THEATER

De Appel speelt Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard in regie van Aus Greidanus. Het stuk gaat over twee zussen die hun broer verwelkomen in het ouderlijk huis op de dag dat hij is ontslagen uit een psychiatrische inrichting....

Tournee

Bierkaai is een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Tevengebroed, gebaseerd op 'Don Quichot' van Cervantes. Bart Klever regisseerde deze 'middeleeuwse roadmovie'. Vanavond in Den Bosch (Theater Bis), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 14 en 15 maart in Groningen (Kruithuis).

Neville Tranter en zijn Stuffed Puppet Theatre met Salomé, vanavond in Soest (C3), vrijdag in Arnhem (Stadsschouwburg), zaterdag in Amsterdam-Noord (Rietwijker), 18 maart in Haarlem (Stadsschouwburg), 19 maart in Lochem (Schouwburg).

In De Kampioenenkweek van Growing up in Public en Independance speelt Daphne de Bruin een atlete die het slachtoffer wordt van ambities van een farmaceutische onderneming. Een regie van Paul Feld. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Culemborg (Fransche School), zondag in Purmerend (de Verbeelding), 17 t/m 21 maart in Utrecht (Theater a/d Werf).

Bij het Noord Nederlands Toneel regisseerde de Engelse regisseur Derek Goldby Ik heb 't met 'm gedaan, een zwarte komedie zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig in de nieuwe woning van Chris in Amsterdam-Zuid. Chris heeft een aantal oude studievrienden uitgenodigd voor de inwijding van zijn huis. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Amersfoort (Onze Lieve Vrouw), 17 t/m 21 maart in Amsterdam (Bellevue).

Eros en de eenzame man van L.P. Boon als monoloog. De bekentenis van een eenzame, verbitterde man die zijn hele leven heeft gezwegen. 'Een droefgeestig en schandelijk pornoverhaal', luidde de ondertitel van de gelijknamige roman. Door Tom van Dyck, vanavond in Rotterdam (Schouwburg), 23 en 24 maart in Amsterdam (de Brakke Grond).

Marcel Musters en Marjan Luif van Mug met de Gouden Tand spelen In de rui. Dit 'experimenteel volkstoneel' gaat over moeder en een zoon die onder barre omstandigheden hun leven en een radioprogramma proberen draaiende te houden. Vanavond t/m 21 maart in Amsterdam (de Brakke Grond), tot slot op 27 maart in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Het Noord Nederlands Toneel speelt een bewerking van de brievenroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Josée Ruiter en Adriaan Olree spelen de hoofdrollen in Gevaarlijke Liefdes, een regie van Arda Brokmann. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Sneek (Amicitia), woensdag in Emmen (De Muzeval).

Paul Haenen schreef zijn komedie Ontkoppelde Hitte speciaal voor Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs. Over een man die rust zoekt, maar wordt belaagd door zijn ex-vrouw, zijn zoon en diens vriendje. Een regie van Titus Tiel Groenestege. 'Een sublieme komedie met bizarre trekjes en voortdurend verrassende, absurde plotwendingen.' (Hein Janssen). Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Den Helder (De Kampanje), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), woensdag in Leiden (Schouwburg).

Amsterdam

K. Kanstadt schreef een tekst over vluchtelingen en asielzoekers op Schiphol, Met onbekende stemming. Het wordt gespeeld door De Factorij en Toneelgroep Amsterdam in regie van Kees Hulst. Vanavond t/m 29 maart in de Salon van De Balie. Vrijdag première.

Studenten van het DNA LAB tonen de resultaten van een onderzoek naar het Japanse butoh-theater in Firdaus, een voorstelling, geregisseerd door Bart Kiene. Vanavond, vrijdag (première), zaterdag, 17, 18 en 19 maart in Frascati.

Judith is een (NES)productie in de regie van Anny van Hoof. Ze bewerkte een stuk van Friedrich Hebbel, dat is gebaseerd op een oudtestamentisch verhaal, tot een voorstelling over passie en haat. Met Tamar van den Dop, Gustav Borreman e.a. Vanavond t/m 19 maart in Frascati.

In het Gasthuis t/m 15 maart De rat of er drijft een rat in de melk, een voorstelling van Hendrik Koebrugge over twee vrouwen en een jongeman die 'een vrolijke sprong in het riool van de verbeelding' maken.

Dancing at Lughnasa door de In players gaat over een Ierse gemeenschap en haar heidense en christelijke gewoonten. Naar een roman van Brian Friel. Tot en met 15 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Rotterdam

Peter Tuinman speelt de titelrol in John Gabriel Borkman van Ibsen, een voorstelling van het RO Theater over drie oude mensen en hun verloren leven. Vanavond t/m 18 maart in de Schouwburg.

Meer over