Theater Letse ster Hermanisin A'dam

De Stadsschouwburg Amsterdam brengt in maart en april vijf voorstellingen van de Letse theatermaker Alvis Hermanis naar Nederland. Hermanis is op dit moment een van de meest gevraagde en succesvolste regisseurs van Europa.

AMSTERDAM - Naast zijn werk in zijn eigen New Riga Theater in Letland, regisseerde hij de afgelopen jaren ook in Berlijn, München, Zürich en Wenen. Onder de noemer 'Brandstichter 2013' wil de Stadsschouwburg zijn werk nu brede aandacht geven. Eerder al waren voorstellingen van Hermanis sporadisch in Nederland te zien, zoals in de Rotterdamse Schouwburg en tijdens het Holland Festival.

Brandstichter is de opvolger van de manifestatie Brandhaarden waarin eerder dit jaar de Münchner Kammerspiele van Johan Simons een week lang in de Amsterdamse Stadsschouwburg voor volle zalen zorgde. De vijf voorstellingen van Hermanis zullen verspreid tussen 3 maart en 6 april te zien zijn en komen van de Schaubühne Berlin, het New Riga Theater, de Münchner Kammerspiele en het Burgtheater uit Wenen.

Brandstichter 2013 start met Sommergäste van Gorki dat dit weekend bij de Schaubühne in Berlijn in première gaat. Afgesloten wordt met Wassa ook van Gorki door de Münchner Kammerspiele, waarin onder anderen Elsie de Brauw en Katja Herbers te zien zijn. Ook is The Sound of Silence geprogrammeerd, de voorstelling die Hermanis bij zijn eigen gezelschap maakte op muziek van Simon & Garfunkel, over de bange jaren zestig in het communistische Letland. Het eveneens geprogrammeerde Long Life is het vervolg hierop en toont een dag uit het leven van vijf oude mensen die een flat delen in het postcommunistische Letland.

De voorstellingen van Hermanis kenmerken zich door een ver doorgevoerd en precies gevoel voor realisme. In Wassa bijvoorbeeld staat het decor van een Russisch landhuis vol antieke meubels, perfect gehaakt beddengoed, snuisterijen, pendules en serviesgoed. In The Sound of Silence daarentegen is de kilte en leegte van een ijzeren tijdperk bepalend.

undefined

Meer over