Theater Treffen selecteert Simons

Johan Simons mag productie van zijn Münchner Kammerspiele laten zien op theaterfestival in Berlijn.

HEIN JANSSEN

De voorstelling Gesäubert/Gier/4.48 Psychose gebaseerd op de toneelteksten van de op 28-jarige leeftijd overleden Engelse schrijfster Sarah Kane en geregisseerd door Johan Simons, is geselecteerd voor het prestigieuze Theater Treffen in Berlijn. In dit festival worden jaarlijks in mei de tien beste voorstellingen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland getoond. Simons maakte zijn Sarah Kane-drieluik bij zijn eigen gezelschap, de Münchner Kammerspiele.

Voordat Gesäubert/Gier/4.48 Psychose in Berlijn wordt opgevoerd, komt de voorstelling eerst naar de Stadsschouwburg Amsterdam. In maart vindt daar de manifestatie Brandhaarden plaats, waarin de Münchner Kammerspiele een week lang verschillende voorstellingen zal spelen.

Van de Kammerspiele is nog een productie voor Theater Treffen geselecteerd: Shakespeare's Macbeth in regie van Karin Henkel. Daarnaast telt de selectie twee producties van HAU in Berlijn, het theaterplatform waarvan sinds dit jaar de Vlaamse Annemie Vanackere directeur is.

Andere uitverkoren producties zijn onder meer Faust I & II door het Thalia Theater (regie Nicolas Stemann), Platonov van Tsjechov door het Wiener Burgtheater (regie Alvis Hermanis) en twee stukken van Henrik Ibsen: Ein Volksfeind (Theater Bonn) en John Gabriel Borkman (Volksbühne Berlin).

Opmerkelijk is dat de Berlijnse Volksbühne, waar voornamelijk politiek-geëngageerd theater wordt gemaakt, met drie (co)producties in Theater Treffen is vertegenwoordigd. Naast John Gabriel Borkman zijn dat Kill your darlings! Streets of Berladelphia en Die (s)panische Fliege.

Het Berlijnse theaterfestival vindt dit jaar plaats van 4 tot 20 mei.

undefined

Meer over