The Strokes klinken fris van de lever

Maar zelden ontstaat er zo lang voor het verschijnen van het albumdebuut al zo'n hype rond een band als rond de New Yorkse Strokes....

Menno Pot

Na zoveel ronkende superlatieven kan het albumdebuut eigenlijk alleen nog maar de vraag in zijn eigen titel oproepen: Is This It? De liedjes, alle geschreven door zanger Julian Casablancas, steken compositorisch prima in elkaar en klinken fris van de lever, maar vooral door de afstandelijke productie van Gordon Raphael heeft Is This It geen moment de impact van de Ramones of Nirvana.

Daarom: vergeet dat oneerlijke verwachtingspatroon. Is This It is namelijk wel degelijk een van de leukere gitaarplaten van de laatste tijd, die laat horen dat rock 'n' roll met punk-intensiteit nog altijd opwindend kan zijn. Julian Casablancas is zo'n zanger die zijn teksten van achter uit de keel over de eenvoudige gitaarakkoorden van Nick Valensi en Albert Hammond lijkt heen te braken.

The Strokes hebben hun rock 'n' roll-droom gerealiseerd door er lekker op los te gaan en het van de eerste tot de laatste noot te menen. Daar kan nog altijd maar heel weinig tegenop.

Meer over