THEATER

Helmbert Woudenberg vertelt het verhaal van zijn afkomst en zijn ouders die hij nooit heeft gekend. De Hel, vanavond in Zevenaar (Bommersheuf), vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag première in Bergeyk (De Kattendans), 17 en 18 november in Utrecht (Blauwe Zaal), 20 en 21 november in Groningen (Kruithuis)....

Tournee

In Moedersnacht zijn vrouwen vraatzuchtige monsters die elkaar zelfs naar het leven staan. Een tekst van Lisa Engel door Het Toneelhuis in de regie van Ilse Uitterlinden. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), woensdag in Hoofddorp (de Meerse).

De Franse Compagnie Philippe Genty brengt Dedale, een beeldende voorstelling i.s.m. danseres en marionettenspeelster Mary Underwood. Met hallucinerende beelden, opgeroepen door een hongerstaking. Zaterdag en zondag in Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Venlo (De Maaspoort), 18 november in Amersfoort (de Flint), 19 november in Tilburg (Schouwburg).

In regie van Ignace Cornelissen speelt Het Gevolg Een Poppenhuis van Ibsen in een 'aangescherpte bewerking'. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 18 november in Terneuzen (Zuidlandtheater), 27 november in Tilburg (de Vorst).

Dagboek van een gek, solo door Henk van Ulsen, naar een verhaal van Gogol. Vanavond in Sittard (Stadsschouwburg), vrijdag in Zaltbommel (De Poorterij), zaterdag in Heiloo (de Beun), woensdag in Nuenen (Het Kruispunt).

Voor Het Toneel Speelt maakte Benno Barnard een bewerking van Vondels 'Jephta', Jefta of Semitische liefdes. Het werd een eigentijds versdrama over liefde, dood en God. Met Hans Croiset, Alice Reys, Sieto Hoving en Lou Landré. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg). 'Jefta is een aangename verrassing - hier is een ijzingwekkende familietragedie in heldere woorden samengevat.' (Hein Janssen)

Agaath Witteman regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Eugene O'Neills Rouw past Elektra, in een vertaling van Ger Thijs. Een Griekse tragedie in het Amerika van vlak na de Burgeroorlog. Met Marie-Louise Stheins, Josée Ruiter, Carol van Herwijnen e.a. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Doetinchem (Amphion), dinsdag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Deventer (de Leeuwenbrug). 'De combinatie van Ruiter en Stheins als moeder en dochter bitch levert spetterend theater op.' (Marijn van der Jagt)

In de serie sterke vrouwen brengt Theatergroep De Kern een portret van Hildegard von Bingen, de middeleeuwse non die faam verwierf met haar visioenen en gezangen. Door Ineke ter Heege, Jan-Jaap Jansen, Margreet Heemskerk e.a. Zaterdag in Den Haag (Nieuwe Kerk), 20 november in Venray (De Beejekurf), 21 en 22 november in Alkmaar (de Vest).

In De Wachtkamer ontmoeten een Tibetaanse onderwijzer en zijn zwangere vrouw een Chinese fotograaf en twee muzikanten in een ziekenhuis. Het gesprek gaat over de implicaties van de jarenlange overheersing van China in Tibet. Een tekst van Bernard Bredero en een regie van Helmert Woudenberg. Vanavond in Nijmegen (O42), vrijdag in Leiden (LAKtheater), 14 en 15 november in Amsterdam (Polanentheater), woensdag in Zoetermeer (Stadstheater).

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), woensdag in Stadskanaal (Geert Teis). 'Bezorgde ouders krijgen het de komende tijd moeilijk want na het boek en de film is er nu ook Trainspotting - de voorstelling. En dat kan wel eens de jongerenhit van het seizoen worden.' (Marijn van der Jagt).

Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel, vanavond en vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin. Vanavond in Assen (de Kolk), vrijdag in Almere (De Metropole), zaterdag in Emmeloord ('t Voorhuys), 18 november in Bussum ('t Spant), 19 en 20 november in Alkmaar (de Vest).

Ger Thijs regisseerde bij het Nationale Toneel Schnitzlers De komedie van de liefde. Met o.a. Geert de Jong, Rik van Uffelen, Antoinette Jelgersma en Kees Coolen. Vanavond en vrijdag in Rotterdam (Schouwburg), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 17 t/m 21 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

De Contrabas van Süskind, een solo door Kim Soepnel. Soepnel speelt in travestie een verlegen man die een haat-liefde verhouding heeft met zijn contrabas. Vanavond in Purmerend (De Purmaryn), vrijdag in Rotterdam (Bibliotheektheater), zaterdag in Brielle (De Goote).

Amsterdam

Trow-oso is een voorstelling van Theatergroep Toetssteen en Theater Cosmic over een multiculturele bruiloft in een oer-Hollands buurtcentrum. Van 12 t/m 15 en 18 t/m 22 november in Theater Cosmic.

In Het Veem vanavond t/m 15, 19 t/m 22 november Job Redelaar met de solo Casanova unplugged, dat gaat over de uitputtende zoektocht naar geluk.

Truus Melissen is componist en maker van tv-films voor de jeugd ('De Compliventjes', 'De Boeren'). Een Kooi van Licht is haar eerste theaterproductie, waarin ze film, muziek en poppenspel combineert. Waarom stopt men vogels in een kooitje? Over de eenzaamheid van de vogel en van de mens die hem gevangen houdt. Vanavond t/m 21 november in Bellevue.

De lesbische toneelgroep Mevrouw Janssen maakte een voorstelling over Soeur Sourire, de zingende non die op 52-jarige leeftijd een eind aan haar leven maakte. Zuster Glimlach, 12, 13, 14 en 15 november in De Engelenbak.

De Bitterzoet door Hollandia en Antigone is een tekst van Dennis Potter over de familie Broex, die zwaar gebukt gaat onder de toestand van dochter Carrie die na een zwaar ongeluk leeft als een plant. Een regie van Johan Simons en Paul Koek, gespeeld door o.a. Frieda Pittoors, Fedja van Huet en Bert Luppes. Van 17 t/m 21 november in Frascati.

Il Paradiso is een bewerking van de Italiaanse film 'Big Night' van Tucci en Tropiano door Margrith Vrenegoor voor Courage. Deels gespeeld, deels via filmbeelden. In de balletstudio van de Stadsschouwburg om 18 uur, vanavond t/m 21 november.

Groningen

Maatschappij Discordia staat vier avonden in het Grand Theatre waar ze drie verschillende voorstellingen geeft. Op 18 en 20 november De Kersentuin, op 18 en 19 november Silicone en op 19 en 21 november Shakespeare dringend versucht.

Laren

Federico! is een theaterportret van de Spaanse schrijver Federico Garcia Lorca door Tine Ruysschaert en Dirk van Esbroeck. Vrijdag in Singer.

Rotterdam

Made in da Shade met VOODO (de vent om of de opera), een theaterthriller over een vrouw die vermoord dreigt te worden en steeds wordt gered door het optreden van een dj/vj. Een tekst van Maarten van Hinte, van 17 t/m 20 november om 14 uur in Hal 4, op 19 en 20 november ook om 20 uur.

Het drama van de dochters van Lot is een tekst (en regie) van Robbert So naar een verhaal van Lorca waarin drie vrouwen hun verhaal doen na de dood van hun vader. Een productie van de Rotterdamse Schouwburg en daar te zien op vanavond t/m zaterdag en 18 t/m 21 november.

Meer over