Theater Emma's Feest

Onderhoudende voorstelling, al maken de personages weinig ontwikkeling door.

Hij is een oud-minister die het nog steeds hoog in z'n bol heeft. Zij werkt al veertig jaar als zijn schoonmaakster. Tegen haar schept hij op over zijn nieuwe jonge vriendinnen die hij oppikt in de studentenmensa. Zij vertelt hem dat het dan hoog tijd is om zijn borsthaar te scheren, want borsthaar is uit. Iets dat zij weer weet van haar kleinzoon.

Zo begint Emma's Feest van toneelschrijver Flip Broekman: tamelijk gemoedelijk. Maar al snel neemt het grimmiger vormen aan. Oud-minister Kalsbeek is niet zo maar een blaaskaak, maar een behoorlijk vileine. Hij maakt het zijn goeiïge werkster behoorlijk moeilijk, en dient haar bovendien van slecht advies aangaande kleinzoon Maarten; de toch al niet zo veelbelovende jongeman raakt dan ook nog eens op het slechte pad.

De goede, de kwade en de nietsnut draaien zo een tijdje om elkaar heen - en maken al met al feitelijk weinig ontwikkeling door. Desalniettemin is Emma's Feest best een onderhoudende voorstelling. De dialogen zijn vaak grappig, het verhaal neemt soms een onverwachte wending, het decor steekt leuk in elkaar, en er wordt prima geacteerd.

Ingeborg Elzevier is een lekker nuchtere, af en toe ontroerende Emma. Bram van der Vlugt is fijn fout als de bewindsman die maar twee maanden minister was, de zakenman met vuile handen, de womanizer die het toch niet helemaal voor elkaar krijgt. En de beweeglijke Wouter de Jong als kleinzoon Maarten wiebert hier vrolijk tussendoor; gaandeweg evolueert zijn personage nog het meest.

Uiteindelijk neemt Emma een ferm besluit, waarmee ze misschien voor het eerst in haar leven voor zichzelf opkomt. Als ze daarna met haar kleinzoon een dansje inzet, is het werkelijk helemaal haar feestje.

Emma's Feest door Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Leidse Schouwburg, 4/2; hummelinckstuurman.nl

undefined

Meer over