Theater Agenda

Richard I door Keesen & Co is een ‘komedie over het drama van de politiek’, geschreven door Joeri Vos. Over een afwezige vorst en een regering in financiële crisis....

Theater
Leonce en Lena van Georg Büchner in regie van Paul Knieriem, die het aantal personages van twaalf naar twee terugbracht. Twee mannen op de vlucht voor de toekomstplannen van hun ouders, en op zoek naar idealen. Vanavond t/m 28 februari in de Toneelschuur, Haarlem; zaterdag première.

Theater
Voetbalvaders door Matzer Theaterproducties gaat over twee mannen die tijdens het voetballen van hun zoontjes terugdenken aan hun droom als profvoetballer. Met Paul R. Kooij en Jur van der Lecq. Tekst: Frederieke Hijink. Regie: Madeleine Matzer. Vrijdag (première) en zaterdag in Verkadefabriek, Den Bosch. www.matzer.org

Theater
Lange Dagreis naar de Nacht van O’Neill ging in mei 2008 bij Het Nationale Toneel als Long Day’s Journey into Night in première. Wegens succes in reprise. Met Ariane Schluter en Jaap Spijkers als ouders van een gezin dat van verslavingen, wantrouwen en schuldgevoelens aan elkaar hangt. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 24 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 25 februari in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 26 februari in Meppel (Ogterop).

Theater
Adolf, solo door de Britse acteur Pip Utton, over Hitler, fascisme toen en nu. Op 25 februari in Enschede (Schouwburg), 26 februari in Tiel (Agnietenhof). Chaplin is een andere ‘one-man show’ van Pippon, 27 februari in Maassluis (Schuurkerk), 28 februari in Zwolle (Odeon). www.pip-utton.com

Theater
De Bus van Lukas Bärfuss door Het Syndicaat in regie van Daniëlle Wagenaar. Over een vrouw op bedevaart, zonder kaartje in de verkeerde bus. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam; 3 maart in Alkmaar (De Vest), 5 maart in Tilburg (Schouwburg).

Theater
Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding van dien. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 5 maart in IJmuiden (Witte Theater), 7 maart in Leiden (LAKtheater).

Theater
Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m zondag in Rotterdamse Schouwburg, 25 t/m 28 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 t/m 7 maart in Heerlen (Parkstad Theater).

Theater
Brandhout. Een irritatie, bewerking van het boek Holzfällen. Eine Erregung van Thomas Bernhard over toneelspelen en het kunstbedrijf. Door Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker van Tg Stan. Vrijdag in Leidse Schouwburg, 23 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 11 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg).

Theater
Angels in America van Tony Kusher door Toneelgroep Amsterdam. Een tweeluik over liefde, dood en een verraderlijke ziekte die levens verwoest. Met een indrukwekkende Hans Kesting als de advocaat Roy, een rol die hem de Louis d’Or opleverde. Reprise. Laatste marathonvoorstellingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg: vanavond en zaterdag om 18u, en zondag om 16u.

Theater
Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vanavond in Veghel (De Blauwe Kei), vrijdag in Amstelveen (de Griffioen), zaterdag in Velp (Kunsthuis 13), 25 februari in Den Haag (Theater a/h Spui), 26 februari in Drachten (De Lawei), 27 februari in Bolsward (Marne Theater), 3 maart in Beusichem (Het Heerenlogement).

Theater
Datumloze dagen van Jeroen Brouwers door Het Vervolg. De monoloog van een vader over zijn ongewenst zoon, zijn mislukkingen, over liefde en dood. Gespeeld door Tom Jansen. Reprise. Vanavond in Maastricht (Derlon Theater), vrijdag in Lelystad (Agora), zaterdag in Leiden (LAKtheater), 27 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

Theater
Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 25 februari in Haarlem (Stadsschouwburg), 26 februari in Almere (Schouwburg), 27 februari in Amstelveen (Schouwburg), 28 februari in Schiedam (Theater a/d Schie), 2 en 3 maart in Rotterdamse Schouwburg.

Theater
Zoals de dingen gaan ... , solo door Peter De Graef over een man die met iedereen overhoop ligt, op de vlucht slaat en tot bezinning komt nadat het noodlot definitief is toegeslagen. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 26 februari in Heusden (Muze), 27 februari in Eindhoven (Plaza Futura).

Theater
Tien geboden door NTGent, naar het scenario van Kieslowski’s Dekalog. In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), zondag in Eindhoven (Parktheater) en op 28 februari in Utrecht (Stadsschouwburg). www.ntgent.be

Theater
De Anderen, associatief beeldende theatervoorstelling van Olivier Provily over de binnen- en buitenwereld van drie mensen die zich hebben teruggetrokken. Op 21 en 22 februari in Utrecht (Kikker) en tot slot op 18 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Theater
Mightysociety6 van Eric de Vroedt kreeg als ondertitel ‘Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam’. Het speelt in Afghanistan waar de Nederlandse missie dramatisch uit de hand loopt. Na afloop een sideshow en debat. Dinsdag in Dordrecht (Kunstmin), 26 t/m 28 februari in Rotterdamse Schouwburg, 3 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 5 t/m 7 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Theater
Een blauwe vrijdag, solo door Beppe Costa over zijn leven als Italiaan in Nederland, met verwijzingen naar de reis van Edmondo De Amicis naar Holland in 1872. Vrijdag in Goudse Schouwburg, zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 25 februari in Groningen (Grand Theatre), 26 en 27 februari in Den Haag (Theater a/h Spui).

Theater
Wie weet overleeft de begeerte me van Alexandra Broeder gaat over twee 16-jarige meisjes die ervan dromen actrice te worden. Dan ontmoeten ze Sylvia Kristel. Vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Almere (Schouwburg), zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw). www.viarudolphi.nl

Theater
Balieleed van Ingrid Kuijpers door Golden Palace. Hartverscheurende verhalen voor én achter de balie, waar mensen hun recht komen halen of hun verloren jas. Wereldproblematiek in het klein. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 25 februari in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Theater
De Architect, de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), dinsdag in Goudse Schouwburg, woensdag in Drachten (De Lawei), 26 februari in Nijmegen (LUX), 28 februari in Barendrecht (Het Kruispunt), 5 maart in Delft (de Veste).

Dans
Dancing with the Sound Hobbyist door Zita Swoon en Rosas, een combi van danstheater en popmuziek. Vrijdag in Almere (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), zondag in Heerhugowaard (Cool), woensdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), 26 februari in Leeuwarden (De Harmonie).

Dans
The Second Person van Nederlands Dans Theater I met Enemy in the Figure van Forsythe en The Second Person van Pite en de wereldpremière van Bad Timing van Tero Saarinen. Vanavond in Drachten (De Lawei), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), 28 februari in Eindhoven (Parktheater), 3 maart in Goudse Schouwburg.

Dans
Lijnrecht van Introdans bestaat uit Concerto en Chairman Dances van Lucinda Childs, Three Pieces van Hans van Manen en Optical Identity van Mauro de Candia. Vanavond in Amersfoort (De Flint).

Dans
footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en Ascent op muziek van Kyriakides. Vanavond in Hoorn (Het Park), zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), 9 en 10 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

Dans
Nesjomme van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met 22 dansers, een orkest en Heddy Lester in de hoofdrol. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), 26 februari in Roosendaal (De Kring).

Meer over