The Lego Movie

BOR BEEKMAN

avontuur

Regie Phil Lord, Chris Miller

In 210 zalen (Ned.)

Binnen het genre 'verfilmd speelgoed' leek lego geen voor de hand liggende kandidaat voor een Hollywoodavontuur. Uitdrukkingsloze gele poppetjes en gestapelde blokjes - het is wat mager voor anderhalf uur bioscoopvermaak. Aan de andere kant, na de verfilming van Zeeslag (Battleship, 2012) was alles mogelijk.

The Lego Movie zet de naar beneden bijgestelde verwachtingen op z'n kop, door de veronderstelde nadelen slim in te kapselen. Juist het meest kleurloze legopoppetje uit het speelgoedschap wordt tot held gemaakt. Hij, Emmet, een fantasieloze constructiewerker, dient het lego-universum te bevrijden van dictator President Business, die snode plannen heeft met een artefact uit een andere, menselijke wereld; een tube lijm.

De onkreukbare, gladplastic blokjes blijken ideaal basismateriaal voor een dosis satire: in Emmets totalitaire lego-utopie is iedereen blij en tevreden, de hele dag, dwangmatig. En niks is erger dan er zomaar wat op los bouwen, zonder instructies.

Filmmakers Phil Lord en Chris Miller (21 Jump Street) structureerden hun script grofweg naar dat van het sf-spektakel The Matrix: er zijn meerdere dimensies, die de 'special one' zal moeten doorbreken om de profetie te kunnen vervullen. Emmet krijgt daarbij hulp van een tovenaar en een stoere vrouwelijke sidekick.

The Lego Movie maakt humoristisch gebruik van tal van speelgoed-figuurtjes uit al die andere films, van Batman tot Gandalf. Zo persifleert en kopieert men de gangbare blockbuster, inclusief spectaculaire achtervolgingen. Tegelijk vormt het plezier van het bouwen de rode draad door de film; zelfs de stofwolken zijn van legosteentjes.

De 3D-animatie is flitsend én authentiek lego-stram: echte blokjes buigen niet. De verzadiging mag iets voor het einde al toeslaan, als een dot stichtelijk familiesentiment wordt toegevoegd, maar de legofilm balanceert op fraaie wijze tussen film en commercial. Nu maar hopen dat de Warner-studio het succes niet eindeloos zal uitmelken.

undefined

Meer over