The Muppets, De brief voor de koning, Notorious

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Kevin Toma
The Muppets Beeld -
The MuppetsBeeld -

The Muppets (James Bobin, 2011)

BBC 1, 19.20-21.00 uur.

Leuke verrijzenis van een succesformule. Jack Black moet worden ontvoerd voor een gastoptreden - zelfs hij weigert zich te afficheren met de uitgerangeerde Muppets. Zo leeft Kermit als kluizenaar en speelt Fozzy Bear in een armoedige Muppets-tributeband. Het bijeen vergaren van al die illustere personages levert zonder meer de grappigste scènes van The Muppets op en dat gebeurt op instigatie van de twee broers Walter en Gary (Jason Segel, tevens co-scenarist). Walter lijkt verdacht veel op een Muppet en ergens in de film zal hij een keuze moeten maken tussen de mensen- en de Muppet-wereld. De plot van The Muppets komt in beweging als die broers, beiden idolaat van de oude Muppet-shows, op sightseeingtour in de vervallen Muppet-studio te Los Angeles belanden en aldaar vernemen dat die binnenkort tegen de vlakte gaat - iets met olie in de grond. De Muppets gedijen goed in deze mix van bedoelde en onbedoelde roestigheid. De keuze om de lat niet al te hoog te leggen en de poppen als ietwat wereldvreemd te presenteren, maakt The Muppets enkel sympathieker.

De brief voor de koning (Pieter Verhoeff, 2008)

NPO 3, 09.00-10.35 uur

De verfilming van het populaire jeugdboek van Tonke Dragt uit 1963 liet lang op zich wachten: voor de verbeelding van het historische verhaal moest immers 7,5 miljoen euro bij elkaar worden geschraapt. Oorspronkelijk zou Pieter Kuijpers de film regisseren, maar het verhaal dat hij wilde maken, bevatte nogal wat elementen die zouden zijn afgekeken van The Lord of the Rings. Over de aankomende ridder Tiuri (Yannick van de Velde), die een verzegelde brief moet bezorgen bij de koning van een nabijgelegen land en tijdens zijn reis spannende maar kindvriendelijke avonturen beleeft, maakte Pieter Verhoeff (Nynke) uiteindelijk een geslaagde kruising tussen jongensboek, kostuumfilm, coming-of-agedrama en roadmovie.

Around the World in 80 Days (Michael Anderson, 1956)

BBC 2, 14.40-17.30 uur.

Lange, maar fraaie verfilming van Jules Vernes klassieke verhaal. Met grootse decors, bekende namen en uitbundige locaties moest deze film de Amerikaanse tv-kijker weer terug in de bioscoop lokken. Buster Keaton en Marlene Dietrich, Fernandel en John Gielgud: niet vaak werden zo veel grote sterren in kleine bijrollen gecast als in deze avonturenfilm, die in 1957 vijf Oscars won, waaronder die voor Beste film.

Notorious (Alfred Hitchcock, 1946)

BBC 2, 01.00-02.40 uur.

Geweldige, zeer stijlvolle thriller, geschreven door de 'Shakespeare van Hollywood', Ben Hecht. Cary Grant en Ingrid Bergman zijn fenomenaal als de geheim agent en zijn lokaas op wie hij verliefd wordt. Het verhaal speelt zich af in Rio de Janeiro, maar regisseur Hitchcock houdt de shots liever close, dus daar zie je weinig van.

Meer over