THEATER

Tournee..

In Faust twee gaat Goethe verder waar 'Faust I' eindigt: Faust gaat op zoek naar het absolute geluk en de ideale schoonheid. Guy Cassiers regisseert 't Barre Land. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in de Haarlemse Toneelschuur, 10 en 11 maart in Groningen (Grand Theatre).

Bij het Noord Nederlands Toneel regisseerde de Engelse regisseur Derek Goldby Ik heb 't met 'm gedaan, een zwarte komedie zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig in de nieuwe woning van Chris in Amsterdam-Zuid. Chris heeft een aantal oude studievrienden uitgenodigd voor de inwijding van zijn huis. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), dinsdag in Stadskanaal (Geert Teis), 11 en 12 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Lodewijk de Boer bewerkte en regisseerde Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk met Will van Kralingen en Edwin de Vries als het echtpaar dat elkaar niet kan loslaten. Vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Emmen (De Muzeval), woensdag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Theater van het Oosten speelt Al mijn zonen van Arthur Miller, een klassieker uit de Amerikaanse literatuur. Leonard Frank regisseert dit stuk over de fabrikant Joe Keller die in de Tweede Wereldoorlog defecte vliegtuigonderdelen heeft geleverd waardoor enkele piloten zijn omgekomen. Met onder anderen Han Römer, Margreet Blanken, Oda Spelbos en Thomas de Bres. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), vrijdag in Delft (De Veste), dinsdag in Zutphen (De Hanzehof), woensdag in Zwolle (Stadsschouwburg).

Gijs Scholten van Aschat maakt met de voorstelling Newyorkers zijn regiedebuut bij Het Nationale Toneel. 'Newyorkers' is een drieluik gebaseerd op 'Central Park West' van Woody Allen, 'An interview' van David Mamet en 'Hotline' van Elaine May. Met Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Vrijdag, zaterdag en zondagmiddag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus), 12 maart in Den Bosch (Theater a/de Parade).

Mojo is een tekst van de jonge Britse schrijver Jez Butterworth over een groep jongens uit 'lowlife' Londen die 'dodelijk ontsporen op hun weg naar gouden tijden'. Het speelt zich af in een dansclub. Koos Terpstra doet de regie van 'Mojo' bij het RO Theater. Met Geert Lageveen, Leopold Witte e.a. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Bellevue), 11 t/m 15 maart in Rotterdam (RO Theater).

Matthijs Rümke vroeg zeven toneelschrijvers 'iets' te schrijven over de relatie tussen vader en zoon en monteerde deze teksten tot de collagevoorstelling Vader en zoon bij Theater van het Oosten. De rollen worden gespeeld door Joop Wittermans en diens zoon Mads Wittermans. Vandaag, vrijdag en zaterdag om 12.30 uur in Arnhem (Theater aan de Rijn), 12 en 13 maart om 20.30 uur in Groningen (Kruithuis).

Marcel Musters en Marjan Luif van Mug met de Gouden Tand spelen In de rui. Dit 'experimenteel volkstoneel' gaat over moeder en een zoon die onder barre omstandigheden hun leven en een radioprogramma proberen draaiende te houden. Vanavond in Den Bosch (Bis), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Nijmegen (O42), 10 t/m 21 maart in Amsterdam (de Brakke Grond).

Tussen ons gezegd en gezwegen is een tekst van Oscar van Woensel door toneelgezelschap Dood Paard. De tweelingbroers Bram en Bart treffen elkaar na tien jaar weer in het leegstaande huis van hun omgekomen ouders. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Kikker), 17 t/m 21 maart in Amsterdam (Gasthuis).

Amsterdam

In het Gasthuis van 5 t/m 15 maart De rat of er drijft een rat in de melk, een voorstelling van Hendrik Koebrugge over twee vrouwen en een jongeman die 'een vrolijke sprong in het riool van de verbeelding' maken.

Koning Lou is een voorstelling van Mirjam van Dam en Mylêne Verdurmen over 'vluchten op een boot', van de St. Louis tot de Ark van Noach. Van 10 t/m 14 maart in De Brakke Grond.

Dancing at Lughnasa door de In players is een portret van een Ierse gemeenschap waar heidense en christelijke invloeden elkaar afwisselen. Naar een roman van Brian Friel. Tot en met 8 en 11 t/m 15 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Vier vrouwen hebben zojuist de urn van hun overleden vriendin Martha opgehaald en praten nog wat na over haar en hun leven. De rode urn is een tekst van Carolina Mout en Bodil de la Parra, t/m 8 maart als lunchvoorstelling om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Den Haag

In Sterrenstof van de Amerikaan Terry Johnson ontmoeten vier beroemde mensen elkaar: Albert Einstein, Marilyn Monroe, Joe DiMaggio en Joe McCarthy. Een professor, een actrice, een honkbalspeler en een senator met heel verschillende idealen, illusies misschien. Kim Zeegers regisseert Fred van der Hilst, Tjitske Reidinga, Mike Libanon en Guido van Hulzen. Tot en met 14 maart in Theater aan het Spui, première zaterdag 7 maart.

De Appel speelt Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard in regie van Aus Greidanus. Het stuk gaat over twee zussen die hun broer verwelkomen in het ouderlijk huis op de dag dat hij is ontslagen uit een psychiatrische inrichting. Sacha Bulthuis is Ritter, Çanci Geraedts is Dene en Hubert Fermin is Voss. Tot en met 14 maart in het Appeltheater.

Eindhoven

Het tweede onderdeel van het reizende project 'Roerend Goed 2' van Productiehuis Brabant is Naakt, een regie van Joris van Midde, geïnspireerd op de film 'Naked' van Mike Leigh. Het derde deel van de trilogie is P wie Mensch, een choreografie van Sonja Augart voor drie dansers. In Plaza Futura vanavond en vrijdag 'Naakt' en op 7 en 8 maart 'P wie Mensch'.

Westzaan

Bewegingstheater Bewth heeft een voorstelling gemaakt in de Zuidervermaning, een houten gebouw aan het Zuideinde in Westzaan. Tot en met 29 maart, én van 10 t/m 13 april, elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, op de vrijdag om 13 en 15 uur. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650.

Meer over