The Independent stopt met papieren krant

The Independent houdt op te bestaan als papieren krant om verder te gaan op internet. Op 26 maart verschijnt de laatste papieren editie en zes dagen eerder neemt de zondagse zusterkant afscheid van de ruim 60.000 vaste lezers.

Patrick van IJzendoorn
Op 26 maart verschijnt de laatste papieren editie van The Independent. Beeld afp
Op 26 maart verschijnt de laatste papieren editie van The Independent.Beeld afp

Volgens de Russische eigenaar Jevgeni Lebedev had het geen zin meer om de in 1986 opgerichte krant voor te zetten. Hiermee komt een einde aan een uniek experiment: een neutrale krant in het gekleurde Engelse medialandschap. Hoeveel van de 150 vaste redacteuren hun baan kunnen behouden, is nog onbekend.

Een afkeer van machtige mediabaronnen met hun politieke en commerciële agenda's, van de Conrad Blacks, de Rupert Murdochs en Robert Maxwells. Dat was de reden dat drie ontevreden Daily Telegraph-journalisten The Independent in het najaar van 1986 oprichtten. Het moest een kwaliteitskrant worden die het nieuws op een onpartijdige wijze bracht. Politiek gezien zou de Indy, zoals de krant liefkozend werd genoemd, altijd dicht bij de Liberaal-democraten staan, niet links, niet rechts, maar ergens in het midden. Een krant voor verstandige mensen. Jonge verstandige mensen.

Het experiment liep goed. Eind jaren tachtig had het gemiddeld 400.000 lezers, die getrakteerd werden op kundige bijdragen van Neil Acherson, Andrew Marr en Robert Fisk. De krant had altijd een wat moralistische toon, neerkijkend op de waan van de dag, de hysterische verslaggeving en de flagrante propaganda bij de andere kranten. Maar de Don Quichot van Fleet Street wist de strijd niet vol te houden. De persbaronnen waren te machtig en hun buidels te diep. Met de lancering van I, een soort NRC Next, hoopte men de strijd te kunnen volhouden, maar het versnelde slechts de teloorgang.

Suikeroom

Uiteindelijk kreeg de krant, waarvan de geschiedenis door oprichter Stephen Glover beschreven is in Paper Dreams: Story of the Independent, in 2010 met Lebedev een eigen suikeroom. Voor deze zoon van een oligarch was The Independent een prestigeobject. Waar andere rijke Russen jachten, kastelen en voetbalclubs kopen, zocht deze telg iets wat meer paste bij het intellectuele klimaat waarin hij was opgegroeid. Anders dan andere mediamagnaten zou hij zich amper met de inhoud bemoeien. Maar ook voor hem bleek het maken van verlies grenzen te hebben. Hij heeft er 100 miljoen pond ingestoken.

Tegenover zijn journalisten verklaarde de 35-jarige Rus dat hij een gouden toekomst voorziet voor de website. Deze telt momenteel 58 miljoen lezers per maand en volgens hem zal dat aantal dit jaar reeds met 50 procent stijgen. Hij voegde eraan toe dat zijn krant altijd een trendsetter is geweest en zo ook nu. Volgens media-analisten zal The Guardian, die al jaren forse verliezen maakt, vroeger of later ook afstappen van het papier. Lebedev verkoopt de I aan een Schotse uitgeverij en wil dat de digitale Independent zich meer dan ooit gaat richten op de VS, Azië, Europa en het Midden-Oosten.

Andere journalisten toonden zich sceptisch over de nieuwe, digitale koers van het nobele dagblad. 'Ik ben er niet zeker van dat de website te vergelijken zal zijn met de papieren krant,' schreef Fraser Nelson, hoofdredacteur van The Spectator,' op de website worden lezers thans uitgenodigd om een verhaal te lezen over hoe een vrouw de penis van een man heeft afgesneden om dit lichaamsdeel vervolgens mee te nemen naar het politiebureau. Zulke verhalen doen het goed online, maar hoofdredacteur Amol Rajan zou ze nooit voor in de krant zetten.'

Meer over