THEATER

Tournee..

Deze week ging Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch in première in Amsterdam, waar het pas in december zal terugkeren. Met Anne-Wil Blankers als vorstin. 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen).

In reprise bij De Paardenkathedraal: De wereldverbeteraar van Thomas Bernhard in een regie van Dirk Tanghe. 'Het was lang niet gebeurd maar ineens kwam het weer, dat prikkelende gevoel achter de ogen, onmiddelijk gevolgd door een paar dikke tranen die over de wangen naar beneden sijpelden.' (Hein Janssen) Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), op 24, 25 en 26 september in Antwerpen (Bourla Schouwburg), op 27 september in Delft (De Veste).

Het Zuidelijk Toneel pakt de draad weer op van een reeks Romeo en Julia-voorstellingen. Een bewerking van Peter Verhelst, een regie van Ivo van Hove. Op 9 en 10 september in Eindhoven (Stadsschouwburg), op 11 en 12 september in Arnhem (Schouwburg), op 15 september in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 16 en 17 september in Utrecht (Stadsschouwburg). 'Van Hove heeft deze nogal morbide bewerking van het meest romantische stuk aller tijden in een ijzingwekende vorm gegoten.' (Hein Janssen)

Actrice Will van Kralingen en acteur Edwin de Vries hernemen hun rol van het echtpaar Marianne en Johan in Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman. Op 4 en 5 september in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam, van 10 september t/m 3 oktober in Theater aan het Spui in Den Haag, daarna weer in Amsterdam: 6 t/m 10 oktober en 15 t/m 17 oktober.

Amsterdam

Een psychiater in de Amerikaanse plaats Ypsilanti kreeg in zijn praktijk te maken met drie schizofrenen, die elk beweerden de reïncarnatie van Jezus te zijn. Hij besloot ze met elkaar te confronteren, met het verbluffende resultaat dat ze elkaar voor gek verklaarden. Regisseur Peter de Graef baseerde hierop het stuk De drie mannen van Ypsilanti. Woensdag brengt Hollandia het in première in de Brakke Grond (daar ook op 10, 11 en 12 september; op 8 september een try-out in de Agnietenhof in Tiel).

Arnhem

Bewoners van twaalf appartementen in de Spijkerstraat 233 t/m 239 stelden hun huis ter beschikking voor Liefdesportretten, een muziektheatervoorstelling van Albert Hoex, Andries van Rossem en Johan Luijmes, t/m 5 september. Aanvang 21.30 uur. Informatie: 026-4459924.

Amsterdam

Wanted is een bewegingsvoorstelling van Audrey Helwes en Wouter Steenbergen met zes jonge mimers, geïnspireerd op Duras' 'De Namiddag van meneer Andesmas'. Première vanavond in het Veem Theater, op 4 en 5 september daar.

100% echt is het thema van de 5de editie van het festival (ON)ze Keuze dat nog t/m 6 september in de Nes-theaters plaatsvindt. Festivalpas kost een tientje. Met 'Grap it, Grip it' door Nadine Lavern (3 en 5 september), 'Undesirable Elements door Ping Chong (3 en 4 september), 'Vaders & Zonen' door De Tijd (4 en 5 september), 'The Real World' door Space (4, 5 en 6 september), 'Altijd zondag' door Kroost (5 en 6 september), en Victoria met 'Kung Fu' (5 en 6 september). Informatie: 020-6266866.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg Sam Sheppard's True West door Toneelgroep Lijn 10, in een regie van Dan van Steen. Twee broers - de éen een succesvol scenarioschrijver en de ander totaal aan lager wal geraakt - ontmoeten elkaar na jaren in het ouderlijk huis. Tot en met 6 september.

STOMP, het ensemble dat van vuilnisbakken en bezemstelen spraakmakende percussieinstrumenten weet te maken, staat t/m 13 september in Carré.

De Heeren Zeventien is een serie locatieprojecten door Ab Gietelinks Nomade over de Vereenigde Oostindische Compagnie. Tot en met 11 september voorstellingen in het Oost-Indisch Huis.

Op de grachten vaart een rondvaartboot van Rederij Noord-Zuid met twee, op het eerste gezicht betrouwbare hostesses, die de gasten een bizarre avond bezorgen. Nopanic, t/m 10 oktober, woensdag t/m zaterdag, zondags ook om 13.45 uur. Reserveren tel. 020-6060946 en AUB Ticketshop.

Den Haag

Zondag op het Spuiplein het Haags Uit Festival met optredens van onder meer Stef Bos & band, Lebbis en Jansen en No place for Jennifer. Verder houden de Anton Philipszaal, het Lucent Danstheater, Theater a/h Spui, het Haags Filmhuis, de Nieuwe Kerk en het Gemeentearchief open huis met gratis voorstellingen.

In de theaterreis Wonderbaarlijk Den Haag voert een gids de bezoeker per bus langs twaalf verrassende plekken in twaalf theaters. Een idee van John Reinders en Paul Vermolen i.s.m. Theater aan het Spui, t/m 12 september.

Diever

De Drentse Toneelvereniging Diever speelt in het openluchttheater De getemde feeks van Shakespeare. Voorstellingen tot en met 12 september. Informatie: VVV Diever 0521-591167.

Eindhoven

Twintig jongeren presenteren zich in Leonce & Lena van George Büchner, een co-productie van Theaterplan en Stadsschouwburg Eindhoven, 11 t/m 13 september in de stadsschouwburg.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel speelt vanaf zaterdag De Pelikaan van August Strindberg in de Machinefabriek. Een stuk over gebroken mensen in een gebroken gezin, in een regie van Peter Eversteyn en een vertaling van Karst Woudstra. Tot en met 26 september.

Heerlen

Vriendschap is het thema op Cultura Nova 1998, een multidisciplinair kunstfestival op locaties in en rond Heerlen. Tot en met 13 september passeren daar tal van theater- en muziekgroepen de revue. Deze week is dat 'apocalyptisch actietheater op ontdekkingsreis' door Blood Vessel en Stalker, 4 en 5 september.

Loevestein

Frances Sanders regisseert Hora Ruit, een theaterspektakel op Slot Loevestein over het leven van Hugo de Groot, t/m 20 september. Kaarten via de VVV's en het Uit-

bureau.

Middelburg

Van 3 t/m 27 september staan de Zeeuwse eilanden in het teken van het tiende Zeeland Nazomer Festival, drie weken onder meer theater, film, beeldende kunst, literatuur en muziek. De openingsproductie De Dijk verhaalt over de overwinning van het land op het water. Met Petra Laseur, geregisseerd door Huib Rooymans. Voorstellingen spelen zich af bij Kats, achter de Oosterscheldedijk op 4, 5 en 6 september en op 11 en 12 september. (Informatie: 0118-659659). Van 4 t/m 9 september is een oude vliegtuighangar bij Goes het podium voor het Festival van Zuid-Beveland: een 'buitengewoon avontuurlijke mix van theater, film, literatuur, beeldende kunst, videokunst en muziek'. Zo tast het Griftheater met film de ruimte in de hangar af ('Cinemablanc', 4 t/m 6 september), en voeren Vliegende Mannen langs een route met beelden en installaties (4 t/m 9 september).

Rotterdam

In De Keuze van de Schouwburg in de Rotterdamse Schouwburg: vanavond Vlees en Bloed door Suver Nuver, zaterdag Assepoes door Teneeter en A Love Story door Onafhankelijk Toneel, zondag Vaders en zonen door De Tijd, zondag en maandag Medeia door Dood Paard, maandag t/m woensdag De Kersentuin door Maatschappij Discordia.

Het Rotterdams Centrum voor Theater viert zijn 10-jarig bestaan met de voorstelling Faust deel een en twee van Von Goethe, een bewerking en regie van Paul Röttger die vijf uur in beslag zal nemen. Tot en met 27 september om 19 uur (inclusief maaltijd), in het Rotterdams Centrum voor Theater aan de Mathenesserdijk 293. Reserveren en informatie: tel. 010-4773891.

Tiel

Zondag een eerbetoon aan Mary Dresselhuys in de Agnietenhof. Paul Haenen haalt daar samen met Dresselhuys en een aantal oude bekenden jeugherinneringen op over Tiel, waar ze opgroeide.

Utrecht

Het Groot Chinees Staatscircus heeft na Carré in Amsterdam zijn intrek genomen in een tent op het Jaarbeursplein, t/m 20 september.

Meer over