Theater: Vincent en Theo **

Toneelbewerking van de brieven van Vincent van Gogh wordt een haast schoolse voorstelling

Vincent en Theo door Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Tekst: Ger Thijs, op basis van 'Vincent van Gogh - De brieven.' Regie: Ger Thijs. Stadsschouwburg Haarlem, 17/9; hummelinck stuurman.nl

Steeds een beetje ongemakkelijk. Onhandig. Onrustig. Vincent van Gogh, al in zijn jonge jaren staat hij ongedurig in het leven. Weet niet wat hij worden wil. Aarzelt en droomt, terwijl zijn broer Theo (toch de jongere) zorgt voor een inkomen. Theo neemt zijn verantwoordelijkheid, zij het contrecoeur, in de kunsthandel. Vincent volgt zijn hart, maar steeds met een schuldgevoel.

In de voorstelling Vincent en Theo zien we hoe de beroemde broers elkaar liefdevol proberen te helpen, maar elkaar ook voortdurend dwarszitten. Aanvankelijk misschien nog speels, gaandeweg steeds met serieuzer en bitterder ondertoon, totdat hun relatie vastloopt. Vincent heeft inmiddels voor het kunstenaarschap gekozen, maar twijfelt aan zichzelf en hunkert naar liefde. Theo heeft een gezin en kiest voor hen. De droeve afloop die we allemaal kennen, dient zich aan.

Vincent en Theo focust op het persoonlijk leven van de twee protagonisten. Bewerker/regisseur Ger Thijs - hij maakte al eerder voorstellingen met historische context, veelal gebaseerd op Nederlandse 'klassieken' - nam een nieuwe editie (2009) van de brieven van Vincent van Gogh tot uitgangspunt. Het Van Gogh Museum droeg mede zorg voor een historisch correcte weergave van de tekst en voor de geprojecteerde beelden in het decor.

Het resultaat is een brave, haast wat schoolse voorstelling. Integer, netjes, maar weinig verrassend. We zien vader en moeder Van Gogh, de ouders die het moeilijk hebben met hun grillige zoon. Het model voor wie Vincent een vage passie opvatte, de stijve troela die Theo huwde, een huisvriend, de schilder Gauguin, ze komen langs. Als personages (ook in dubbelrollen) krijgen ze weinig diepte; ze lijken eerder puur ter illustratie op toneel. Om te laten zien hoe het ze vergaat, Theo (Hajo Bruins) en Vincent.

Vincent wordt gespeeld door Hein van der Heijden en hij is wel de troef van het geheel. Hij laat het artistieke vuur zien, de twijfel, de hunkering, de vervreemding, de wanhoop. Hij houdt je bij de les.

undefined

Meer over