THEATER

Danny kan alleen door schreeuwen en vechten zijn doodsangst bezweren, Roberta is een harde meid. Ze lopen elkaar tegen het lijf in een café en diezelfde nacht breken ze door elkaars harnassen heen....

Tournee

De aankoop van een wit schilderij is het breekijzer in een hechte vriendschap tussen drie mannen. Kunst is een komedie van Yasmina Reza, gespeeld door Theater Teneeter. Regie: Matthijs Rümke. Donderdag Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag Tilburg (De Vorst), zaterdag Eindhoven (Plaza Futura), woensdag Nijmegen (Het Badhuis).

Het Trestle Theatre Company is een komisch masker- en mimegezelschap uit Londen dat een tournee maakt met Fool House - 'Trestle goes Dutch'. Zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 3 december in Zwolle (Odeon), 9 december in Sittard (Schouwburg).

Jules Terlingen schreef en regisseerde Forza Caesari, de laatste dagen van Augustus, een productie van Fact. Julius Caesar, Marcus Antonius en Cleopatra verschijnen aan het sterfbed van keizer Augustus, die hoort dat de drie heersers hun ambities nooit zullen opgeven. Met Dirk Boutkan, Diane Lensink, Jack Vecht e.a. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Theater Kikker), van 2 t/m 6 december in Amsterdam (Frascati).

Ivar van Urk regisseert in een coproductie van het RO Theater en Het Oranjehotel Shakespeare's liefdestragedie Antonius & Cleopatra. Het liefdeskoppel wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere en Catherine ten Bruggencate. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Bellevue), maandag in Leeuwarden (De Harmonie), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), woensdag in Drachten (De Lawei).

Zinsbegoocheling (L'Illusion Comique) van Corneille van Toneelgroep Amsterdam is een regie van Gerardjan Rijnders. Een vader op zoek naar zijn zoon die hij tien jaar geleden heeft verstoten. Met Jacques Commandeur, Pierre Bokma en Sigrid Koetse. 'Een adembenemend schouwspel' en 'een vermakelijke en superieure toneelavond', volgens Hein Janssen. Tot en met zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 2 en 3 december in Eindhoven (Stadsschouwburg).

In De bezoeker van Eric-Emmanuel Schmitt speelt Eric Schneider Freud en is Henk van Ulsen een 'toevallige bezoeker', die het de grote Weense psycholoog erg lastig maakt. Regie: Peter Oosthoek. Vrijdag in Middelburg (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), op 2 december in Tiel (Agnietenhof), op 3 december in Alkmaar (De Vest).

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van 'The Family' van Lodewijk de Boer. Een regie van Moniek Merkx. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), op 3 en 4 december in Leiden (LAKtheater). '(. . .), de manier waarop de spelers elkaar en hun slachtoffers rondzeulen of beschutting zoeken bij elkaar, het is allemaal zo perfect van ritme, timing en beeld, dat deze bewerking zich in alle opzichten kan meten met het origineel.' (Marian Buijs)

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf spelen Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' heren die gefascineerd zijn door het Wilde Westen. Op 28, 29 en 30 november in Groningen (Grand Theatre), op 2 december in Zoetermeer (Stadstheater).

Jeroen van den Berg regisseert Dora Kremer van Herman Heijermans bij Theater van het Oosten. Dora trouwt met herenboer Karel Kremer omdat ze uit huis wil, maar al snel heeft ze spijt van het huwelijk. Dan is daar opeens een knappe luitenant. Vanavond en vrijdag in Nijmegen (O'42), zaterdag en zondag in Groningen (Kruithuis), dinsdag in Ede (De Reehorst), woensdag in Breda (Chassé).

Amsterdam

In De Brakke Grond vanavond, vrijdag en zaterdag de Noorse theatergroep BAK-truppen met 'Good, very good'.

BijlmerExpress naar West is een voorstelling door allochtone jongeren van 14 tot 18 jaar, die in aanraking zijn geweest met justitie. Een Preventie Jeugdcriminaliteit-project van Interculturele Jeugdzorg Amsterdam. Vanavond t/m zondag, 3 t/m 6 december in Theater Cosmic (Nes 75).

Stichting Zeezucht speelt Een seizoen in de hel. Twee jongens (Guido Kleene en Koen Jantzen) wanhopig op zoek naar idealen en ware liefde. Hans Man in 't Veld begeleidde de productie. Van 2 t/m 7 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Rapid Fleury en Annette Hildebrand maken theater met en voor objecten. Tilt! speelt in een magische wasserette waar twee tweelingzusjes hun onbewuste onderzoeken. Van 2 t/m 5 december in de Melkweg.

Golden Palace is een 'muzikaal geacteerde bewegingsvoorstelling' in de voormalige vertrekhal van de KNSM-lijn, de Kompaszaal van het Open Haven Museum op het KNSM-eiland. In een verlaten badhotel, of is het een verenigingsgebouw?, ontmoeten zeven personages elkaar. Ingrid Kuijpers regisseert Monique en Nanette Kuijpers, Trudie Lute, Rense Royaards, Wim Bouwens e.a. Vanavond, vrijdag en zaterdag en 2 t/m 6 december.

Den Haag

De Verboden Vrucht is een nieuwe Haagse theatergroep met jonge acteurs uit verschillende landen en disciplines die 'waarachtig en rauw' theater willen maken. Dus kozen ze Roberto Zucco van Koltès: een kijkje in het innerlijk van een moordenaar. Zaterdag première in Theater aan het Spui.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel brengt Pinter en Beckett als 'double-bill'. Voor de pauze Pinters Een beetje pijn (regie: Jeroen Croes), waarna een Engels buffet kan worden genoten, daarna Happy days van Beckett (regie: Evert de Jager). Met Emmanuelle Maridjan-Koop en Dennis Költgen. Vanavond en vrijdag try-out, zaterdag première; daarna t/m 21 december, steeds om 19 uur, in De Machinefabriek (Bloemstraat 38).

Maastricht

In samenwerking met Klankwerkplaats in Situ en beeldend kunstenaar Leonne van de Gaar produceerde Het Kruis van Bourgondië de voorstelling De Jachtbuut (tekst: Rob Klinkenberg). Een bus brengt het publiek naar een plek in het heuvelland, waarna een wandeling door een bos volgt. In de openlucht speelt zich 'De Jachtbuut', dat gaat over de jacht, de slacht en smokkel. Op 2, 3, 8 t/m 11 december. Reserveren tel. 043-3219960.

Léon van der Sanden regisseert Nora van Ibsen bij Het Vervolg. Tot en met 17 januari in het eigen theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

Gerrit Timmers maakte een voorstelling over de opkomst en ondergang van een dictator die niet kan kiezen tussen liefde en macht, A love story. Gespeeld in het Arabisch met Nederlandse boventiteling, door Marokkaanse acteurs. Op 1, 2 en 3 december in Theater Zuid-plein.

Meer over