theater Almost cut my hair

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Bijna had David Crosby zijn haar afgeknipt. Maar hij bedacht zich. Een kort koppie was het symbolische, droevige bewijs geweest dat hij de nederlaag zou hebben erkend en dat de idealen van de jaren zestig al op de vuilnishoop terecht waren gekomen.

Almost cut my hair, een van de hoogtepunten van het album Déja Vu van Crosby, Stills & Nash uit 1971, vormt het uitgangspunt van de afstudeervoorstelling van zes eindexamenstudenten van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In deze collagevoorstelling onderzoeken de studenten hun eigen idealisme. Vol overtuiging schreeuwen zij in het (veel te lang uitgesponnen) openingsnummer dat het kak gaat. In tamelijk schools van elkaar gescheiden monologen mag vervolgens iedereen zijn of haar ongenoegen uiten over de samenleving en de mentaliteit van hun eigen generatie.

Van de zes studenten weet Soumaya Ahouaoui zich het nadrukkelijkst te profileren als actrice en aanjager van het stel, terwijl Max Himmelreich vooral als zanger heerst. De anderen maken een wat bedeesde indruk of vliegen juist adhd-achtig uit de bocht. De muzikanten leggen gelukkig een comfortabel jaren-zestigtapijt (Jimi Hendrix, The Doors) waardoor de spelers niet uitglijden.

Uit alle flarden en oprispingen van de spelers krijg je wel een aardig beeld van de verwarring en de twijfel in de zes hoofden, maar daarmee is helaas nog geen goede voorstelling gemaakt. De regisseur-samensteller had flink moeten snoeien in dit IKEA-filiaal dat specialiseert in open deuren. Aan de oprechtheid van de spelers hoeft niet te worden getwijfeld. De groepsuitvoering van Crosby's Almost cut my hair aan het slot kwam echt uit hun tenen.

Patrick van den Hanenberg

undefined

Meer over