The National Gallery, Charles Avery, MODERNlive door Introdans

De favorieten en de aanraders van de redactie: bijvoorbeeld drie fascinerende uren in The National Gallery. Of de fictieve wereld van Charles Avery.

null Beeld .
Beeld .

Film: The National Gallery

Regie: Frederick Wiseman

Meester-documentairemaker Frederick Wiseman richt zijn camera op The National Gallery in Londen. Het resultaat is een beheerste documentaire, waarin hij wereldberoemde schilderijen van kunstenaars als Holstein, Turner en Rembrandt toont via de ogen van degenen die het meest van ze houden.

Wiseman registreert minutieuze restauratiewerkzaamheden en plukt minutenlange fragmenten uit de rondleidingen door fantastisch vertellende conservatoren. Drie uur duurt het, maar het verveelt geen seconde. Elke anekdote, elke scène kantelt het beeld, en roept nieuwe vragen op over - onder andere - de betekenis van kunst.

Cabaret: Van der Laan en Woe - Alles eromheen

Kleine Komedie, di 17 t/m za 21/2. Tournee. vanderlaanenwoe.nl

Ze zijn intussen wereldberoemd in Nederland: het cabaretduo Van der Laan en Woe. Vooral vanwege het tv-programma De Kwis en eerder al door RamBam en Spijkers met Koppen. De charmante donkere krullenbol (Niels van der Laan) en de vileine kleine (Jeroen Woe). Ze wonnen al eerder de Neerlands Hoop met hun show Superlatief, en ze hebben nu een nieuw theaterprogramma: Alles eromheen, geregisseerd door kompaan Erik van Muiswinkel. 'Extreem veelzijdige cabaretiers'', noemde de Volkskrant ze al eens. Komende week staan ze in De Kleine Komedie, nog steeds dé cabarettempel in Nederland. Woensdag is de première.

Beeldende kunst: Charles Avery

GEM, Den Haag. 14/2 t/m 7/6 gem-online.nl

De Schotse kunstenaar/tekenaar Charles Avery (1973) heeft de afgelopen jaren een naam opgebouwd als meedogenloos chroniqueur van het moderne leven. In cartooneske stijl. Grappig. Misschien grimmig. Met humor en spot. De personages uit zijn werk behoren tot een groter project, The Islanders, waaraan hij nu al weer tien jaar werkt. Met teksten, tekeningen, objecten, video's en installaties. Een fictieve samenleving (inclusief hoofdstad Onomatopoeia) die een spiegel moet zijn van de onze. Het beeld ervan laat hij nu de komende paar maanden in Den Haag zien.

Dans: MODERNlive door Introdans

Tournee t/m 22/5. introdans.nl

Een sterk vierluik van Introdans, geopend door de stijlvolle, esthetische wereldpremière van de grand old lady van de Amerikaanse minimal dance. Lucinda Childs (74) weet in Canto Ostinato met eenvoudige lijnen en keerpunt-huppeltjes een groots effect te sorteren. Alles in prachtig grijs. Ook de nieuwe choreografieën van jong talent mogen er zijn, vooral Pockets to Unfold van Introdanser/choreograaf Jorge Pérez Martínez (34), op strijkkwartetten van Mozart en Ravel. De twist in de motoriek is verrassend: van zijwaarts knikkende heupen tot handjes in zakken.

Film: A Most Violent Year

Regie: J.C. Chandor

Beheerst, ogenschijnlijk kalm, maar toch bloedspannend. De derde speelfilm van J.C. Chandor (Margin Call, All Is Lost), een van de interessantste Amerikaanse filmmakers van het moment, is het stijlvolle verslag van de strijd van ondernemer Abel Morales, die overeind probeert te blijven in een uiterst gewelddadige omgeving.

Morales wil eerlijk handelen, maar in het New York van 1981 is 'legaal' een rekbaar begrip. Tegen een achtergrond van grauwe industrieterreinen, overwoekerde treinrails en metrostellen vol graffiti levert Morales' zoektocht naar moreel houvast een zinderend misdaaddrama op, met een prachtige hoofdrol van Oscar Isaac.

Meer over