The Man Who Knew Too Much, A Long Story

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Beeld uit The Man Who Knew Too Much. Beeld .
Beeld uit The Man Who Knew Too Much.Beeld .

The Man Who Knew Too Much (Alfred Hitchcock, 1956)
Zaterdag, BBC 2, 12.25 uur

De Master of Suspense maakte zelf de remake van zijn film uit 1934. Het werd een sprankelende, misschien wat wisselvallige maar vooral zeer vermakelijke thriller vol verrassende wendingen en gedenkwaardige scènes. Doris Day en James Stewart zijn het Amerikaanse echtpaar dat tijdens een vakantie in Marokko halsoverkop in een nare spionage- en ontvoeringszaak belandt. Day zingt Que sera, sera en voorkomt in de finale - gefilmd in de Royal Albert Hall - een moord door een flinke keel op te zetten.

A Long Story (Jorien van Nes, 2013)
Zaterdag, NPO 2, 23.20 uur

De pas naar het platteland verhuisde Ward kan het goed vinden met zijn Roemeense klusjesman Doru. Als Doru spoorloos verdwijnt, stapt Ward in de auto naar Roemenië om Doru's zoontje Mihai te droppen bij diens moeder Alina. Die, zo weet alleen de toeschouwer, naar de Zwarte Zee is vertrokken om bij te verdienen als strandverkoopster. Mooie ode aan de losse eindjes, vol onafgemaakte of haperende gesprekken en scènes die (op een goede manier) nergens heengaan. Raymond Thiry vertolkt Ward met een meesterlijk gevoel voor dosering.

Dunya & Desie (Dana Nechustan, 2008)
Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Bioscoopvervolg op de blijmoedige jeugdserie (2002-2004) over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord (nu beiden 18). De multiculturele samenleving fungeert als een vanzelfsprekende achtergrond - maar zonder eerwraak en maagdelijkheidscultus, of fundamentalisme. Dunya El-Beneni (Maryam Hassouni) reist met haar familie naar Marokko om haar achterneef te ontmoeten, aan wie zij is uitgehuwelijkt. De volkse, Hollandse Desie ( Eva van de Wijdeven) blijkt zwanger en gaat haar vriendin achterna.

Un Amour de Swann (Volker Schlöndorff, 1984)
Zondag, TV 5, 21.10 uur

Wat haalt een filmmaker zich op de hals wanneer hij zich waagt aan de virtuoze, van associatie op herinnering springende zinnen uit Marcel Prousts Op zoek naar de verloren tijd? Schlöndorff deed een destijds nogal zuinig ontvangen poging. Het werd een fraai ogende kostuumfilm, waarin de aristocratische Parijzenaar Swann (Jeremy Irons) eind negentiende eeuw geobsedeerd raakt door de mannenverslindende prostituée Odette de Crécy (Ornella Muti). Ook met Alain Delon en Fanny Ardant, en Nederlands ondertiteld.

Catfish (Henry Joost, Ariel Schulman, 2010)
Zo, NPO 3, 23.40 uur

Een van de beste documentaires over sociale netwerken. Nev Schulman, fotograaf uit New York, vindt het best dat de 8-jarige Abby uit Michigan zijn dansfoto's naschildert. Ze houden via Facebook contact, en zo leert Nev Abby's zus Megan kennen; de twee worden hevig verliefd. Maar verbergt Abby's familie niet iets? Beetje bij beetje wordt de waarheid ontdekt.

Meer over