Theater

Daklozen on Ice, een ‘spetterende ijsshow’ door het RO Theater en Vis à Vis in regie van Pieter Kramer. Helmert Woudenberg schreef de tekst van deze comedy over daklozen die na de sluiting van de Pauluskerk worden gevraagd voor een ijsshow....

Pijlers van de samenleving van Henrik Ibsen gaat over een zakenman die in ernstige gewetensnood komt als een geheim uit zijn verleden opdoemt. Rob Klinkenberg bewerkte het stuk voor Toneelgroep Oosten. Erik Whien regisseert. Vanavond t/m 3 maart in Huis Oostpool, Arnhem; zaterdag première. Tournee tot half april.

Lucy, Een monsterproces van Hans van Hechten door Theatergroep Toetssteen, in regie van Floor Maas. Over de verpleegkundige Lucia de B. die werd veroordeeld wegens moord. Vanavond (première) t/m 16 februari in De Engelenbak, Amsterdam.

Faust van Goethe in een ‘dwarse interpretatie’ van regisseur Eimuntas Nekrosius door het Litouwse gezelschap Meno Fortas. Met boventiteling. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, maandag in Utrecht (Stadsschouwburg) en woensdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Huisvrouw/ Gras, tweeluik van Theatergroep Het Vervolg over het gezin. Het zijn twee toneelteksten van Ester Gerritsen. Gras, over een gezin op een Franse camping, is een reprise. Nieuw is Huisvrouw, dat de dagbesteding van een vlijtige huisvrouw zal onthullen. Regie: Hans Trentelman. Op 13 februari in Weert (Munttheater), 15 februari in Culemborg (De Fransche School), 16 en 17 februari in Maastricht (Derlon Theater).

Moeders is een voorstelling die regisseuse Alize Zandwijk maakte met 15 Rotterdamse vrouwen die zich verzamelen rond een groot fornuis. Ze vertellen elkaar verhalen, zingen, dansen en dagdromen. Een Stadsproject van het RO Theater. Reprise. Vrijdag, zaterdag, 15 en 16 februari in het RO Theater, Rotterdam.

Bar Bob van Jef Van Gestel gaat over ‘de verzuring van de maatschappij’. Door Het Huis van Bourgondië. Vanavond t/m zaterdag (première) in Het Huis van Bourgondië in Maastricht; 12 t/m 14 februari in Utrecht (Theater Kikker).

Is.Man, waarin Adelheid Roosen moslimmannen aan het woord laat, maakt een reprisetournee. Door Taco van Dijk en Yasar Üstüner. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), dinsdag in Almere (Schouwburg), 14 t/m 16 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Volmaakt geluk gaat over een ‘bewust kinderloos’ echtpaar, Tim en Ellen, dat met de kinderwens van een vriendin Mara krijgt te maken. Mara vraagt Tim zaaddonor te zijn, en dan wordt Tim verliefd op haar. Een tekst van Charles den Tex. Regie: Peter de Baan. Door Rick Engelkes, Isa Hoes en Renée Soutendijk. Vanavond in Goudse Schouwburg, vrijdag in Uden (Markant), zaterdag in Bussum (’t Spant), 13 februari in Eindhoven (Parktheater), 14 februari in Hoogeveen (De Tamboer).

Completely Hollywood (abridged) is de ‘ingekorte’ versie van alle grote Hollywoodfilms, zoals Casablanca, Gone with the wind, Rocky, Dirty Dancing et cetera. Door The Reduced Shakespeare Company, die al eerder een hilarische compilatie van de wereldliteratuur maakte. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Kleine Komedie), dinsdag in Emmen (De Muzeval), 13 februari in Rotterdam (Theater Zuidplein), 14 februari in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), 16 februari in Baarn (De Speeldoos).

Schande is een tekst van Gert-Jan Stam over volwassen worden, los komen van je ouders. Een lunchvoorstelling door Reinier Bulder, Elsje de Wijn en Dionisio Matias. Regie: Rob de Kuiper. Vanavond t/m 17 februari in Theater Bellevue, Amsterdam; vrijdag première.

Bezoek van een dame van Friedrich Dürrenmatt gaat over een dorp dat in opschudding raakt als een vrouw na jaren terugkomt en vergelding eist voor bepaalde gebeurtenissen. Door Els inc. in regie van Arie de Mol. Vrijdag t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), woensdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 14 februari in Capelle a/d IJssel (Isalatheater).

Antigone van Sofokles werd bewerkt door Hans Sibbel (ook bekend als cabaretier Lebbis) voor het Noord Nederlands Toneel. Hij legt in zijn enscenering nadruk op de persoonlijke gewetensnood van Antigone met betrekking tot het wreken van de eer van haar familie. Overschrijdt ze een gevaarlijke grens? Vanavond t/m zaterdag nog in de Machinefabriek, Groningen.

De Wilde Eend van Ibsen door De Theatercompagnie. Familietragedie waarin eenzame zielen verlichting zoeken. Regie: Maaike van Langen. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Compagnietheater), 16 februari in Hoorn (Het Park), 19 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

Stock à Deux, vier duetten door Dood Paard, ‘t Barre Land en Maatschappij Discordia. In Theater Kikker, Utrecht op vanavond en vrijdag Bazel van Willem de Wolf en Mannetje met de lange lul. Zaterdag en zondag Deconstructie , over de chaos van het verlies. Op 9 februari ook Schuur van Rob de Graaf over een stel dat zijn linkse verleden van zich af probeert te schudden.

Mightysociety5 van Eric de Vroedt gaat over de utopieën en dystopiën van de 21ste eeuw. Waar dromen jongeren nu van? Hoe groot is hun apathie? In een speciaal ontworpen installatie met verschillende ruimtes moet het publiek zijn eigen weg zoeken. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 12 t/m 14 februari in Utrecht (Theater Kikker).

In duisternis van de Zweedse auteur Henning Mankell gaat over een man die met zijn dochter op de vlucht is. Tevergeefs wachten ze op papieren. Een voorstelling van Suburbia in regie van Albert Lubbers. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Zwijndrecht (De Uitstek), zaterdag in Amsterdam (Podium Mozaïek).

De Kaukasische Krijtkring van Brecht door Noord Nederlands Toneel, in regie van Victoria Meirik. Over goed en kwaad, rechtvaardigheid en ware moederschap. Met muziek van Paul Dessau. Reprise. Vanavond in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Leidse Schouwburg, dinsdag in Goudse Schouwburg.

Hoofd van Jetse Batelaan. Observaties van levensecht gedrag in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen. Reprise. Met Hannah van Lunteren, Fania Sorel, Hans Leendertse e.a. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), 9 en 10 februari in Rotterdam (RO Theater), 13 en 14 februari in Leiden (LAKtheater).

Leven met een onbekende door het Onafhankelijk Toneel is een solo-voorstelling van Ria Eimers, geschreven door Toon Tellegen uit bewondering voor Eimers. Het zijn poëtische bespiegelingen van een actrice die mijmert over een geliefde. Regie: Mirjam Koen. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur),13 t/m 15 februari in Rotterdam (OT Theater).

Laatste Nachtmerrie, derde deel in de reeks Stand Up Philosophy van Laura van Dolron. Over de machtswellust van de machthebbers, die niet terugschrikken voor een ‘leugentje om bestwil’. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Vlissingen (Vestzaktheater), 12 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Rococo van Hotel Modern is een ‘liefdesverklaring aan de fantasie’. Met dansende beren, levende skeletten en miniatuur pornofilmpjes. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Theater a/d Werf), 12 februari in Breda (Chassé Theater).

Vielfahlt door Jakop Ahlbom, waarin een man zijn zoekgeraakte geliefde probeert terug te vinden. Manipulatie of magie? Vanavond in Vlissingen (Arsenaaltheater), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Theater Castellum), zaterdag in Zwijndrecht (De Uitstek), dinsdag in Zwolle (Odeon), 13 en 14 februari tot slot in Amsterdam (Theater Bellevue).

dans
4x20 Colourproof is een vierluik door Scapino Ballet Rotterdam met premières van Georg Reischl (Matter for a Poem) en Marco Goecke (Blushing). Daarnaast twee stukken van Ed Wubbe, The Green uit 2006 en Sister Fury uit 2004. Op 12, 13 (première) en 14 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

dans
Imperium door Dansgroep Krisztina de Châtel op muziek van Henry Purcell. Reprise. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), 8 en 9 februari in Haarlem (Toneelschuur), 12 februari in Tilburg (Schouwburg), 13 februari in Arnhem (Schouwburg), 14 februari in Leeuwarden (De Harmonie).

Meer over