Theater

TerPlekke, eerste editie van dit multidisciplinair festival, dat een 'waar avontuur' belooft te zijn, met spannende routes door de wijk Spoorzone in Breda....

Duckvariations van David Mamet door Theater De Eend. Twe heren beschouwen het leven op een bankje in een park. Regie: Saskia van Delft. Van 1 mei (premi) t/m 15 mei in Theater a/h Spui in Den Haag.

Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus junior en Frank Lammers. In Shakespeares oeuvre is Richard III hstuk over het ultieme kwaad. Op 3 en 4 mei in Antwerpen, 6 en 7 mei in Gent, 10 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 11 mei in Groningen (Stadsschouwburg).

Het licht in de ogen van Ger Thijs door Het Toneel Speelt. Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen als ouder toneelechtpaar dat thuis zit te wachten op werk, en vooral op aandacht. Croiset en Nieuwenhuijzen vieren hiermee het 50-jarig toneeljubileum. Regie:

Gijs de Lange. Vanavond in de Hanzehof in Zutphen, 13 t/m 16 mei in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Demonen van Lars Nordoor Het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseert Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Dries Vanhegen. Vier mensen houden elkaar gevangen in het web van het huwelijk. Vanavond in de Ogterop in Meppel, 1 mei in de Lawei in Drachten, 2 mei in Laren (Singer Theater), 4 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 5 mei in Kerkrade (Theater Kerkrade), 6 mei in Amstelveen (Schouwburg), 7 mei in Alkmaar (De Vest), 8 mei in Doetinchem (Amphion).

Omstanders van Toon Tellegen, coproductie van de Toneelschuur met Carla Mulder, Ria Eimers en Joep Onderdelinden. Regie: Lidwien Roothaan. Het verhaal van twee vrouwen en een man die verdrinkt. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, 1 mei in Deventer (Bouwkunde), 6 en 7 mei in Rotterdam (Schouwburg), 8 mei in Purmerend (De Verbeelding), 12 en 13 mei in Leiden (LAKtheater).

Hoogtezon door ZT Hollandia, naar De Toverberg van Thomas Mann. Tot en met 29 mei in de vroegere eet-en feestzaal van het onlangs gerestaureerde sanatorium Zonnestraal in Hilversum.

Alles is verlicht door Bonheur, naar het boek van Jonathan Safran Foer over een jonge Amerikaan die in de Oekra op zoek gaat naar de verborgen geschiedenis van zijn grootvader. Vanavond, 1, 2, 6 t/m 8 mei in het Bonheur Theater (Eendrachtsstraat 81) in Rotterdam.

Valse Wals - Bankstel - Zucht van en door Orkater, drieluik over de vervelingsterreur binnen het huwelijksleven. Met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Op 1 mei in de Goudse Schouwburg, 6 mei in Hoofddorp (De Meerse), 7 mei in Veenendaal (De Lampegiet), 8 mei in Arnhem (Schouwburg), 13 mei in Zoetermeer (Stadstheater).

Echt? van Pieter de Ruiter en Gerardjan Rijnders. Inspiratiebron vormde het hooglied. Acteurs Els Ingeborg Smits en Cas Enklaar spiegelen zich als ouder echtpaar aan een jong (dans)koppel. Op 29 april in Odeon in Zwolle, 12 mei in Toneelacademie, Maastricht.

Private Lives van NoCoward, komedie over twee gescheiden echtelieden, die jaren later nog niet van elkaar verlost blijken te zijn. Regie: Jeroen van den Berg. Vanavond in de Stadsgehoorzaal in Kampen, 3 t/m 8 mei in Frascati in Amsterdam.

Romeo en Julia van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. In regie van Ola Mafaalani met een grote rol voor de tango. Met Pierre Bokma als Romeo, verliefd op een Argentijnse danseres. Op 29 april in Stadsschouwburg Amsterdam, 1 mei in Schouwburg Arnhem, 6 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade), 7 mei in Tilburg (Schouwburg), 8 mei in Delft (De Veste), 11 en 12 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 15 mei in Gent (Vooruit).

Poker van Patrick Marber door het Nationale Toneel. Antoine Uitdehaag regisseert o.a. Lou Landrn Rik van Uffelen in een voorstelling over mannen, gokken en verslaving. Vanavond in Schouwburg Arnhem, 1 mei in de Toneelschuur in Haarlem, 11 mei in Maastricht (Toneelacademie), 12 en 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 14 mei in Den Haag (Kon. Schouwburg).

De Zykovs, een Russische liefdesroulette van Maxim Gorki door Toneelgroep Oostpool. Een familie raakt emotioneel op drift nadat de vader heeft besloten te trouwen met de verloofde van zijn zoon. Regie: Ignace Cornelissen. Op 30 april in Stadsschouwburg Eindhoven, 1 mei in Stadsschouwburg Nijmegen, 2 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 5 en 6 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 8 mei in Hoogeveen (De Tamboer) en tot slot op 9 mei in Schouwburg, Arnhem.

Koning Lear van Shakespeare door De Wetten van Kepler. Familietragedie over vaders/dochters en vaders/zonen. Regie: Dominique Hoste. Vanavond en 1 mei in Lantaren/Venster in Rotterdam, 4 mei in Theater Kikker in Utrecht, 5 en 6 mei in Eindhoven (Plaza Futura), 8 mei in Breda (Chassheater), 11 mei in Haarlem (Toneelschuur), 12 mei in Veghel (Blauwe Kei), 13 mei in IJmuiden (Witte Theater) en tot slot 19 t/m 22 mei in Tilburg (De Vorst).

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Vanavond in de Kring in Roosendaal, 5 mei in Winterswijk (Schouwburg), 6 mei in Cuijk (Schouwburg), 7 mei in Etten-Leur (De Nobelaer), 8 mei in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 11 mei in Tiel (Agnietenhof), 12 mei in Doetinchem (Amphion).

Geslacht. van Rob de Graaf door Dood Paard. Een bittere komedie over 'het menselijk tekort in een wereld vol overvloed'. Van 4 t/m 6 mei in Frascati in Amsterdam.

Met grote blijdschap, toneelversie van de gelijknamige film van Lodewijk Crijns en Kim van Kooten. Regie: Porgy Franssen. Vanavond in Schouwburg Lochem, 1 mei in Schouwburg Amstelveen,4 mei in Middelburg (Schouwburg), 7 mei in Nijmegen (Stadsschouwburg), 8 mei in Drachten (De Lawei), 12 mei in Kerkrade (Theater Kerkrade), 13 mei in Breda (Chassheater).

Gaga door Alex d'Electrique, 'een schofterige komedie over de angst van de ene generatie voor de andere'. Als inspiratiebron diende Calderons Leven is een droom. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond in de Leidse Schouwburg, 1 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 5 mei in Terneuzen (Scheldetheater), 6 mei in Oss (De Groene Engel), 7 mei in Apeldoorn (De Gigant), 8 mei in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 9 mei in Bergeyk (De Kattendans), 12 en 13 mei in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 14 en 15 mei in Enschede (Concordia).

Meer over