theater

Psalmen van Bonheur is een onderzoek naar geloof en ongeloof in deze tijd, met muziek, film, poëzie, interviews en improvisatie....

Psalmen van Bonheur is een onderzoek naar geloof en ongeloof in deze tijd, met muziek, film, poëzie, interviews en improvisatie. Peter Sonneveld begeleidde zes acteurs, onder wie Titus Boonstra, Ferdi Janssen en Ruurt de Maesschalck. Vanavond t/m 28 april in het Bonheur Theater in Rotterdam; vrijdag première.

Phat is een bewegingsvoorstelling over het 'obesitasvirus' en dikzijn, een coproductie van MGA, Monk en De Kazerne. Op 2, 4, 5 en 6 april in de Melkweg, Amsterdam.

Clandestin, muziek-, dans- en theatervoorstelling van Compagnie Anania uit Marokko over emigratie en remigratie, heimwee en liefde. Op 31 maart in Goudse Schouwburg, 5 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 7 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 8 april in Den Haag (De Regentes), 10 april in de Leidse Schouwburg.

Voor het pensioen van Thomas Bernhard door De Appel. Met Jules Terlingen als de mopperende, foute rechtbankpresident en Sacha Bulthuis en Geert de Jong als zijn twee ongetrouwde zussen. Vanavond t/m 13 mei in het Appeltheater, Den Haag.

Hersenschimmen, bewerking van Bernlefs boek door Guy Cassiers voor Ro Theater. Met Joop Keesmaat als de dementerende Maarten Klein. Vanavond t/m 2 april in Rotterdamse Schouwburg; 5 t/m 8 april in Arnhem (Schouwburg), 12 t/m 15 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

Triptiek door het Nationale Toneel. Op basis van teksten van Nelly Arcan (Hoer) en Georges Bataille (Madame Edwarda) liet regisseur Franz Marijnen de acteurs Stefan de Walle en Anniek Pheifer improviseren. Thema is de eeuwige kloof tussen man en vrouw, en het verlangen. Vanavond t/m 22 april in het repetitielokaal Kniertje aan de Scheveningse Haven (Dr. Lelykade 160).

De nacht zingt zijn eigen lied, een tekst van Jon Fosse in regie van Olivier Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Over een rusteloze jonge vrouw, een onzekere schrijver en de angst om keuzes te maken. Met Cas Enklaar, José Kuijpers, Nanette Edens e.a. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Frascati), zaterdag in Nijmegen (Lux), 8 april in Tilburg (NWE Vorst).

Abigail's Party van Mike Leigh gaat over een kennismakingsfeestje met nieuwe buren, dat liederlijk uit de hand loopt. Door Het Vervolg. Met Mieneke Bakker, Hans van Leipsig e.a. Vanavond t/m 15 april in Derlon Theater, Maastricht.

Banden van Theatergroep Carver werd gemaakt door Beppie Melissen, Jim van der Woude en Martin Hofstra. Een moeder, haar zoon en haar broer wonen samen, zo vertrouwd met elkaar en toch zo vreemd soms. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 4 april in Schiedam (Theater a/d Schie), 5 en 6 april in Groningen (Grand Theatre), 7 april in Dordrecht (Kunstmin).

Mightysociety2+3, project van Eric de Vroedt, dat bestaat uit twee kleine voorstellingen: het portret van een terrorist, Ibrahim K. en dat van zijn slachtoffers, een groepje hyper-individualisten. Alles speelt zich vlak vóór een aanslag af, gelijktijdig, in een hotelkamer en in het theater. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Korzo), 4 t/m 8 april in Utrecht (Theater Kikker).

Succes van Norman Beim door Isa Hoes en Rick Engelkes. Een acteursechtpaar zet de stap naar Hollywood, waar ze beiden een andere manier blijken te hebben om het succes binnen te halen. Regie: Peter de Baan. Zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), dinsdag in Oss (De Lievekamp), 7 april in Leidse Schouwburg.

Paris, Texas door De Paardenkathedraal, naar het filmscenario van Sam Shepard. Over een man die probeert het geluk van zijn gezin terug te vinden. Met o.a. Peter de Graef. Regie: Paula Bangels. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 4 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Madame de Sade van Yukio Mishima door Toneelgroep Amsterdam. Met mannen in vrouwenrollen, en Barry Atsma in de titelrol. Regie: Krzysztof Warlikowski. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), maandag in Den Haag (Kon. Schouwburg), dinsdag in Delft (De Veste), 5 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

Driekoningenavond van Shakespeare in een actuele versie van Theu Boermans, door de Theatercompagnie. Met Carice van Houten als het meisje Viola, dat zich uitgeeft voor een jongeman. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), op 2 en 3 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 april in Rotterdamse Schouwburg, 5 april in Hoorn (Het Park), 8 april in Zoetermeer (Stadstheater).

Kruistochten van Alan Ayckbourn door Toneelgroep Amsterdam. Een hilarische komedie over vreemdgaan, ontrouw en bedrog met mooie wrange momenten. Met Hans Kesting als onnavolgbare gangmaker. Vanavond t/m zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 5 t/m 8 april in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot 13 t/m 16 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Juliana's Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen over het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern. Vrijdag in Dronten (De Meerpaal), 5 april in Papendrecht (De Willem), 6 april in Beverwijk (Kennemertheater).

Een tweede kans van Derek Benfield gaat over een man en een vrouw die na 22 jaar voor de tweede keer een relatie met elkaar beginnen. Maar gaat alles zich herhalen? Met Will van Kralingen en Peter Tuinman. Regie: Wannie de Wijn. Vanavond in Valkenswaard (De Hofnar), zaterdag in Zwolle (Odeon), dinsdag in Venlo (De Maaspoort), 6 april in Laren (Singer Theater).

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van de wanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, Axel Loopbaan. Regie: Helmert Woudenberg. Vanavond in Almere (De Roestbak), vrijdag in Amstelveen (Griffioen), 5 april in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisa van Eyle) is een bloedig familiedrama. Vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 4 en 5 april in Nijmegen (Stadsschouwburg), 6 en 7 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).dans

Exile Within door Galili Dance, vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), zaterdag in Amsterdam (De Krakeling), 4 april in Amstelveen (Griffioen), 5 april in Utrecht (Theater Kikker).

Temtapsi Island door Hans Hof Ensemble gaat over de bijzondere relatie tussen twee vrouwen en een broer, alle drie gefascineerd door Kill Bill. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 5 april in Dordrecht (Kunstmin), 6 t/m 8 april in Amsterdam (Frascati).

Het Zwanenmeer door het Nationale Ballet, 30 maart, 1 t/m 9 april en 5 t/m 27 mei in Muziektheater, Amsterdam.

Different Dimensions van Introdans bestaat uit nieuw werk van Patrick de Bana (Creatures) en Gisela Rocha (Paradise attacks). Het programma begint met See Blue Through van Didy Veldman. Op 4 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 april in Uden (Markant).

Pilobolus Dance Theatre brengt acrobatische en sculpturale danskunst, vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Den Helder (De Kampanje), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), 4 april in Hoofddorp (De Meerse), 5 april in Doetinchem (Amphion).

Concave door Dansgroep Krisztina de Châtel. Drie mannen in twee grote metalen bollen, waar drie vrouwen omheen dansen. Reprise. Vanavond in Enschede (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 5 april in Oss (De Lievekamp).

Ballads door Leine & Roebana laat twee uitersten zien: sentiment versus hardcore, van Chet Baker tot Aphex Twin. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), 4 april in IJmuiden (Witte Theater), 11 april in Tilburg (Schouwburg).

Meer over