NieuwsNOORD-KOREA

The Wall Street Journal: Vermoorde halfbroer Kim Jong-un was CIA-informant

De vermoorde halfbroer van het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un was een informant van Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat schrijft Amerikaanse krant The Wall Street Journal maandag op basis van anonieme bronnen.

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld AP
Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld AP

Volgens de bronnen was er lange tijd contact tussen Kim Jong-nam en de CIA, maar de halfbroer kon de inlichtingendienst waarschijnlijk nauwelijks iets vertellen over de precieze werkingen van de overheid in Pyongyang. Hij woonde al jaren buiten Noord-Korea.

Kim Jong-nam werd in februari 2017 vermoord op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Twee vrouwen smeerden een giftige, chemische substantie in zijn gezicht, waarna Kim Jong-nam overleed. Tijdens zijn trip naar Maleisië zou de halfbroer van de dictator ook een ontmoeting met zijn CIA-contactpersoon hebben gepland.

Hoe de halfbroer van Kim Jong-un informant werd voor de CIA en hoe lang hij dit was, is onduidelijk. De inlichtingendienst onthoudt zich van commentaar.

Meer over Kim Jong-nam

Wie gaf opdracht voor spectaculaire moord op Kim Jong-nam? De opdrachtgever moet uit Noord-Korea komen, maar of het de Noord-Koreaanse leider zelf is, blijft ongewis.

De twee verdachten van de moord op Kim Jong-nam zijn weer op vrije voeten, ze dachten dat ze meededen aan een Bananasplit-achtig tv-programma.

Meer over