater Bellevue in Amsterdam.

In De Brakke Grond in Amsterdam van 23 mei tot en met 3 juni Kopnaad van het Kaaitheater, in een regie van Jan Ritsema. 'Wat het geheim van Ritsema is, ik weet het niet, maar hij slaagt er telkens weer in zijn acteurs tot een ongekunsteldheid te brengen die je in het theater zelden ziet.' (Marian Buijs)

Henriette Brouwers speelt Malinche in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg Amsterdam. Over de komst van Cortes en zijn Conquistadors naar Amerika. Verteld door Malinche, liefje van Cortes. Van 24 tot en met 28 mei.

Gijs IJlander schreef Fruit helpt niet. Stichting De Kist speelt het in Theater Bellevue in Amsterdam, van 23 tot en met 27 mei in de regie van Mette Bouhuijs.

De zestiende editie van het Fries Straatfestival in Leeuwarden biedt van 24 tot en met 27 mei muziek, theater, mime en dans. Met de Leeuwarder theatergroep Trans met De Eendagskoning, de flamenco-gitarist Vaarzon Morel, De verdwalingen van Z van Trees Schreurs en de vertelling Doodenmanskisten van Anton Groothuis. Op zaterdag concerten en voorstellingen op ruim twintig podia in de stad. Info: 058 - 134105.

Zo eenvoudig is de liefde door toneelgroep de Appel is na een succesvolle tournee weer terug in het Appeltheater in Scheveningen. Voorstellingen van 24 tot en met 27 mei, 31 mei, 1 tot en met 3 juni, 7 tot en met 10 juni, en 14, 15 en 17 juni.

Toneelgroep Amsterdam speelt in het Transformatorhuis in Amsterdam tot en met 27 mei Mooi van Gerardjan Rijnders. Vanavond, zaterdag en op 26 en 27 mei wordt Mooi gevolgd door Liefhebber, eveneens van Rijnders.

Hekabe, in de regie van Peter de Baan, wordt door het RO Theater gespeeld op 23 en 24 mei in de Stadsschouwburg in Amsterdam, en van 25 tot en met 28 mei in de Stadsschouwburg in Rotterdam.

Hyde is na Frank en Dracula het slotdeel van The Monster Trilogy van Michael Matthews. Vanavond en zaterdag in de Schouwburg in Arnhem.

In het nieuwe RO Theater aan de William Boothlaan in Rotterdam tot en met 11 juni Angels in America door het RO Theater, in regie van Guy Cassiers. 'Deze groots opgezette openingsproduktie is niet voor de volle zeven uur geslaagd en kent wel degelijk scènes die te ondoorgrondelijk zijn, te diffuus. Maar de zwakke momenten worden steeds weer gevolgd door ijzersterke, het hoogdravende door het alledaagse, de traan door de lach. Aldus ontstaat een meeslepende, volgeladen en steeds overweldigender theatrale ervaring.' (Hein Janssen)

Meer over