The Lego Movie

The Lego Movie is veel meer dan reclame voor de bouwsteentjes.

JESSE HEIJNIS

The Lego Movie

Regie Phil Lord, Christopher Miller

****

Distributie Warner Home Video

Een enthousiasmerende succesfilm over de avonturen van een hypersympathiek legopoppetje, goed voor ruim 500 miljoen dollar aan de bioscoopkassa's en mogelijk miljoenen aan extra verkochte dozen piraten-, politie en cowboyspeelgoed; het kan niet anders of het succes van The Lego Movie wordt een veelvuldig aangehaald voorbeeld in de marketingliteratuur.

Toch is The Lego Movie meer dan een verplicht reclamenummertje. Regisseurs Phil Lord en Christopher Miller debuteerden ooit met Clone High, een voor MTV geanimeerde tienerserieparodie over een middelbare school vol gekloonde historische figuren. Een slungelige Abe Lincoln droomde er van een relatie met de Kim Kardashian-achtige Cleopatra, terwijl hij het klasgenootje dat zijn aandacht werkelijk verdiende, emo Joan of Arc, domweg niet zag staan.

Dat licht-anarchistische en gelaagde zit er bij Lord en Miller nog altijd in. Zelfbewust kopiëren ze in The Lego Movie de plot van The Matrix en met liefde maken ze grapjes over en met bekende personages als Batman ('Ik werk alleen met zwart. En soms met heel erg donker grijs'), de jaren tachtig-astronaut en good cop/bad cop. Door ene Lord Business en zijn verstikkende leger van 'micromanagers' als grote slechteriken op te voeren, bijten Lord en Miller tussendoor vrolijk in de hand die hen voedt.

Typisch dus dat de verzameling extra's op de dvd en blu-ray opent met een satirische commercial voor alweer de volgende lego-film: Ninjago. Bouwvakker Emmet - de held van The Lego Movie - krijgt in het korte filmpje bezoek van de 'President van Hollywood', een hyperactief mannetje dat strooit met doelgroeponderzoeken en aankondigt dat ze ninja's en skateboards aan zijn levensverhaal zullen toevoegen 'omdat dat nou eenmaal is waar de jeugd van houdt'.

Tussen de extra's staan verder ook bloopers, verwijderde scènes en een reeks bouwinstructiefilmpjes van hoofdontwerper Michael Fuller. In moordend tempo laat hij onder andere zien hoe je Emmets befaamde dubbeldekkerbank maakt. Net als The Lego Movie benadrukt hij veelvuldig hoe belangrijk je eigen creativiteit is.

In een korte making of ('kijk, hier hebben de regisseurs een hele zware dag in hun geairconditionde bioscoopzaaltje') en een semi-informatief maar vrolijk chaotisch audiocommentaar met de regisseurs en stemacteurs Will Arnett, Alison Brie, Charlie Day, Elizabeth Banks en Chris Pratt, leren we hoe de filmmakers zichzelf hebben gedwongen er iets creatiefs te van maken: alles in The Lego Movie is opgebouwd uit bestaande legostukjes. Zelfs rookpluimen, douchewater en de golvende oceaan. Vandaar die onderscheidende legolook, die het midden houdt tussen stop-motion en gelikte computeranimatie. We gaan het ongetwijfeld in nog heel veel (reclame)films terugzien.

undefined

Meer over