THEATER

Tournee..

40.000 sublime and beautiful thoughts, naar 'Selbstbezichtigung' van Handke, door Dood Paard. Vanavond in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Brugge (De Werf), dinsdag in Leeuwarden (Harmonie), 13 en 14 april in Groningen (Grand Theatre).

Hendrik en Wilhelmina, een tekst van Ton Vorstenbosch, wordt gelezen door o.a. Jan Derksen (Hendrik), Hidde Maas (Van 't Sant) en Vorstenbosch (Wilhelmina). Vrijdag in Heemstede (Het Oude Slot), zondag in Amsterdam (Theater Bellevue), 13 april in Naaldwijk (De Naald).

Het Zuidelijk Toneel speelt De dame met de camelia's' van Alexandre Dumas fils. Met Chris Nietvelt als de courtisane die na een ongelukkige liefde sterft aan tbc, en Steven van Watermeulen als haar onbereikbare minnaar. Vanavond t/m 8 april in Antwerpen (DeSingel), 11 april in Roosendaal (De Kring), 12 en 13 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 14 april in Rotterdam (Schouwburg).

De Wetten van Kepler speelt Everzwijn, een bewerking van 'Richard III' van Shakespeare door Hugo Claus. Over een sluwe man die niets en niemand ontziet op zijn weg naar de absolute macht. Een regie van Dominique Hoste. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), 11 en 12 april in Den Bosch (Tweetakt Festival), 13 en 14 april in Tilburg (De Vorst).

Matin van Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Met Marlies Heuer, Dic van Duin, Maureen Teeuwen, Marcel Faber en Mijs Heesen. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 11 en 12 april in Den Haag (Theater a/h Spui), 13 april in Zoetermeer (Stadstheater).

Toneelgroep Amsterdam speelt Jeanne d'Arc van de slachthuizen van Brecht. Met Marieke Heebink als heilsoldate die in de wereld van beursspeculanten terecht komt. Een regie van Falk Richter. Vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Rotterdamse Schouwburg, 14 en 15 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Van de brug af gezien van Arthur Miller is Leonard Franks laatste regie bij het Theater van het Oosten. Met Jack Vecht als de havenarbeider Eddie die zijn eigen ondergang bewerkstelligt. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), 11 en 12 april in Amsterdam (Transformatorhuis).

't Barre Land speelt Tsjechovs jeugdstuk Platonov, met Jacob Derwig in de rol van de dorpsonderwijzer die zichzelf en de vrouwen om hem heen ten gronde richt. Vanavond t/m 8 april Amsterdam (Gasthuis), 12 t/m 14 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Middelburg (Schouwburg), dinsdag in Zwolle (Odeon), woensdag in Zaandam (Zaantheater).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's beste en meest succesvolle toneelstuk Een zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Peter Blok en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Veenendaal (De Lampegiet), 10 april in Den Bosch (Theater a/d Parade), 11 en 12 april in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers als krakende oudjes die er lustig op los filosoferen. Op 7 en 8 april in Eindhoven (Plaza Futura), 11 t/m 28 april in Amsterdam (Theater Bellevue).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Doetinchem (Amphion), 7 en 8 april in Haarlem (Stadsschouwburg), 11 en 12 april in Gouda (Schouwburg), 13 april in Amersfoort (De Flint).

Amsterdam

Petra Laseur regisseerde Hugo Koolschijn in de solo Kreutzersonate naar het boek van Tolstoj, een lunchvoorstelling (12.30 uur) in de foyer van de Stadsschouwburg. Over een man die een afschuwelijke misdaad beging en zich afvraagt hoe hij daartoe in staat kon zijn.

Mimegroep Amsterdam roept in Burning Bombay de wereld op van het 'Hollywood' van India. De voorstelling speelt in een keuken, waar vrienden elkaar ontmoeten en écht wordt gekookt. Het publiek wordt getrakteerd op hapjes. Vanavond t/m 12 april in De Brakke Grond.

In De Shakespeare Club zoekt een groep mimespelers het hoger op. Ze willen niet langer de clown spelen, maar Shakespeare! Maar diens Hamlet blijkt te sterk en de clowns raken gevangen in zinsbegoochelingen. Door Annelies Herfst, Roy Peters, Trudie Lute en Paul van de Laan. Vanavond t/m zondag 9 april in Het Veemtheater.

Den Haag

De Mooie Onbekende is een werkplaatsvoorstelling van Het Nationale Toneel, die wordt gespeeld in de repetitieruimte (Guido de Moorzaal). Een stuk van Klaus Pohl over een Amerikaanse jodin die verzeild raakt in een Duits provinciestadje vol vreemdelingenhaat. Een regie van Gijs Scholten van Aschat. Van 8 t/m 22 april.

In Branoul de solo Idil, een meisje, naar het boek van de Somalische schrijfster Yasmine Allas over een Afrikaans meisje dat zich verzet tegen haar traditionele opvoeding. Door Lemba de Miranda, vanavond (première) t/m 29 april.

Jules Terlingen regisseert bij Toneelgroep De Appel Oscar Wilde's Salomé, vertaald door Gerrit Komrij. Over de stiefdochter van Herodes die verslingert is geraakt aan de profeet Jochanaän, die weigert in te gaan op haar avances. Vanavond t/m 22 april in het Appeltheater.

Groningen

In de reeks 'MF2000' geeft het Noord Nederlands Toneel jonge theatermakers de gelegenheid een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken'. Jennifer Drabbe regisseerde De bekering, een bewerking van 'De Huurder' van Topor, 6 t/m 15 april in De Machinefabriek. Op de redactie van het Nieuwsblad van het Noorden speelt het NNT Onder mannen in regie van Geert Lageveen. Twee mannen nemen wraak op het hele vrouwenras door een dove typiste het hof te maken en vervolgens te dumpen. Vanavond t/m 15 april in het kantoor aan de Lübeck weg.

Haarlem

La Carta ('De Brief') is een bewerking van een boek van Javier Tomeo over een markies die al 20 jaar zijn kasteel niet uitkomt en zijn bange huisknecht die een brief moet bezorgen. Door Toneelgroep Stan, 7 en 8 april in de Toneelschuur.

Maastricht

Het Vervolg speelt Berlin Alexanderplatz, een theaterbewerking van Alfred Döblins roman over 'de grote strijd van een kleine man' in het Berlijn van de jaren twintig. Vanavond t/m 29 april in het Derlon Theater.

Meer over